Online nieuwjaarskamp voor meer dan 6000 jongeren

Vereniging Active

Jongeren uit verschillende werelddelen zouden tussen kerst en oudejaarsdag de zaal van het Oslofjord Convention Center in Zuid-Noorwegen vullen. Maar al moest het fysieke kamp worden geannuleerd vanwege de pandemie, Brunstad Ungdomsklubb en BCC Media zorgden voor een inhoudsrijk en opbouwend samenzijn via het scherm.

Toen in december nieuwe beperkende maatregelen werden ingevoerd en het duidelijk werd dat het fysieke jeugdkamp moest worden afgelast, stonden het personeel én honderden vrijwillige mentoren klaar om zich snel aan te passen. Dankzij de online investering die Brunstad Christian Church (BCC) aan het begin van de pandemie heeft gedaan, waren Brunstad Ungdomsklubb (BUK) en BCC Media gelukkig goed uitgerust voor een nieuwe ronde van digitale alternatieven, en werd er in korte tijd een nieuw online programma opgesteld voor de jongeren van de jeugdvereniging.

Zo kunnen er nog meer meedoen

Voor de kampdeelnemers en hun mentoren was het ongetwijfeld een teleurstelling toen het kamp moest worden geannuleerd. De zaal, die gevuld had moeten zijn met meer dan 4.000 verwachtingsvolle jongeren en volwassenen, werd in plaats daarvan omgebouwd tot een studio van waaruit het programma naar plaatselijke jeugdgroepen op alle continenten werd gestreamd. Een leuke bonus was echter dat het online kamp nu voor nog meer mensen beschikbaar was; ongeveer 2.000 meer jongeren dan oorspronkelijk waren aangemeld, hadden zich aangemeld voor het online evenement.

In samenwerking met een tv-ploeg van iets meer dan 40 mensen en vrijwilligers die bijdroegen aan de inhoud, heeft BUK vier uitzendingen verzorgd met geloofsopbouw, muziek en bijdragen van de verschillende plaatselijke jeugdclubs. De thema-uitzending van dinsdagavond, dat voor velen het hoogtepunt was, werd vertoond aan kijkers in 46 landen.

God zal zijn werk in jou doen!

Verschillende sprekers verkondigden tijdens de thema-uitzending een hoopvolle boodschap aan de jonge mensen. Kåre J. Smith haalde onder andere Bijbelpassages aan uit de brieven van Paulus aan de Korinthiërs en de Thessalonicenzen. “Verblijd u altijd, bid zonder ophouden, dank God in alles. Want dit is de wil van God in Christus Jezus voor u.” 1 Thessalonicenzen 5:16-18. “Niemand kan dit in eigen kracht doen,” zei Smith. “Maar als jij in God gelooft, dan zal Hij zijn werk in jou doen. Geloof dat wat God in jou is begonnen, ook zal voleindigen!”
(red. CGN)

De zaal werd ingericht voor uitzendingen die naar alle continenten werden gestreamd. Foto: BCC
Dinsdagavond was er een thema-uitzending met opbouw, een quiz en de status van het project Bijbel X. Foto: BCC

Plaatselijke jeugdkampen die via het scherm samenkomen

Een online jeugdkamp biedt ook een unieke gelegenheid om een ​​glimp op te vangen van de internationale diversiteit in BUK. Tijdens de uitzendingen hadden veel jongeren foto’s en filmpjes ingestuurd van hun plaatselijke activiteiten. Onder meer berichten van jeugdgroepen in Afrika, Amerika en Azië verschenen op het scherm, om er maar een paar te noemen.

Ook al moest het kamp online geregeld worden, Peter Tischhauser, leider van Brunstad Ungdomsklubb, is blij dat veel enthousiastelingen er alles aan doen om de jongeren een goed alternatief te bieden:

“Natuurlijk was dit een ingrijpende verandering, en velen hebben daarbij hard gewerkt. Niet in de laatste plaats hebben mentoren over de hele wereld een ongelooflijke inspanning geleverd om ervoor te zorgen dat jongeren een goede kampervaring kunnen hebben,” zei hij dinsdagochtend tijdens de opening.

Op de website van BUK kun je meer lezen en foto’s van het kamp bekijken.

Deelname uit Nederland

Veel jongeren uit Christelijke Gemeente Nederland waren ook van plan geweest naar het jeugdkamp in Noorwegen af te reizen. In plaats daarvan hebben de vrijwilligers van sport- en activiteitenvereniging Active, verbonden aan CGN, alternatieve programma’s verzorgd voor de jongeren van hun gemeente: van plaatselijke activiteiten in kleine groepjes, tot aan een reis naar Disneyland Parijs of een paar dagen skiën in Tsjechië, Polen of Zwitserland. Bekijk een serie foto’s!
(red. CGN)

Dit artikel is met enkele aanvullingen overgenomen van bcc.no:  Romjulscamp online for over 6000 ungdommer