Jongerencamp in alle werelddelen

Vereniging Active

Een jaar geleden was de conferentiezaal in Vestfold, Zuid-Noorwegen gevuld met duizenden jongeren die deelnamen aan het internationale camp van Brunstad Ungdomsklubb. Dit jaar werd het jongerencamp tussen Kerst en Oudejaarsavond georganiseerd als online evenement voor meer dan 4300 jongeren.

De jeugdvereniging van BCC, Brunstad Ungdomsklubb (BUK), heeft het afgelopen jaar vier online camps georganiseerd. Op dinsdag 29 december was de aftrap voor de laatste camp van het jaar, met deelnemers uit alle werelddelen die het camp kunnen volgen waar zij zich bevinden.

De focus op online evenementen is belangrijk geweest voor de onderlinge verbondenheid en de internationale gemeenschap. In Connecticut, in het oosten van de VS, treffen we een jeugdgroep die elkaar opzoekt voor lokale activiteiten en geloofsopbouw, waarbij ze gezamenlijk de online uitzendingen van BUK bekijken.

“De camps versterken de gemeenschap”

“De online camps hebben veel voor ons betekend. Meerdere keren per jaar hebben we de thema-uitzendingen gevolgd en meegedaan aan de online activiteiten die BUK centraal organiseert. Daarbij hebben we mogelijkheden om de camps aan te passen aan onze jeugdgroep,” zegt Kurt Heneveld, een van de jeugdleiders in Connecticut.

Ze hebben een plaatselijk camp georganiseerd voor twintig deelnemers met activiteiten, gezamenlijke maaltijden en avondprogramma’s die passen binnen de lokale veiligheidsmaatregelen. Ongeveer twintig jongvolwassenen hielden zich bezig met de voorbereidingen. Al vraagt de coronasituatie meer voorbereiding dan anders, toch leveren zulke projecten heel veel op:

“Het vereist natuurlijk meer van de jongeren en volwassenen die het helpen organiseren, maar ik ervaar dat deze camps een gezonde ontwikkeling geven binnen onze jeugdgroep en dat ze de onderlinge gemeenschap versterken,” zegt Kurt.

Hij vertelt dat hij toch ook uitziet naar het moment dat de jongeren de camps weer als vanouds kunnen beleven:

“Zelfs al zijn online camps een fantastisch aanbod in deze tijd, we verheugen ons erop om geloofsopbouw en activiteiten te ervaren samen met jongeren vanuit de hele wereld op dezelfde plaats,” zegt Kurt. “Veel jongeren uit Connecticut hebben deelgenomen aan het camp dat BUK vorig jaar tussen Kerst en Oud en Nieuw organiseerde in Vestfold, en dat was een indrukwekkende belevenis voor hen.”

De jeugdgroep van Connecticut doet spelletjes na een dag met een actief programma, afgewisseld met tv-uitzendingen en opbouw.

Jongerenvereniging met visie

Dinsdagavond ging het camp van start met een centrale thema-uitzending van BUK. Peter Tischhauser nam als leider van de jongerenvereniging deel aan een panelgesprek met onder andere Kåre J. Smith, die een belangrijke supporter is voor het werk van BUK.

De jongeren kregen meer te horen over de visie voor het werk van de internationale jongerenvereniging. De sterke wens dat iedere jongere zich kan ontwikkelen en tot bloei komt, en dat elke tiener veilige en warme mentoren heeft die zorgzaam zijn en goede voorbeelden zijn, kwam duidelijk naar voren. Een van de doelen is om een goed en gevarieerd activiteitenaanbod te creëren gebaseerd op de geloofsgrondslag van BCC, en dat alle jongeren later kunnen terugkijken op een goede kindertijd in de gemeente, ongeacht of ze daarvan later deel willen uitmaken of niet.

Tijdens een thema-uitzending van de eerste campdag van BUK kregen de jongeren meer te horen over de visie voor de jongerenvereniging. Foto: BrunstadTV

Het is ook een duidelijk hoofddoel voor de camps dat de jongeren het evangelie van Jezus horen en worden aangemoedigd om Hem na te volgen in hun persoonlijke leven.

De uitzending bevatte bijdragen van jongeren uit diverse plaatsen in de wereld, die uitdrukking gaven aan wat de camps en de jongerenvereniging voor hen hebben betekend. Vele jongeren noemden dat ze blij waren dat BUK zo sterk heeft ingezet op een alternatief aanbod tijdens de coronaperiode, zodat de activiteiten en de eenheid in stand worden gehouden op nieuwe en creatieve manieren.

Lees ook: Het anker van de hoop – een boodschap voor jongeren

Verwachtingen voor een nieuw BUK-jaar

Met opbouw, muziek en entertainment werd het geheel een bemoedigende uitzending voor jongeren over de hele wereld, vooruitlopend op het nieuwe jaar. Het is nog steeds onzeker wanneer de jongeren weer als grote groep bij elkaar kunnen komen voor de camps, maar Peter Tischhauser zegt dat het team van Brunstad Ungdomsklubb er klaar voor is om voor de jeugd een nieuw BUK-jaar te verzorgen met nieuwe belevenissen en opbouw.

“We werken met dezelfde gedrevenheid waarmee we ook in 2020 hebben gewerkt, en we proberen het vanzelfsprekend nóg beter te maken. Er is absoluut geen reden om je niet te verheugen op 2021, want er staan enkele duizenden mentoren klaar om een jaar met mooie herinneringen te creëren voor de jongeren,” zegt Peter.

“Ik ben heel blij met de samenwerking met de plaatselijke verenigingen, en voor de ijver die de mentoren hebben om de online camps tot onvergetelijke belevenissen te maken. Zonder hen zouden de camps niet hetzelfde zijn.”

Peter Tischhauser in de studio tijdens het jongerencamp in december. Hij verheugt zich op het werk en de ontwikkelingen in 2021. Foto: BrunstadTV

Ook activiteiten voor tieners uit CGN

Net als in Connecticut en de andere gemeenten wereldwijd zijn ook de jeugdgroepen in de CGN-gemeenten heel dankbaar voor de jongerencamps. In Nederland komen deze camps tot stand door een samenwerking van BUK met sport- en activiteitenvereniging Active, die ondersteunende activiteiten organiseert voor CGN. Enkele honderden tieners namen deel aan activiteiten die pasten binnen de huidige coronamaatregelen: van online activiteiten als gamen tot buitenactiviteiten als mountainbiken en blokarten.

In Nederland verzorgde vereniging Active diverse activiteiten die pasten binnen de coronamaatregelen, zoals blokarten voor de jongeren van CGN Schermer.

Dit artikel is met enkele aanpassingen overgenomen van bcc.no: Romjulscamp i alle verdensdeler