Ze zitten op het puntje van hun stoel en kijken met grote ogen naar de film, de kinderen van zo’n 4 tot 12 jaar. Want het stormt en midden op het meer danst een scheepje over de golven, met daarin de leerlingen van Jezus. Plotseling komt er iets over het water naar hun toe, een spook? De mannen raken in paniek, maar dan klinkt een stem: “Houd moed, Ik ben het! Wees niet bang.”
Jezus is altijd dichtbij, we kunnen tot Hem bidden en Hem om hulp vragen, zo leren de kinderen tijdens het CGN Kinderweekend van 1 en 2 mei. De twee online uitzendingen worden afgewisseld met buitenactiviteiten op de verschillende gemeentelocaties, in samenwerking met vereniging Active.
Kinderen versterken in hun geloof
Hanna is evenementenorganisator binnen CGN en verantwoordelijk voor het ontwikkelen van online producties. Daarbij werkt ze nauw samen met een team gedreven vrijwilligers. Ze vertelt: “Al in het eerste overleg spraken we het verlangen uit dat we de kinderen willen versterken in hun kinderlijk vertrouwen en geloof in Jezus; dat ze een vertrouwensband krijgen met Jezus als hun vriend. We zien Hem niet, maar Hij is er wel. Daarom hebben we voor het verhaal uit Matteüs 14 gekozen, met als titel ‘Houd moed, Ik ben dichtbij!’”
Niet twijfelen aan Jezus’ macht
Jesse vormt samen met Josine het presentatieduo dat de verschillende onderdelen van het programma met elkaar verbindt. “Je kunt zoveel leren van dit verhaal,” zegt hij. “Bijvoorbeeld, Petrus wil naar Jezus toelopen over het water. Jezus zegt: ‘Kom!’ en Petrus stapt zó over de rand van de boot. Maar dan voelt hij de storm, kijkt naar de golven, hij wordt bang en begint te zinken. Jezus redt hem en zegt: ‘Kleingelovige, waarom twijfelde je?’ Jezus wil graag dat we niet twijfelen aan zijn macht. Ik hoef niet zoals Petrus over het water te lopen, maar als ik bijvoorbeeld altijd dankbaar wil zijn, dan kan ik dat niet uit mijzelf. Dan wil Jezus mijn helper en vriend zijn.” Dat is wat hij ook de kinderen wil bijbrengen.
Met overtuiging zingen
David is intensief betrokken geweest bij de zang en muziek van de uitzendingen: van het arrangeren van de liedjes, het coachen van de zangers en het samenwerken met audiotechnici voor een optimale kwaliteit van de muziektracks. “Ik werk eraan dat de kinderen tijdens het zingen tot uitdrukking brengen wat de inhoud van het lied voor hen betekent. Als ze beseffen dat Jezus hun allerbeste vriend is, dan hebben ze ook het vermogen dat met overtuiging te zingen. En zo werkte het ook: ze hebben met heel hun hart en ziel gezongen!”
Tussen de opnames door is er gezelligheid en lekkers. “Als je met kinderen werkt wil je niet te lang met één opname bezig zijn, maar ze pikten de instructies zo goed op, dat we binnen het tijdschema klaar waren,” vertelt David.
Al jong leren om op Jezus te vertrouwen
Achter de schermen is Jaap-Willem druk geweest met studiodesign, het bewerken van de kleuren van de beelden, en het regisseren van een film die tijdens de uitzending werd vertoond over een meisje dat bang is in het donker. “Samengevat hielp ik vooral bij hoe we de boodschap visueel zo goed mogelijk neerzetten,” legt hij uit. “Alle inhoudelijke en visuele keuzes die je maakt zijn daarop gebaseerd.”
Daarbij heeft hij een duidelijk doel voor ogen. “Voor volwassenen lijkt het misschien iets kleins: bang zijn in het donker. Maar voor kinderen is dat heel anders. En de omstandigheden veranderen, maar een kind dat al jong geleerd heeft om op Jezus te vertrouwen, zal dat ook in situaties later in het leven doen. Dat motiveert mij om me in te zetten voor zo’n project.”
Vrijwilligers die kunnen vertellen vanuit hun eigen leven
De belangrijkste eigenschap van de vrijwilligers die meewerken aan zo’n project is niet zozeer dat ze heel getalenteerd zijn, vertelt Hanna. Natuurlijk helpt het als iemand goed kan pianospelen of zingen, prachtige visuele effecten kan creëren of een Bijbelverhaal tot leven kan wekken door het spannend te vertellen! Maar het project heeft de meeste impact als de vrijwilligers het evangelie zélf begrijpen en toepassen in hun eigen leven, en zich vanuit hun liefde tot Jezus inzetten voor het kinderwerk. Zij kunnen vanuit hun ervaring vertellen over wie Jezus voor hen is, en zijn erop gericht om het project voor de kinderen te laten slagen zonder dat zij zelf op de voorgrond willen staan. Het gaat immers om de boodschap voor de doelgroep.
Hanna: “Onze wens is dat kinderen in en door zulke projecten Gods goedheid ervaren, want Hij houdt van ze! En die liefde en goedheid moeten ze dan al bij ons kunnen proeven. Dat werkt ook door in de organisatie en samenwerking rond zo’n project, zelfs onder tijdsdruk.”
Samenwerken met teams uit verschillende gemeenten
Kinderwerkers, mediatechnici en veel andere vrijwilligers uit verschillende CGN-gemeenten hebben vier maanden lang veel vrije uren besteed om de twee uitzendingen voor te bereiden. Het verzorgen van de online afleveringen was een landelijk project, maar in de verschillende CGN-gemeenten organiseerden de lokale kinderteams een heel kinderfeest eromheen met leuke belevenissen: van buitenspelletjes, springkussens, huifkartochten, klimmen, paardrijden, tot ‘s avonds marshmallows roosteren boven een kampvuur.
“In deze tijd met coronabeperkingen is het een uitdaging om aan zo’n project te werken; goede ideeën ontstaan vaak als je bij elkaar zit, en online afstemmen is toch echt wel wat anders,” zegt Hanna. “Maar ik merk een enorme drive bij alle vrijwilligers en heb groot respect voor al degenen die zich zo onbaatzuchtig opstellen en steeds vol passie op de teams-meetings verschenen om alles zorgvuldig voor te bereiden. En dat vertaalt zich zeker terug!”