Terugblik op een veelbewogen en rijk gezegend 2021

Nu het einde van het jaar nadert past het goed om een moment stil te staan en terug te kijken naar alle mooie dingen die we als CGN mochten beleven. Met een hart vol dankbaarheid laten we de verschillende hoogtepunten van een veelbewogen en tegelijk rijk gezegend jaar aan ons voorbijgaan.

Jeugdweekend in juni

Het weekend van 18 t/m 20 juni was het eerste weekend sinds de coronapandemie waarin CGN en vereniging Active samen weer een groter fysiek evenement konden organiseren voor de jongeren van CGN, al was het verdeeld over vijf gemeentelocaties: Schermer, Utrecht, Groningen, Twente en Terwolde. Elke locatie verzorgde een activiteit en de tieners uit heel Nederland konden voor de zaterdag een activiteit naar keuze doen, onder begeleiding van mentoren. De samenbindende factor van het weekend waren de vier uitzendingen met geestelijke opbouw en geloofsgetuigenissen, gestreamd vanuit vier tijdelijke studio’s, waarbij tijdens een jeugdsamenkomst op zaterdagavond live contact was tussen de groepen jongeren. Het weekend voorzag in de grote behoefte om weer fysiek samen te komen.

Lees meer: CGN Jeugdweekend 2021: vijf locaties met geloofsopbouw en activiteiten

Tieners tijdens een kampvuuravond met geestelijke opbouw op een van de vijf locaties waar activiteiten waren georganiseerd.

Kinderweekend in mei

Kinderwerkers, mediatechnici en veel andere vrijwilligers uit verschillende CGN-gemeenten hebben vier maanden lang veel vrije uren besteed om twee kinderuitzendingen met een Bijbelse boodschap voor te bereiden voor het CGN-kinderweekend van 1 en 2 mei. De online afleveringen werden door een landelijke projectgroep voorbereid, maar in de verschillende CGN-gemeenten organiseerden de lokale kinderteams een heel kinderfeest eromheen met leuke belevenissen: van buitenspelletjes, springkussens, huifkartochten, klimmen, paardrijden, tot ‘s avonds marshmallows roosteren boven een kampvuur.

Lees meer: CGN Kinderweekend: Houd moed, Ik ben dichtbij!

Zang en muziek ter ondersteuning bij de twee kinderuitzendingen, waarbij de geschiedenis uit Matteüs 14 over Jezus en de storm op het meer centraal stond.

Vier jeugdkampen

Opnieuw organiseerde Brunstad Ungdomsklubb (BUK), de jeugdclub van Brunstad Christian Church, vier internationale jongerenkampen. De deelname vanuit Nederland wordt georganiseerd en gefinancierd vanuit vereniging Active. Het paaskamp en het zomerkamp waren gedeeltelijke online camps met livestream-uitzendingen met Bijbelonderwijs, waaromheen de lokale verenigingen (buiten)activiteiten organiseerden voor hun plaatselijke jeugdgroep binnen de op dat moment geldende coronamaatregelen. Dit is opnieuw het geval bij het jeugdkamp dat tussen kerst en oudejaarsavond plaatsvindt.

Het absolute hoogtepunt was het herfstkamp, waarbij veel jeugd, dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen, fysiek aanwezig kon zijn op Brunstad in het zuiden van Noorwegen. Dit was een groot geschenk voor de jongeren.

Lees meer: Herfstkamp voor de jeugd: “Echt helemaal geweldig!”

Het laatste weekend van oktober hadden veel Nederlandse jongeren gelegenheid om weer een ‘live’ jeugdkamp mee te maken op conferentielocatie Brunstad.

CGN-online weekenden

In de behoefte om met alle gemeenteleden van CGN landelijk “samen te komen” en elkaar op te bouwen met Gods Woord, werd voorzien door het organiseren van vier CGN-online weekenden, met streaming vanuit vier gemeentelocaties. De gemeenteleden werden gezegend en in hun geloof versterkt met geestelijk voedsel vanuit de Bijbel en met de liederen, die door een kleine groep voorzangers de harten ingezongen werden. Per streamingslocatie was er plek voor een handjevol mensen, inclusief een crew van technici, zangers en muzikanten. De andere gemeenteleden konden de bijeenkomsten vanuit huis volgen via internet-tv.

Deze interactieve streamingssamenkomsten worden geleid vanaf één van de livelocaties, maar vanuit de andere locaties kunnen de aanwezigen actief bijdragen met woordverkondiging en geloofsgetuigenissen. Veel gemeenteleden verheugden zich op deze digitale landweekenden en waren dankbaar dat ze zich vanuit hun eigen huiskamer verbonden wisten met hun geloofsgenoten en het ervaarden alsof ze samen waren met hun vrienden uit andere delen van het land.

