CGN Terwolde met upgrade samenkomstzaal klaar voor livestreams

Vrolijke ballonnen en blije gezichten van mensen die in groepjes het resultaat komen bewonderen: zondag 25 april is een feestelijke dag voor CGN Terwolde. De samenkomstzaal van de christelijke gemeente heeft een fikse upgrade gekregen om het multifunctionele gebouw geschikt te maken voor hedendaags gebruik, waaronder deelname aan de landelijke livestreams van CGN Online.

De opening van de zaal valt samen met het CGN Online landweekend van 24 en 25 april, waarin de gemeenteleden van acht CGN-gemeenten digitaal en interactief samenkomen middels livestreamuitzendingen. Kleine groepen kunnen live aanwezig zijn bij deze uitzendingen op de gemeentelocaties, terwijl de meeste gemeenteleden de streamingsdiensten vanuit huis volgen. Vanaf dit weekend is CGN Terwolde ook een livelocatie, in aanvulling op CGN Groningen, CGN Twente, CGN Schermer en CGN Utrecht.

Een laatste moment van overleg met het lokale techniekteam voorafgaand aan de livesamenkomst.
Justin

Mooi en functioneel

We waren echt toe aan een opfrisser van de zaal en het terrein, want het was al jaren geleden dat deze een grondige beurt hebben gekregen,” vertelt Justin. Hij maakt deel uit van het voorgangerschap van CGN Terwolde.  “Je kunt wel zeggen dat de zaal en buitenterreinen behoorlijk ‘versleten’ waren.” Justin noemt het resultaat “mooi en functioneel.”

Het hoofdgebouw van de christelijke gemeente dateert van begin jaren ’80. Al langer zijn er plannen voor nieuwbouw van een zaal aan de Kadijk in Terwolde, maar met de noodzakelijke verbeteringen aan de bestaande bebouwing en het interieur kan de gemeente weer een paar jaar vooruit. Met de upgrade zijn de keuken, de inrichting, de techniek en het terras vernieuwd. De afgelopen maanden zetten vele vrijwilligers de schouders onder dit project,  dat gelukkig ook in coronatijd binnen de overheidsrichtlijnen voortgang kon vinden.

Justin is er enthousiast over dat zijn gemeente nu ook klaar is om aan te sluiten op de (inter)nationale online bijeenkomsten. “Hoe fantastisch is het dat we nu online samenkomsten en conferenties  in onze zaal kunnen volgen en zelf kunnen bijdragen met een persoonlijk getuigenis of een lied.”

Agathe

Bijdragen aan kijkersvreugde

Agathe uit CGN Terwolde heeft een coördinerende taak bij het realiseren van de livestreams. “Sinds kort hebben we een team dat zich bezighoudt met het creëren van een optimale beleving tijdens de lokale livestreamsamenkomsten. Denk bijvoorbeeld aan techniek, decor, muziek en zang. Mijn taak is om deze disciplines bij elkaar te brengen tot een goed geheel, en ik denk mee over de uitvoering van zang en muziek tijdens de uitzendingen voor CGN Terwolde. Ik hoop dat we samen mogen bijdragen aan nog meer kijkersvreugde.”

Ze is blij met de nieuwe faciliteiten van de samenkomstzaal: “Door de verbeterde akoestiek en de goede technische ondersteuning komen de bijdragen in de samenkomst veel beter tot hun recht. De hele beleving is veel rustiger, waardoor iedereen gefocust kan zijn op de sprekers en de liederen. De verbeterde inrichting en zitjes nodigen uit tot gezelligheid en goede gesprekken na de samenkomsten. De technische upgrade en daarbij horende apparatuur biedt ook mooie kansen aan jongeren die hun talenten op het gebied van techniek willen ontwikkelen en graag willen meewerken om de boodschap van het evangelie digitaal te verspreiden.”

Achterin de zaal werkt de technische crew aan een goede kwaliteit van de beeld- en geluidopnames.
Anne Céline

Spannend

“Het was tot op het laatste moment nog heel spannend of wij als CGN Terwolde mee konden doen als één van de livelocaties tijdens dit weekend,” vertelt Anne Céline, die er als floormanager op toeziet dat alles vlot verloopt tijdens de uitzending.

“Door veel vrijwilligers is hard gewerkt waardoor het extra gaaf is dat het is gelukt! De grootste uitdaging van ons team is dat de boodschap net zo krachtig bij de mensen thuis binnenkomt als hoe wij het live in de zaal ervaren.”

Veel hulp gekregen

Marijn

Marijn maakt deel uit van het technische team dat verantwoordelijk was voor het realiseren van de technische upgrade. Daarbij is  gebruik gemaakt van de expertise die binnen CGN op nationaal niveau is opgebouwd na bijna een jaar livestreamsamenkomsten.

“Het was fantastisch om hieraan mee te werken,” vertelt hij. “Daarbij was een goede communicatie over de planning en uitvoering een van de grootste uitdagingen. We hebben zowel binnen als buiten onze gemeente veel hulp gekregen bij het ontwikkelen van de plannen om CGN Terwolde klaar te stomen voor de online bijeenkomsten. Ik ben er heel dankbaar voor dat we er gezamenlijk voor hebben kunnen zorgen dat onze gemeente hierin kan meedraaien.” Marijn zet zich er graag voor in dat de toehoorders de boodschap zo goed mogelijk kunnen opnemen.

Jan-Hein Staal spreekt op zondag via de livestream vanuit locatie CGN Schermer over het eerste hoofdstuk van het Evangelie van Johannes. In Jezus’ leven is het Woord van God vlees geworden, Hij was “het Woord op twee benen” – en dat kan ook in ons leven waarheid worden.

Verwachting

Al kan momenteel per locatie slechts een beperkt aantal mensen fysiek deelnemen, deze digitale vorm van samenzijn benadert hoe de CGN-gemeenten van oudsher gewend zijn hun lokale samenkomsten en nationale conferenties vorm te geven. Tijdens de twee bijeenkomsten van het weekend dragen diverse gemeenteleden bij met woordverkondiging, geestelijke liederen en persoonlijke getuigenissen, en weer anderen ondersteunen het geheel met muzikale talenten of technische vaardigheden.

“Natuurlijk kijk ik er enorm naar uit om weer met de hele gemeente te kunnen samenkomen op onze gemeentelocatie,” zegt Agathe, “maar ik kan me voorstellen dat we deze manier van samenkomen ook in de toekomst blijven gebruiken.” En daarmee geeft ze de verwachting weer die ongetwijfeld in vele harten leeft.

CGN Terwolde kan nu actief bijdragen aan de landelijke livestreambijeenkomsten.