“Kostbaar en uitgekozen” – Kinderwerk tijdens CGN Meiweekend

“Wanneer de kinderen de zaal uit gaan, hopen we dat ze deze boodschap zullen onthouden: Jij bent kostbaar in Gods ogen, en Hij wil jou helpen om bij Hem te passen.”

Ik spreek met Anne ter Horst uit CGN Twente over het kinderwerk tijdens het CGN Meiweekend, dat van 5-7 mei plaatsvindt op Brunstad in het zuiden van Noorwegen. Op zaterdagavond 7 mei staat er een kindersamenkomst op het programma voor een kleine 400 kinderen, die samen met hun ouders zijn afgereisd naar de meerdaagse conferentie.

Anne vertelt over het werk voor de kindersamenkomst, gericht op kinderen van 4 tot 12 jaar.

Bijbels thema gerelateerd aan belevingswereld van kinderen

Het thema van de kindersamenkomst is een Bijbeltekst uit de eerste brief van apostel Petrus:
“En komt tot Hem, de levende steen, door de mensen wel verworpen, maar bij God uitverkoren en kostbaar, en laat u ook zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijk huis.” (1 Petrus 2:4-5a)

Als de eerste video op de grote schermen verschijnt, klinkt er een opgewonden geroezemoes door de zaal vol kinderen: een Minecraft-video! En niet zomaar één – in het spel is conferentielocatie Brunstad nagebouwd, en de twee spelers lopen virtueel de grote zaal in waar de kinderen nu zitten. Het is een speelse verwijzing naar een ander gebouw, een ‘geestelijk huis’, dat God aan het bouwen is, zo blijkt als de video verder gaat.

Kinderen kijken naar de video’s die speciaal voor deze kindersamenkomst zijn gemaakt.

Uit de video’s, liederen en gesprekken op het podium leren de kinderen dat God hen uitgekozen heeft omdat Hij hun hart gezien heeft, dat van God houdt en zo graag het goede wil doen. God wil hen daarom als ‘levende stenen’ gebruiken voor een geestelijk gebouw, waarvan Jezus de eerste ‘levende steen’ was. Iedereen die graag van Jezus wil leren, wordt zo’n levende steen die past in het gebouw.

“We hebben gezocht naar wat herkenbaar is voor de kinderen, hoe we ze erbij kunnen betrekken,” vertelt Anne. “Zo’n video over een gebouw is een soort gelijkenis. In het podiumgesprek dat volgt, stellen de kinderen vragen, zoals: hoe word je dan zo’n steen in Gods gebouw? Daarbij helpen ook een paar korte voorbeeldvideo’s, waarin kinderen hele herkenbare situaties uit het dagelijks leven uitbeelden.”

Ook dit jaar ontbreekt het speciaal voor de samenkomst geschreven thema-lied niet, dat de kinderen al van tevoren thuis hadden kunnen oefenen om nu voor het eerst samen te zingen.

Kinderactiviteiten

Tijdens het Meiweekend konden de kinderen, tussen de momenten van maaltijden en samenkomsten door, meedoen aan diverse activiteiten. Van voetbal, ijshockey tot knutselen en klimmen in de grote sporthal van Oslofjord Arena.

Honderden vrijwilligers van vereniging Active hebben dit weekend meegeholpen om alle activiteiten mogelijk te maken.

Bekijk de foto’s voor een indruk!

Veel vrijwilligers zetten zich in als coaches en activiteitenbegeleiders voor vereniging Active
Fanatieke jonge voetballers tijdens voetbaltoernooi
Na de kindersamenkomst was er een kinderfeest met snoep, ijs en ballonnen in de banketzaal.
Overdag kon er geknutseld worden in de grote hal van Oslofjord Arena
Oudhollandse spelletjes, minigolf, photobooth, er is van alles te beleven.
Deze stoere jongen trotseert de klimwand in Oslofjord Arena
Overal op het terrein snellen kinderen met stepjes je voorbij, van de fjord tot aan de sporthal.