Lees meer: Online CGN-landweekend met streaming vanuit vier livelocaties

Competente audio- en mediatechnici zijn onmisbaar bij het verzorgen van livestreamsamenkomsten tijdens CGN-online weekenden.

BCC-evenementen

Brunstad Christian Church organiseert jaarlijks meerdere evenementen en conferenties, waaraan ook  alle gemeenteleden van CGN kunnen deelnemen. Door de pandemie vonden de evenementen en conferenties, net als de jeugdkampen met name in het voorjaar online plaats. Vanaf de zomer kwam er meer ruimte om weer fysiek samen te kunnen komen. Dankbaar werd door meerderen gebruik gemaakt van de gelegenheid om naar Brunstad te reizen om de zomerconferentie bij te wonen, en later de conferentieweekenden in oktober, november (broederconferentie) en begin december. Degenen die niet de mogelijkheid hadden om er ‘live’ bij aanwezig te zijn, volgden de uitzendingen van de conferenties via internet-tv. Er gaat niets boven écht samenzijn met geloofsgenoten en vrienden uit alle werelddelen! Vanzelfsprekend zijn we – des te meer in deze tijd – dankbaar voor alle digitale geloofsopbouw. Extra fijn is dat al deze digitale uitzendingen in meer dan vijftien talen gepubliceerd worden en opnieuw bekeken kunnen worden.

Lees meer: BCC-evenementen in juli 2021

Samenzijn tijdens de zomerevenementen op Brunstad, toen het tijdelijk weer mogelijk was om met grote groepen bij elkaar te komen.

Bijeenkomsten in de CGN-gemeenten

De acht CGN-gemeenten organiseerden regelmatig lokale livestreambijeenkomsten, met een kleine groep mensen in de zaal, die zich verantwoordelijk wisten voor de woordverkondiging, zang en muziek.  Maar zodra de overheidsmaatregelen én het weer het toelieten, maakten de gemeenten dankbaar gebruik van hun buitenlocaties om met een grotere groep samen te komen voor geloofsopbouw met aansluitend een ontspannen samenzijn. Verschillende gemeenten gebruikten deze periode ook voor doopdiensten, en wat was het fijn om te mee te maken dat veel jongvolwassenen zich lieten dopen en zo getuigden van hun vaste besluit om Jezus na te volgen! De zomerperiode van 2021 werd als een verkwikking ervaren voor het gemeenteleven.

Lees meer: Afsluiting van een bijzondere periode

Bijeenzijn van drie gemeenten op zondag 12 september op de buitenlocatie van CGN Schermer in Noord-Holland.

Bijdragen aan internationaal zendingswerk

We zijn blij dat we ook dit jaar een bijdrage mochten leveren aan het Bijbelonderricht voor kinderen en jongeren in alle werelddelen. Dit gebeurt onder andere middels het nasynchroniseren van spraak en zang van tv-programma’s van BCC Media met Bijbelse onderwerpen gericht op kinderen en tieners, waar vele vrijwilligers zich wekelijks voor inzetten. Ook de liederen die bij deze afleveringen horen zijn ingezongen in het Nederlands.

Lees meer: Internationaal muziekproject: ‘Zing de boodschap de harten in’

Op de vraag van BCC Media of het mediateam van CGN drie afleveringen voor de jongste kinderen wilde produceren, zeiden we graag ‘ja!’ De afleveringen zijn nagesynchroniseerd naar maar liefst dertien talen voor kinderen in de hele wereld, en zijn gratis online beschikbaar via de website van BrunstadTV. We verheugen ons dat we op deze wijze mogen bijdragen  aan het internationale zendingswerk, dat mede dankzij alle technische en digitale middelen ook in coronatijd voortgang vindt!

Lees meer: Online Bijbelonderwijs voor de kleintjes: Jezus helpt!

Een boerderij in Zuidschermer vormt de set voor de aflevering voor de jongste kinderen.

Op naar 2022!

Ook het komende jaar liggen opnieuw vele gelegenheden van geloofsopbouw en samenzijn in het verschiet: bijeenkomsten in de plaatselijke gemeenten, CGN-online weekenden en nationale jeugd- en kinderweekenden, en internationale conferenties. We zijn extra dankbaar voor de vele vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten om dit alles mogelijk te maken.

We hopen veel gelegenheid te krijgen om live samen te komen, maar zijn ervan overtuigd dat God ons leidt in het benutten van andere mogelijkheden om elkaar te versterken in ons geloof. We zien uit naar weer een rijk gezegend jaar in 2022.