CGN Jeugdweekend 2021: vijf locaties met geloofsopbouw en activiteiten

Vereniging Active

“Welkom op het jeugdweekend,” staat in sierlijke letters op een krijtbord bij CGN Schermer. Vrolijke begroetingen en gelach klinken vanaf het terras waar tieners uit acht christelijke gemeenten elkaar ontmoeten bij de kraampjes met gebak en lekkers.

Even leek het feest in het water te vallen: een wolkbreuk zette het gazon met tafels en stoelen blank en ook de grote open tenten, klaargezet voor de activiteit ‘Masterchef’, waren niet berekend op zo’n stortbui. Maar een halfuurtje voor aanvang klaarde de lucht op en niet veel later drentelen de jonge deelnemers in groepjes het terras op.

De deelnemers voor de activiteit Masterchef verzamelen zich vrijdagavond op de gemeentelocatie van CGN Schermer. De activiteiten op verschillende locaties vinden grotendeels in de buitenlucht plaats.

200 tieners verdeeld over vijf locaties

Niet alleen in CGN Schermer heerst een feestelijke sfeer, dit jeugdweekend van 18 t/m 20 juni. Het is het eerste weekend sinds lange tijd waarin CGN en vereniging Active samen weer een groter evenement kunnen organiseren, al is het verdeeld over vijf gemeentelocaties: Schermer, Utrecht, Groningen, Twente en Terwolde. Elke locatie verzorgt een activiteit en de bijna 200 tieners uit heel Nederland kunnen voor de zaterdag kiezen wat zij leuk vinden om te doen.

De jongeren zijn geen vreemden van elkaar, ook al komen ze uit verschillende provincies: ze kennen elkaar van de christelijke conferentieweekenden en -weken op Pagedal voor de coronaperiode. Al zijn ze nu verdeeld over diverse locaties, de samenbindende factor van het weekend zijn de vier uitzendingen met een Bijbelse boodschap, gestreamd vanuit vier tijdelijke studio’s, waarbij tijdens een jeugdsamenkomst op zaterdagavond live contact is tussen de groepen jongeren.

Op vrijdagavond, zaterdagochtend en -avond en zondagochtend verzorgt telkens een van de locaties een live-uitzending met geloofsopbouw, muziek en zang. Vrijdagavond is CGN Twente aan de beurt.
De zondag staat in het teken van een dagspel met alle deelnemers in de omgeving van de gemeentelocaties.

Veel ondersteuning door vrijwilligers

Naast de 200 jongeren van 12 tot 18 jaar zijn er ruim 250 vrijwilligers in touw. De jonge mensen boven de 18 jaar hebben zich ten doel gesteld om het weekend tot een absoluut hoogtepunt te maken voor de tieners, zowel waar het praktische zaken betreft, als de invulling van de streamingbijeenkomsten. Tijdens de activiteiten nemen ze als ‘mentor’ een of enkele jongeren onder hun hoede, of ze helpen mee in organisatorische of ondersteunende taken.

Een van hen is Edith (29), die meedraait in de organisatie van het onderdeel ‘Masterchef’. Ze vertelt: “We konden de taken verdelen over een hele groep vrijwilligers, zodat iedereen kan doen waar hij of zij goed in is. Ik vind het belangrijk dat we aansluiten bij de behoefte van de jongeren, en dat ze in een goede sfeer nieuwe vrienden kunnen maken en het gezellig hebben. Je merkt dat ze er enorm blij van worden om elkaar in het echt te zien en samen leuke dingen te doen.”

Edith uit CGN Twente is een van de ruim 250 vrijwilligers die zich inzetten voor de tieners: “Mijn wens is dat ze het goed kunnen hebben en goedheid ervaren van de mentoren die hen begeleiden.”
Tijdens de activiteit Masterchef bereiden jongens en meiden hun eigen verse patat met kipburgers en truffelmayonaise, of ze wagen zich aan het creëren van een culinair dessert.

Versoepelingen

Ook in CGN Twente is de sfeer vrolijk. “Ik heb heel erg uitgekeken naar het weekend!” vertelt Arent-Jan (26), een van de verantwoordelijken voor de organisatie in CGN Twente. “Door de coronaperiode hebben veel jongeren een jaar achter de rug met verhoudingsgewijs weinig activiteiten en weinig contact met elkaar, dat hebben we echt gemist. Of het weekend door kon gaan hing af van eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen. Toen die ruimte gaven hebben we in circa vier weken de activiteiten voorbereid. In korte tijd hebben we mensen gevonden die de verschillende onderdelen konden oppakken: de catering, de activiteiten, de schoonmaak, toezicht, EHBO, etc. Het was een intensieve, maar leerzame periode.”

