Inspiratie voor een persoonlijk leven met God tijdens online PaasCamp

Op de zaterdag van het PaasCamp werd de eerste uitzending van het project “Vanaf het begin” gelanceerd. Jongeren uit diverse continenten volgden de avonduitzending. Ze hebben zich ook samen voorbereid op het programma van deze avond door de eerste 40 brieven te lezen die Johan Oscar Smith aan zijn broer schreef.

Het PaasCamp duurde van 26 tot en met 29 maart 2021 en is een initiatief van Brunstad Ungdoms Klubb (BUK), gelieerd aan Brunstad Christian Church (BCC). In Nederland krijgt het christelijke jongerencamp vorm door een samenwerking van CGN en Vereniging Active met bovengenoemde partijen.

Tijdens het online jongerencamp volgden deelnemers uit meer dan 50 landen de eerste tv-uitzending van “Vanaf het begin”, een project dat begin dit jaar werd gelanceerd. De brieven geven een uniek inzicht in een praktisch christenleven, en het doel is dat de jongeren zelf ook een verlangen krijgen om Jezus na te volgen, zoals Johan O. Smith zijn broer daartoe inspireerde.

Het project maakt gebruik van een nieuwe app met video’s, podcasts, liederen en afbeeldingen die de boodschap van de brieven begrijpelijker maken en de geschiedenis tot leven brengen. Het programma van de avond verloopt in dezelfde stijl, en laat zien hoe Johans goede raad aan Aksel van toepassing is op het dagelijks leven van jongeren vandaag de dag.

Virtuele omgeving door middel van moderne technieken

In een greenscreen-studio zit Bernt Aksel Larsen alleen voor de camera, met een slechts een kleine crew die de uitzending van deze avond produceert. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zit Kåre J. Smith op dezelfde manier, en door middel van moderne technologie lijkt het alsof de twee in dezelfde studio zitten.

Bekijk beelden van de studio:

Met behulp van vier camera’s, een technische crew en een zoommeeting, heeft BCC Media een nieuwe virtuele studio-omgeving gecreëerd. Deze manier van produceren was compleet nieuw voor de medewerkers aan het begin van het project, maar de uitzending verliep heel vlot toen het programma in de lucht kwam.

De digitale sprong voorwaarts die een jaar geleden is begonnen heeft de internationale gemeenschap op een geheel nieuwe wijze met elkaar verbonden, en we werken er voortdurend aan om ons te ontwikkelen in de mediatechnologie. Ook heeft de focus op vertaling en nasynchronisatie nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor het bevorderen van meer begrip van het evangelie, vooral onder de jonge kijkers. De avond werd nagesynchroniseerd en vertaald naar 16 talen.

Christen-zijn in het dagelijks leven

Bernt Aksel Larsen interviewt Kåre Smith via een scherm in een ander continent, maar ondanks dat verloopt het gesprek tussen hen natuurlijk. Gedurende de uitzending wisselen gesprekken, films, ingezonden vragen van jongeren en muziek elkaar af.

Het thema van de avond was “Een persoonlijk leven met God” en zowel de interviews als de video’s gingen in op het praktische leven van alledag. Hetzelfde perspectief vind je ook terug in de brieven. Johan vertelt over persoonlijke ervaringen en over het leven naar Gods Woord als collega, vader en burger in de samenleving.

In de films ontmoeten we jongeren in alledaagse situaties. Ze tonen praktische voorbeelden van hoe je persoonlijk Gods Woord kan gebruiken als richtsnoer in de dagelijkse keuzes; thuis, op school en in je vrije tijd. Dit illustreert ook hoe de raad van Johan nog steeds actueel is vandaag de dag, zoals het meer dan honderd jaar geleden voor Aksel was.

Films en gesprekken die ingaan op het dagelijks leven laten zien hoe Gods Woord tot hulp kan zijn in de praktijk. Foto: BCC Media
Ook Nederlandse jongeren hebben zich op deze avond voorbereid door in kleine groepen Bijbelstudies te houden en te praten over de brieven die Johan O. Smith aan zijn broer schreef.
SWIPE: Tijdens het jongerencamp ondernam de jeugd uit Nederland overdag diverse buitenactiviteiten, georganiseerd door Vereniging Active. Bekijk enkele foto’s voor een indruk.

Beproef het zelf

Een van de centrale Bijbelverzen voor de avond was wat Jezus zei in Johannes 7: “Als iemand de wil heeft om Zijn wil te doen, zal hij van dit onderricht weten of het uit God is, of dat Ik vanuit Mijzelf spreek.”

Johan was gedreven om dat wat God in hem werkte in praktijk te brengen, en van daaruit sprak hij open en eerlijk en kon hij zijn broer goede raad geven. Dat is ook de visie van het project: dat jongeren zelf zullen lezen, nadenken en beoordelen wat waar, juist en goed is voor hun leven. We hoorden meer over wat we moeten leren van Jezus:

“Jezus begon met te doen en te leren wat Hij van zijn Vader hoorde. Toen Hij het had toegepast in zijn eigen leven, leerde hij anderen om hetzelfde te doen. Alleen Hij kan ons onderwijzen, zodat we een godsvruchtig leven zullen leiden en naar zijn beeld worden gevormd,” zei Kåre J. Smith.

Vervolg van uitzendingen

Nu de eerste van de zes thema-avonden online is gegaan, kan de jeugd zich in de komende maanden verheugen op vijf nieuwe thema-avonden met inhoudsrijke boodschappen. Voorafgaand aan elke uitzending krijgt de app een update met meer inhoud, zodat de jongeren zich kunnen verdiepen in de geschiedenis en de achtergrond van de gemeente, op een aantrekkelijke en eenvoudige manier.

De thema-uitzending was een inhoudsrijke en geloofsopbouwende avond met als afsluiting een lied door een klein jeugdkoor. Foto: BCC Media
Na elke uitzending krijgt de app een update met meer inhoud zodat jongeren zich kunnen verdiepen in diverse thema’s. Foto: BCC Media

Dit artikel is met enkele aanpassingen overgenomen uit het Noors van bcc.no: Inspirasjon til et personlig liv med Gud