Nieuwjaarsviering als digitale gemeente

Opnieuw moest de nieuwjaarsconferentie van Brunstad Christian Church (BCC) worden geannuleerd, en weer maakte de digitale investering het mogelijk dat gemeenten uit de hele wereld konden samenkomen voor online geloofsgemeenschap en inspiratie voor hun geloofsleven. Van 30 december tot en met 1 januari waren er drie dagen met inhoudsrijke uitzendingen, die ook veel gemeenteleden uit CGN volgden.

In BCC zijn de internationale conferenties hoogtijdagen waar het geloof wordt gevoed en de onderlinge gemeenschap wordt versterkt. Wanneer het evangelie wordt verkondigd, spelen nationaliteit, taal, leeftijd of cultuur geen rol – het is voor iedereen die de geboden van Jezus wil horen en in praktijk wil brengen.

Tijdens de BCC-conferenties dragen vrienden vanuit de hele wereld bij met liederen, toespraken en persoonlijke getuigenissen. Om anderen die leven naar het evangelie te horen en te zien is vertroostend en inspireert tot een gemeenschappelijk verlangen om te delen in het leven waartoe Jezus ons uitnodigt.

Hoewel het een groot gemis is dat we vanwege de pandemie niet kunnen samenkomen, heeft de technologie ons ook laten zien dat je niet in dezelfde ruimte hoeft te zitten om deel te kunnen hebben aan de onderlinge gemeenschap. De laatste jaren zijn we geraakt en opgebouwd door mensen en gemeenten in vele landen en werelddelen, in misschien wel een grotere mate dan voorheen, en we kijken met grote verwachting uit naar gelegenheden om elkaar weer fysiek te ontmoeten.

Kijkers in 56 landen volgden de nieuwjaarsuitzendingen

Op 30 december gingen de nieuwjaarsuitzendingen van BCC van start, met drie online uitzendingen gedurende drie dagen. De feeststemming en verwachtingen waren hooggespannen toen voorganger Kåre J. Smith in de eerste uitzending iedereen verwelkomde en ons toewenste dat het nieuwe jaar voor ons allemaal een jaar van genade zal zijn.

De dagen daarop konden de kijkers onder andere inhoudsrijke toespraken van Smith en vele anderen volgen, en de tot nadenken stemmende terugblikfilms en live-bijdragen van vrienden uit Noord-Amerika, Afrika en Europa. Kijkers uit maar liefst 56 landen volgden dit nieuwjaarsweekend de uitzendingen.

Geloofsgenoten uit gemeenten over de hele wereld droegen bij en namen deel aan BCC-uitzendingen. Foto: BCC Media

BCC Media leverde fantastisch werk door op korte termijn een online evenement te organiseren, met behulp van twee tv-studio’s in Noorwegen, in Sandefjord en Nordre Follo. Johannes Schmechel, hoofd van de media-afdeling, vertelt dat het best een uitdaging was om dit voor elkaar te krijgen: “We hadden te maken met zowel werknemers als sleutelfiguren onder de vrijwilligers die in quarantaine zaten, vlak voordat ze geheel nieuwe uitzendingen zouden produceren. Maar al was er hectiek achter de schermen, het is wonderlijk hoe God het geheel heeft gezegend, zodat het goed functioneerde.”

Feestdagen, geloofsgemeenschap en geloof in de toekomst kenmerkten de laatste online conferentie van dit jaar (swipe voor meer foto’s). Foto: BCC Media

Een nieuw jaar vol kansen

Hoewel de verwachting groot is dat de samenleving weer uit de lockdown komt, is de pandemie een periode van groei en ontwikkeling geweest in BCC, en is de internationale geloofsgemeenschap op nieuwe manieren met elkaar verbonden. Stukje bij beetje worden de contouren zichtbaar van hoe de gemeente zich ontwikkelt op digitale platformen, en velen zijn dankbaar voor de visie die ervoor zorgde dat de media-afdeling in BCC onmiddellijk mobiliseerde toen de coronapandemie bijna twee jaar geleden de wereld platlegde.

Johannes Schmechel citeert een Bijbelvers dat velen in deze tijd troost geeft en tegelijkertijd een aansporing is:

“We weten dat alles meewerkt ten goede voor hen die God liefhebben, dus ik geloof dat deze tijd een opdracht van God is, die wij als christenen moeten vervullen. Het zal geen tijd zijn van afwachten, maar een tijd van ontwikkeling. Maar dan hebben we mensen nodig die deze opdracht serieus nemen, en er het beste van maken. Op de lange termijn geloof ik echt dat we zullen zien dat dit het allerbeste was dat kon gebeuren, en tot hulp is om het zendingsbevel van Jezus onder alle naties in praktijk te brengen.”

Dit artikel is overgenomen van bcc.no: Nyttårsfeiring som digital menighet