Arent-Jan uit CGN Twente ziet het belang van samenzijn voor jongeren: “Tijdens activiteiten met leeftijdsgenoten leren ze met elkaar omgaan en ze kunnen doen wat ze leuk vinden. Het is voor jongeren heel belangrijk dat ze zichzelf kunnen zijn en ze zich gewaardeerd voelen.”
In CGN Terwolde en CGN Twente vindt een voetbalcompetitie plaats, met als hoogtepunt de finale op zondagmiddag die live uitgezonden wordt.

Uiteenlopende activiteiten

Zoveel tieners, zoveel interesses. Wat je tijdens zo’n weekend kunt organiseren is niet onuitputtelijk, maar met een divers aanbod is er voor elk wat wils. Een stel jongens trekt op vrijdagavond vanuit alle hoeken van het land richting Utrecht om daar tegen elkaar te gamen, waarbij een van de ruimtes is ingericht als Virtual Reality speelruimte.

Naomi

In CGN Groningen wordt de hele zaterdag gewerkt aan een muziekvideo. En daar komt veel bij kijken: van muziek en zang oefenen en opnemen, video-opnames in een aansprekende setting, tot beeld- en geluidbewerking en het monteren van de video. De verschillende groepjes tieners zetten samen met hun mentoren een mooi resultaat neer.

En in CGN Twente en CGN Terwolde maken verschillende teams zich op voor een voetbalcompetitie tussen de jongeren uit verschillende gemeenten. Naomi (18) uit CGN Groningen is een van de sportievelingen: “Met het meidenteam van Groningen hebben we elke week hard getraind. We konden niet wachten om mee te doen aan dit voetbaltoernooi! De sfeer was heel goed, ik voelde me er thuis. Het was extra leuk om elkaar na zo’n lange tijd weer te zien, en ik kon merken dat iedereen het goed wil maken voor elkaar.”

Maurick (13) uit CGN Twente is dit weekend in CGN Groningen: “Ik heb muziek gekozen, omdat ik zelf gitaar speel. Vooral het opnemen van de muziekclip vond ik leuk. Wat me aansprak van de uitzendingen is dat Jezus ons alle kracht kan geven die we nodig hebben.”
De tieners die zich verzamelen in CGN Groningen produceren samen met hun begeleiders een videoclip.

Diverse momenten van geloofsopbouw

De onderdelen Bijbelonderricht en geloofsopbouw staan bovenaan de prioriteitenlijst bij de organisatie van het jeugdweekend, en alle live-uitzendingen zijn gedegen voorbereid om de boodschap optimaal over te brengen. Arent-Jan vertelt: “We hoorden tijdens de jeugdsamenkomst dat Jezus alle macht heeft gekregen in de hemel en op de aarde. Hij zei: ‘En zie, Ik ben met u al de dagen tot de voleinding der wereld!’ Dit is een enorme belofte die alle twijfel verjaagt!”

Ook bij Edith bleef dat vers uit Matteüs 28 in haar gedachten. “Jezus heeft alle macht! Hij kan je helpen om niet bezig te zijn met wat andere mensen van je denken, en dat geeft een enorme bewegingsvrijheid om te doen wat God in je hart werkt: om goed voor anderen te zijn bijvoorbeeld.”

Naomi vertelt: “Tijdens een van de uitzendingen ging het erover om van binnen eerlijk te zijn voor jezelf, en niet de schijn op te houden om je goed voor te doen voor mensen. Ik wil mij dicht bij God houden en alles wat ik doe, met Hem doen.”

Het samenzijn als jeugdgroep biedt veel gelegenheden om elkaar te versterken in het geloof, en de tieners kunnen zich optrekken aan goede voorbeelden in hun mentoren. Ook die begeleiders hebben zelf veel hulp aan zo’n weekend. Arent-Jan: “Het heeft mij in vuur en vlam gezet om een oprecht christenleven te leven! Mijn wens voor alle jongeren is dat ze mogen ervaren dat je midden in alle omstandigheden een heel blij en gelukkig leven kan leven.”

De Bijbelse boodschap wordt met enthousiasme naar voren gebracht. Op zondagochtend verzorgt CGN Groningen een live-uitzending.
Op elke locatie is een kampvuuravond, waar ook veel tieners getuigen van hun geloof in Jezus.
De techniekteams hebben weer een topprestatie geleverd met het verzorgen van live-uitzendingen en contact leggen tussen diverse locaties.

 

Lees ook: