Muziek met een verhaal

Vraag je willekeurige bezoekers van de Meiweek waar zij zich het meest op verheugen, dan is de kans groot dat je onder andere hoort: De Songmission-avond!

En dat is geen wonder. Zang en muziek hebben sinds het ontstaan van de gemeente een grote rol gespeeld, en zijn onlosmakelijk verbonden met de verkondiging en het gemeenteleven door de jaren heen.

Bekijk een filmreportage over SongMission 2017:

We maken gebruik Youtube video's op onze pagina's. Door dit vakje aan te vinken kun je deze video's bekijken, maar geef je Youtube ook de gelegenheid gegevens op te slaan, bijvoorbeeld over de snelheid van je internetverbinding, of welke video's je hebt bekeken. Je kunt zelf kiezen of je dit wil of niet.

Bekijk details

 

Alle liederen werden gebracht door de zangers van het landelijke CGN koor, met begeleiding van het CGN orkest.

Een reis door de geschiedenis van de gemeente

Door middel van inhoudsrijke liederen en panelgesprekken werden de toehoorders meegenomen in het verhaal van het ontstaan en de ontwikkeling van de gemeente in onze tijd. Met name liederen geschreven door Johan Oscar Smith werden ten gehore gebracht, door koorzang afgewisseld met solo’s en muzikale bijdragen. Veel van zijn liederen zijn geboren in grote beproeving en strijd, en hebben daardoor een grote geestelijke inhoud gekregen. Vanuit zijn achtergrond als zeeman vergelijkt hij in zijn liederen zijn leven als christen ook met een zeereis naar Sion: een schip, dat door alle stormen en beproevingen heen koers houdt om het doel te bereiken.

“Ik vaar al zeilend, sturend en peilend
naar Sions berg, de hemelse kust.
’k Weet van geen wijken, ’k zal het bereiken;
al komt er strijd, ik koers heel bewust.
Dikwijls gaan zee en stormen tekeer,
wordt onze moed beproefd door het weer,
maar door ’t laveren en ’t manoeuvreren
werkt de wind mee, tot Gods eer!”

Koorzang werd afgewisseld met solo’s en duetten: de zangers zongen met overtuigingskracht.
“Jeruzalem, voor u alleen staat heel mijn hart in brand.”

Uit het leven gegrepen

Ook het leven en de liederen van andere auteurs kwamen aan bod, zoals van Elias Aslaksen, die zich al op jonge leeftijd bekeerde en zich aansloot bij Johan Oscar Smith. Van hem werd o.a. een lied gezongen over het leven als een discipel, die graag van Jezus leren wil.

Speciale aandacht werd er gegeven aan een aantal vrouwen die al op jonge leeftijd een belangrijke rol hebben gespeeld in de begintijd van onze gemeente. Hun liederen getuigen van verlangen naar verlossing, van strijd, en van vertrouwen op God. Door wat meer over hun achtergrond te weten, komen zulke liederen extra de harten binnen. En het was goed te merken dat ook de zangers zich in het leven van de auteurs hadden verdiept: ze zongen enthousiast en vol overtuigingskracht.

Onder andere door middel van panelgesprekken werden de aanwezigen meegenomen in de tijd.
“Is één lid blij, dan is er feest – wij kiezen zee – met lied’ren in een fijne geest. Wil jij ook mee?” – deze uitnodiging klonk nog als vanouds.

De koers vasthouden

Ook de muzikale begeleiding van de liederen stamt al uit het prille begin van de gemeente. Toen er een vijftal muzikanten op het podium verscheen, met dezelfde opstelling en instrumenten als op een oude foto van 100 jaar geleden, ging iedereen natuurlijk op het puntje van de stoel zitten.

De toehoorders, die ademloos hadden zitten luisteren, vertelden na afloop dat ze diep onder de indruk waren. Het was niet zó maar een interessante en muzikale avond: Het was een bemoediging en aansporing voor ieder persoonlijk om ook de koers vast te houden: “De reis naar de hemelse kust”!

De toehoorders vertelden na afloop dat ze diep onder de indruk waren.