Herfstkamp voor de jeugd: “Echt helemaal geweldig!”

Vereniging Active

Het laatste weekend van oktober kwamen meer dan 3.700 jongeren uit vele landen samen voor het herfstkamp van Brunstad Ungdomsklubb (BUK) op de locatie Oslofjord (Brunstad) in het zuiden van Noorwegen. De deelnemers beleefden een samenzijn met activiteiten en geloofsinspiratie, en voor velen overtrof het kamp de verwachtingen.

De verwachting hing in de lucht op vrijdagavond, toen de zaal volliep met tieners en jongvolwassenen. Het herfstkamp van Brunstad Ungdomsklubb (BUK) werd afgetrapt met een openingsfeest, muziek, toespraken en een show. Naast de ruim 3.700 jongeren die fysiek aanwezig waren op het kamp, ​​keken ook lokale verenigingen uit de hele wereld online naar de uitzendingen, op vrijdag en zaterdag.

Openingsfeest in de grote zaal op vrijdagavond. Foto: BUK

Zaterdag en zondag bruist het van het leven op de conferentielocatie, met jongeren die op weg zijn naar diverse activiteiten. Er was veel om uit te kiezen: naast e-sports, de hoofdactiviteit van het kamp, ​​waren er 18 andere activiteiten om uit te kiezen. Er waren verschillende sporten zoals voetbal, volleybal, ijshockey en paardrijden, en creatieve activiteiten zoals muziek, koken, media en fotografie.

E-sports was de hoofdactiviteit op het herfstkamp. Foto: BUK

Thema-avond in een warme sfeer: leer je geschiedenis kennen

Na een actieve zaterdag was het tijd voor een geloofsopbouwende thema-avond in de zaal. De avond had een speciaal thema, waarmee het 65-jarig jubileum van conferenties op Brunstad werd gemarkeerd. Het was een interessante avond, waar de jongeren te horen kregen hoe vorige generaties de plek van een kleine vervallen boerderij tot een conferentieoord hebben getransformeerd. En verder hoe het vandaag de dag een ontmoetingsplek is geworden met plaats voor duizenden mensen.

“Als je je geschiedenis kent, en hoort over de mensen die er vanaf het begin bij betrokken zijn geweest, dan krijg je ook een toekomst,” zei Kåre J. Smith in de inleiding. Hij was een van de panelleden. Die avond was er een warme sfeer in de “grote zaal”, met goede verhalen en een publiek dat regelmatig in de lach schoot. Op het podium waren er interviews met verschillenden die betrokken zijn sinds de allereerste conferentie werd gehouden, en ze konden veel vertellen over het belang van een plek waar we samen kunnen komen rond het evangelie.

Ontspannen sfeer en veel goede verhalen tijdens de paneldiscussie van vanavond. Foto: BUK

Er is veel veranderd sinds de jaren vijftig, zowel op het gebied van de fysieke omgeving als de organisatie en werkwijze, maar er komen steeds nieuwe generaties naar de conferenties en de jeugdkampen, met hetzelfde verlangen om het Woord van God te horen en te delen in de gemeenschap van het geloof.

Op deze plek hebben mensen uit alle hoeken van de wereld belangrijke beslissingen genomen voor hun persoonlijk geloofsleven; hier hebben verschillende opwekkingen plaatsgevonden, zijn jonge mensen wedergeboren en enthousiast geworden voor een trouw en rechtvaardig leven in navolging van Jezus. Door middel van films en gesprekken op het podium vertelden jongeren en ouderen over persoonlijke ervaringen, over hoe zij zelf tot geloof in het Woord van God waren gekomen.

Deelname uit nederland

Vereniging Active in Nederland organiseert voor haar leden de deelname aan de BUK-camps. Verschillende meidenteams maakten zich op voor een fanatieke ijshockeycompetitie. Lianne (16) uit CGN Twente vertelt:

“Ik vond het høstcamp (høst is Noors voor herfst, red.) echt helemaal geweldig, het was heel gaaf om na twee jaar weer met zoveel jeugd bij elkaar te kunnen zijn. De hele reis en het camp zelf waren enorm feestelijk en goed. Iedereen vond het geweldig om elkaar weer te zien!
Met ons ijshockeyteam hebben we twee wedstrijden gespeeld. Ondanks dat we deze hadden verloren was de sfeer in het team extreem goed. We vonden het allemaal heel leuk om op Brunstad wedstrijden te spelen en hopen daar snel wedstrijden te gaan winnen!
De hoogtepunten van het weekend zijn de samenkomsten! Daar horen we over Gods Woord. De thema-samenkomst op zaterdag ging over Brunstad en het verleden daarvan. Ik ben zo dankbaar dat we een plek hebben waar we het goed en fijn met elkaar kunnen hebben. Dit is de plek waar ik wil zijn!”

(Red. CGN)

Lianne (links) uit CGN Twente

Kerstkamp met spannende game-lancering

Na een inhoudsrijk weekend werd het herfstkamp zondagmiddag afgesloten met een laatste bijeenkomst in de grote zaal. Het volgende jeugdkamp is gepland tussen kerst en oudejaarsavond, en dan kunnen de deelnemers zich verheugen op het testen van het gloednieuwe bijbelspel BibleX. Dit wordt namelijk tijdens dit evenement gelanceerd als testversie voor jongeren van verschillende BUK-verenigingen.

We volgen het project ook op cgn.nl, en raden aan om een ​​kijkje te nemen op de website van Bible X.

Je kunt hier meer foto’s van het herfstkamp van BUK bekijken:

Dit artikel is met enkele aanpassingen overgenomen uit het Noors van bcc.no: Ungdommens høstcamp: – Alt overgikk mine forventinger

Lees ook: