Hybride bijeenkomsten tijdens CGN-online weekend

Samenkomen via het scherm, met een beperkte groep mensen in de zaal – het is nog even de situatie waarmee we te maken hebben als gemeente. Maar wat zijn we dankbaar dat we elkaar in elk geval op die manier kunnen zien en horen, ook onze vrienden aan de andere kant van het land!

In het weekend van 22 en 23 januari organiseert CGN twee nationale bijeenkomsten, waarbij middels livestreams vanuit verschillende locaties onderling contact is tussen de CGN-gemeenten. Naast Groningen, Twente, Schermer en Terwolde, is dit weekend ook CGN Flevoland voor het eerst een livelocatie. Daarmee hebben nu zeven van de acht CGN-gemeenten de voorzieningen op orde om een livelocatie te zijn tijdens deze nationale weekenden. Ook kunnen ze met deze voorzieningen hun eigen plaatselijke bijeenkomsten livestreamen.

De zaal van CGN Groningen is de centrale uitzendlocatie voor de livestream van de jeugdsamenkomst, maar er is per samenkomst online contact met drie andere livelocaties.
CGN Schermer is een van de livelocaties voor de jeugdsamenkomst op zaterdagavond, net als CGN Groningen, CGN Terwolde en CGN Twente.

“Niemand kan twee heren dienen”

Op zaterdagavond zitten de jeugdgroepen klaar in hun eigen gemeentezaal voor een opbouwende bijeenkomst met een thema dat tot nadenken aanzet: “Niemand kan twee heren dienen!

Deze uitspraak van Jezus uit Matteüs 6:24 staat centraal in de Woordverkondiging. We kunnen onze tijd en gedachten laten roven door de vergankelijke dingen in deze wereld, maar Jezus wil onze enige Heer zijn. Hij biedt ons leven en overvloed aan, Hij is gekomen om de mensen te bevrijden van de zonde, die het zo moeilijk maakt. Jezus nodigt ons uit om met ons hele hart voor Hem te kiezen! Dat is de oproep van verschillende jeugdleiders, en deze boodschap wekt een verlangen naar Jezus als Heer, wat weerklinkt in de persoonlijke getuigenissen en de geestelijke liederen van deze avond.

Na de streamingsdienst hebben de jeugdgroepen op de locaties elk hun eigen programma. Sommige groepen hebben de behoefte om samen te bidden, andere groepen benutten de tijd om samen te praten over de boodschap van de avond.

Op livelocatie de Schermer benutten de jongeren na de jeugdsamenkomst de tijd om samen te zijn in een gezellige setting.

“Ik ben de ware wijnstok”

De algemene samenkomst van zondagochtend sluit aan op de jeugdsamenkomst: om Jezus als Heer van je leven te hebben. Jezus gebruikt ook een ander beeld dat hierbij past, zegt Jan-Hein Staal. “Ik ben de ware wijnstok, en mijn Vader is de wijngaardenier.” Johannes 15:1. Jezus verlangt ernaar dat mensen zich zó volledig aan Hem overgeven, zoals een rank afhankelijk is van de wijnstok. Als wij ons in de situaties van het leven door Hem laten leiden, dan zullen we vrucht dragen: er komt meer liefde, meer dankbaarheid, meer ootmoed. Na de eerste toespraak volgen vanuit verschillende livelocaties aanvullende toespraken en getuigenissen, afgewisseld met opbouwende liederen.

Op zondagochtend sluit CGN Flevoland voor het eerst aan als livelocatie, na een upgrade van hun samenkomstzaal op het vlak van techniek en inrichting.
De technische crews zorgen ervoor dat de livestreams en het onderlinge contact met gemeenten soepel verloopt.

Vooruitblik naar het voorjaar

Aan het einde van de zondagochtendbijeenkomst krijgen we een vooruitblik naar het voorjaar: tijdens de meivakantie staat een door CGN georganiseerd weekend op de agenda, voor alle gemeenteleden. Het plan is dat dit meerdaagse evenement zal plaatsvinden op conferentielocatie Oslofjord Convention Center te Brunstad in het zuiden van Noorwegen, en vooralsnog lijkt dit een live-evenement te worden. Wat kijken we ernaar uit om onze vrienden uit het hele land weer écht in de ogen te kunnen kijken, en samen te zijn om elkaar te versterken en op te bouwen in ons geloof!

Vooruitblik naar een opbouwend Mei-weekend op de internationale conferentielocatie in Noorwegen.

Lees ook: