Het anker van de hoop – een boodschap voor jongeren

Je gevoelens kunnen op en neer gaan, maar het geloof in Gods beloften biedt een hoop die vast en veilig is; het is een anker voor je ziel, dat reikt tot in de hemel, bij Jezus zelf. Dit is de boodschap van een live-uitzending voor jongeren tijdens het internationale online herfstcamp voor de jeugd van 12 tot 18 jaar.

“Het is heel mooi om bij te dragen aan een uitzending waarmee we jongeren inspiratie en hulp kunnen geven,” vertelt Reng, een van de organisatoren van de live-uitzending. “Dit thema is super relevant voor jongeren! Ze merken dat de wereld om hen heen in beweging is, maar ook van binnen kan je gevoel alle kanten op gaan. Als je je dan vasthoudt aan het anker van je ziel dat bij Jezus in de hemel is, dan kun je ervan overtuigd zijn: Hij zorgt voor mij!”

Internationaal jongerencamp

In het weekend van 23 tot en met 25 oktober namen jeugdgroepen van christelijke gemeenten, verspreid over de hele wereld, deel aan een jongerencamp dat bestaat uit tv-uitzendingen en activiteiten.

Brunstad Ungdom Klubb (BUK), de jeugdvereniging van Brunstad Christian Church (BCC), organiseert de camps en heeft gemeenten uit verschillende landen gevraagd om een bijdrage te leveren aan de inhoud en geestelijke opbouw. Op zaterdagochtend was het de beurt aan CGN om een korte, frisse tv-uitzending te verzorgen met een bemoedigende boodschap.

Reng knoopt een touw aan een anker dat in de uitzending wordt gebruikt als visueel hulpmiddel om te laten zien wat het betekent om een anker voor je ziel te hebben.
De buitenstudio in vol bedrijf. De uitzending was om half tien op zaterdagochtend en duurde ruim een kwartier, als een goede start voor een actieve dag voor de tieners uit CGN en christelijke gemeenten in andere landen.

Boodschap overbrengen met zang en muziek

Jan-Willem maakt als vrijwilliger deel uit van het muziekteam van CGN, en zet graag zijn talenten op het gebied van zang en muziek in om de harten te raken. Hij vertelt: “Zang en muziek zijn fantastische manieren om een boodschap te vertolken of kracht bij te zetten, en de liederen van deze uitzending sluiten naadloos aan op de inhoud. Ik merk dat de zangers en muzikanten en de anderen in het muziekteam heel enthousiast zijn om de boodschap over te brengen!”

Jan-Willem schrijft, arrangeert en produceert muziek voor diverse CGN-producties en helpt ook praktisch mee om de geluidsopname tot in de puntjes te verzorgen.
Jonge zangers ondersteunen de boodschap met liederen die aansluiten op het thema.

Een hulp voor het gevoelsleven

Jan-Willem schreef één van de muziekarrangementen voor deze uitzending. Hij vertelt hoe het thema van de uitzending ook voor hemzelf tot hulp is geweest: “Als zelfstandig ondernemer merk ik dat je gevoelsleven best een rol kan spelen in hoe productief je op een dag bent bijvoorbeeld, en hoe je naar je huisgenoten reageert als het misschien even tegenzit. Dan wil ik me vasthouden aan Gods beloften voor mij. Maar ook als het goed lijkt te gaan en de gedachte komt dat je het anker niet nodig hebt, wil ik het anker niet loslaten. Ik ben vastbesloten om me er nóg steviger aan vast te houden, om me niet door mijn gevoel te laten leiden maar door Gods Geest.”

Een voor de gelegenheid geïmproviseerde techniekruimte voor het verwerken van beeld en geluid dat via de centrale regie in Noorwegen live de hele wereld over wordt gezonden, simultaan vertaald naar meer dan tien talen.

Live-uitzending opgenomen op buitenlocatie

Uit veiligheidsoverwegingen in verband met corona is gekozen om de uitzending live te streamen vanaf een buitenlocatie, met een beperkt publiek. Jiska was een van de jongeren die aanwezig kon zijn bij de opnames. Het thema spreekt haar aan: “Als ik op school ben en mijn gevoelens gaan op en neer dan weet ik dat ik een anker heb. En als ik door de dag heen daaraan denk, dan maakt het alles veel makkelijker.”

Jiska (links) was een van de tieners die als publiek bij de uitzending aanwezig konden zijn.

Online en offline activiteiten

Naast vijf live-uitzendingen bestaan de jongerencamps van BUK uit sportieve en recreatieve activiteiten. In Nederland worden deze onderdelen verzorgd door de vrijwilligers van sport- en activiteitenvereniging Active. Zij stonden daarbij voor een flinke uitdaging om het programma voor de tieners binnen de kaders van de coronamaatregelen te organiseren. In verschillende gemeenten kwamen de jongeren onder de 18 met enkele begeleiders bij elkaar om te sporten of andere activiteiten te doen, of ze ondernamen in groepjes online-activiteiten: van modelbouwen, bakken tot computergames. Zo hadden ze het tussen de opbouwende uitzendingen door gezellig met elkaar en werd de onderlinge saamhorigheid versterkt.

Voor veel jongeren was het inhoudsrijke weekend een ‘boost’ waarin ze nieuwe moed en hoop kregen om ook in een onzekere wereld en met wisselende gevoelens vast te houden aan de hoop in Jezus Christus.

Opnemen in een buitenstudio bracht voor de vrijwilligers van het CGN-mediateam weer nieuwe uitdagingen met zich mee, maar het resultaat was verrassend goed!