Organisatie

Gemeente CGN Twente was hoofdverantwoordelijk voor de organisatie van het CGN Meiweekend, en daarmee ook voor de kindersamenkomst. Anne, die in haar gemeente samen met een team vrijwilligers de kindersamenkomsten organiseert, was gevraagd om de projectleiding voor de kindersamenkomst op 7 mei op zich te nemen. “Ik ben wel eerder betrokken geweest bij het kinderwerk op landelijk niveau, bij de Meiweken bijvoorbeeld. Maar het was nieuw voor mij om de kartrekker te zijn voor een nationaal project,” vertelt ze.

Gelukkig stond ze er niet alleen voor; naast Hanna Kook als evenementencoördinator van CGN werkte ze samen met vrijwilligers. “Aan het begin van het jaar zijn we met een groep van acht mensen uit verschillende CGN-gemeenten bij elkaar gekomen om te brainstormen, met de thema-tekst als uitgangspunt. Elke contactpersoon heeft een onderdeel opgepakt en met vrijwilligers in hun eigen gemeente uitgewerkt. De ene gemeente maakte bijvoorbeeld animatiefilmpjes, de andere gemeente ging bezig met de situatievideo’s.”  

Een gesprek tussen kinderen en presentatoren over wat het betekent om een levende steen te zijn.

Veel vrijwilligers betrokken

“Er is dus een grote groep vrijwilligers betrokken geweest voor deze samenkomst van zo’n drie kwartier,” zegt Anne. “Bijvoorbeeld, alleen al voor het maken van zo’n lied heb je schrijvers nodig, mensen die het arrangeren en de muziek maken, iemand die de gebaren erbij bedenkt, kinderen die het oefenfilmpje inzingen, enzovoort…”

Als projectleider voor de kindersamenkomst begeleidde Anne het voorbereidingstraject en was ze betrokken bij het ontvangen en beoordelen van de aangeleverde onderdelen en producten. “Dat vond ik wel spannend: de mensen doen dit naast hun dagelijkse werkzaamheden, en dan zijn strakke deadlines een uitdaging.” Vaak krijgen de makers feedback en de vraag om een volgende versie, omdat de boodschap nog iets duidelijker moet of omdat de vorm beter kan. “Maar je merkt dat iedereen graag helpt om het goed te krijgen, en uiteindelijk kunnen we heel dankbaar zijn met het eindresultaat in zo’n korte tijd!”

Iedereen doet mee met de gebaren van het themalied

Hart voor kinderen

Die inzet en bereidwilligheid is wat de kinderwerkers kenmerkt die betrokken zijn bij het project: het zijn mensen die zelf enthousiast zijn voor het evangelie van Jezus Christus, en ook een hart voor kinderen hebben. Anne vertelt dat het team zich bewust was van hun afhankelijkheid van God om het állerbeste naar voren te brengen, en dat hun brainstormsessies daarom ook begonnen met gebed. “Het is een mooie uitdaging om de boodschap van het evangelie op kinderen over te brengen, en ze op hun eigen niveau te vertellen dat ze uitgekozen en kostbaar zijn. Ik hoop dat ze het hun leven lang niet zullen vergeten!”

Gezelligheid na de kindersamenkomst in de banketzaal van Oslofjord Convention Center.

Activiteiten voor jongeren

Niet alleen de kinderen, ook de jongeren van twaalf jaar en ouder kwamen aan hun trekken op het gebied van sportieve en recreatieve activiteiten. Vereniging Active organiseerde een voetbal- en ijshockeytoernooi, en de sporthal van Oslofjord Arena was de hele dag open voor diverse activiteiten of gewoon ontspannen samenzijn.

Vooral de ijshockeywedstrijden tussen de Westcoast Wolves (jeugd uit gemeenten in het westen van Nederland) en de Twente Bulls (jeugd van CGN Twente) na de avondsamenkomsten waren een ware trekpleister voor een enthousiast publiek!

Bij een ijshockeywedstrijd hoort natuurlijk ook een mooie show!
De snelle, uitdagende sport vraagt om een oplettende scheidsrechter.
In de hal van Oslofjord Arena was er mogelijkheid tot volleybal en basketbal.