Kinderen ontdekken de Bijbel

Voor de zomer lanceerde BCC Media een nieuw Bijbelonderwijsconcept, waardoor het voor kinderen nog leuker wordt om de verhalen en boodschappen van de Bijbel te ontdekken. In het weekend van 22 en 23 oktober kwam er een nieuw hoofdstuk beschikbaar dat honderden kinderen hebben uitgeprobeerd.

Over Bible Kids Explorers

  • Interactieve website met hulpmiddelen voor de kinderbijeenkomsten of zondagsschool
  • Uitgewerkte lesplannen met films, oefeningen, liedjes en meer
  • Beschikbaar in 12 talen
  • Toegang tot hulpmiddelen voor gebruik in zondagsscholen
Bekijk de website

Aan het begin van de zomer werd hoofdstuk 1 gelanceerd, met het verhaal van Daniël in de leeuwenkuil. In oktober kwam het tweede hoofdstuk, met een nieuw thema en leuke opdrachten; dit keer over Abraham.

Zo werkt het

Op de website maken de kinderen een reis door de tijd samen met de personages “Jack” en “Gina”, die dilemma’s tegenkomen ​​die veel kinderen zullen herkennen.

Om antwoorden op deze dilemma’s te vinden, gaan ze naar hun geheime controlekamer. Hier ontmoeten ze de verteller Iris, die de kinderen meeneemt op een reis terug in de tijd. Zo ervaren ze de geschiedenis van de Bijbel van dichtbij en leren ze hoe de boodschap hen kan helpen met de uitdagingen in hun eigen leven.

De kinderen en hun begeleiders mogen dezelfde reis meemaken door verschillende opdrachten op te lossen en zo worden ze zelf “ontdekkingsreizigers”.

“Het doel is om de kinderwerkers en mentoren een nieuw hulpmiddel te geven waarmee ze de aandacht van de kinderen kunnen vasthouden en hen kunnen betrekken op een manier die de Bijbel voor hen tot leven brengt,” zegt Annette Tobler, hoofd van het kinderteam bij BCC Media.

BCC Media produceert de films en de inhoud op de website, en in samenwerking met het kinderteam van de BCC-federatie willen ze een digitaal universum creëren waarin kinderen uit de hele wereld de boodschap net zo levendig kunnen ervaren als die is.

In de controlekamer met Iris. Foto: BCC Media

Sara en Abraham. Foto: BCC Media.

Lees meer over Bible Kids Explorers

Nederlandse Bible Explorers

Of je nu in Azië woont of in Europa, overal hebben de kinderen toegang tot dit nieuwe interactieve spel. Op 23 oktober waren gemotiveerde kinderwerkers en begeleiders al enkele uren aan het werk met de praktische voorbereidingen, voordat de kinderen arriveerden. Ook in de vier Nederlandse gemeenten konden de kinderen deelnemen aan het spelprogramma. Ze trokken daarvoor hun speciale Bible Explorers T-shirt aan en werden hartelijk ontvangen door hun begeleiders, voordat ze zich in groepjes verdeelden en aan de slag gingen. Tijdens het spel spraken de begeleiders en kinderwerkers met de kinderen over wat het betekende om net zo’n geloof als Abraham te hebben.

De kinderen hebben hun eigen BibleKids T-shirt en de begeleiders waren voor de gelegenheid verkleed als mensen uit de tijd van Abraham.
In het interactieve spel zijn verschillende video's met Bijbelverhalen verwerkt.
In groepjes verdeeld bekijken de kinderen de video's en doen ze de opdrachten.
Aandacht voor de video's in het interactieve spel.
De kinderen zijn in leeftijdsgroepen verdeeld en de opdrachten voor de kinderen zijn afgestemd op hun eigen niveau.
Om de sfeer van Abrahams tijd te ervaren konden de kinderen zelfs een rondje maken op een kameel!
Aan het begin van de zomer was de eerste Bible Kids Explorer aflevering.
Bij het spel horen informatiekaartjes die de kinderen bewaren in een schatkistje dat zij zelf hebben versierd.

“De kinderen onthouden dingen beter als ze zelf actief zijn en samen opdrachten uitvoeren,” zegt Annette Tobler. “Ik geloof dat het de relatie tussen de kinderen onderling en tussen de kinderen en de mentoren versterkt, en niet in de laatste plaats de relatie van de kinderen met Jezus.”

Nieuw hoofdstuk komt eraan

Honderden kinderen hebben nu twee hoofdstukken uitgeprobeerd, die als aanvulling dienen op het gewone zondagsschoolonderwijs. Het kinderteam van BCC en BCC Media geven aan dat ze positieve feedback krijgen van ouders. Met name kinderen die moeite hebben met het volgen van de reguliere bijeenkomsten worden actief betrokken door dit nieuwe onderwijsconcept.

De volgende hoofdstukken zijn al in de maak:

“We zitten nu midden in de productiefase voor hoofdstuk 3. Dit zal over David gaan, en wij zijn zelf ook erg benieuwd naar het resultaat. En een paar dagen geleden zijn we begonnen met hoofdstuk 4, maar dat thema is nog een verrassing,” zegt Annette.

Dit artikel is met enkele wijzigingen overgenomen van bcc.no: The children explore the Bible