CGN Winterfeest: online afsluiting van een bijzonder jaar

Het was precies wat we op dit moment nodig hadden, het Winterfeest van CGN, al was het in heel andere vorm dan we hadden gedacht. Een goed half jaar geleden hoopten we dat we in december weer samen zouden kunnen komen om het jaar als gemeente af te sluiten. Maar naarmate de wintermaanden dichterbij kwamen, werd steeds duidelijker dat dit door de coronapandemie niet mogelijk was. En dus kwam er een alternatief: een online Winterfeest!

In huiskamers overal in Nederland volgen de leden van CGN op 19 en 20 december twee thema-uitzendingen vanuit de feestelijk aangeklede studio in de zaal van CGN Groningen. Daardoor lijkt het er op dat we toch een beetje bij elkaar zijn om samen feest te vieren.

De zaal van CGN Groningen is omgebouwd tot studio, om van daaruit de hele gemeente te kunnen zegenen met toespraken, geloofsgetuigenissen, zang en muziek.
Een studioproductie in coronatijd vraagt om een gedegen veiligheidsplan met o.a. looproutes, hygiënemaatregelen, mensen die toezicht houden en natuurlijk zo min mogelijk mensen ‘op locatie’. Een uitdaging die het productieteam professioneel heeft opgepakt.

Zaterdag: focus op de jeugd

Zaterdagavond is er eerst een uitzending met de focus op de jeugd vanaf 12 jaar. Voor en door jonge mannen en vrouwen klinkt een duidelijke bijbelse boodschap.

De techniek maakt het mogelijk dat we deze avond virtueel bezoek vanuit Noorwegen hebben. Via een live-videoverbinding (met live vertaling!) spreekt Gershon Twilley de Nederlandse jeugd toe. “Laten wij als jonge mensen onwankelbaar vast staan in de roeping die wij hebben. Jij dient God en jij gelooft in God. En jij staat in een levende verbinding met God daar waar jij leeft. Daarom ben jij voor God enorm waardevol,” zo beëindigt hij zijn oproep aan de jonge mensen.

Vanuit de studio wordt deze boodschap onderstreept en verder uitgediept door middel van korte toespraken, getuigenissen, en liederen. Hierna volgt een pauze met livemuziek, waarin ook aan feestelijkheden is gedacht: in de huiskamers is het tijd voor taart en andere lekkernijen die eerder op de dag door vrijwilligers bij vele huisdeuren in Nederland bezorgd zijn, helemaal in stijl van het Winterfeest!

Een kijkje achter de schermen: Gershon Twilley uit Noorwegen heeft een aansporende en bemoedigende boodschap voor de jongeren in Nederland.
Dankzij het aanpassingsvermogen van de muzikanten (vanwege afzeggingen door quarantainemaatregelen) is er toch een gelegenheidsband om een aantal swingende kerstnummers te verzorgen.

CGN Magazine met informatie over actuele onderwerpen

Na de pauze sluit de avond af met een CGN Magazine, verschillende onderwerpen komen in de vorm van panelgesprekken aan bod. We blikken terug op belangrijke ontwikkelingen in het afgelopen jaar, en kijken vooruit op wat 2021 ons gaat brengen. Er wordt een toelichting gegeven op de interessante resultaten uit een onlangs gehouden ledenenquête en diverse andere actuele onderwerpen passeren de revue.

Deze avond markeert ook het einde van een landelijke actieperiode waarin alle gemeenten flink gespaard hebben voor lokale investeringsdoeleinden, zoals de (ver)bouw of upgrade van hun eigen samenkomstzaal. Alle gemeenten hebben mooie resultaten behaald, wat  extra feestvreugde geeft!

Later op de zaterdagavond krijgen we in een panelgesprek meer informatie over actuele onderwerpen.

Zondag: het beeld van de wijngaard en de wijnstok

Op zondag zorgen de vrijwilligers van de techniek opnieuw voor een virtuele belevenis voor de gemeenteleden: er is een live verbinding vanuit drie locaties (CGN Groningen, CGN Twente, en CGN Schermer) waar in lijn met de coronaregels een klein aantal gemeenteleden live aanwezig is. Vele anderen volgen de uitzending vanuit hun huiskamer.

Jan-Hein Staal leest de woorden uit het evangelie van Johannes, waar Jezus spreekt van de ware wijnstok: “Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de landman (…) Ik ben de wijnstok, jullie zijn de ranken. Wie in Mij blijft, gelijk Ik in hem, die draagt veel vrucht…” (Johannes 15:1,5.)

Deze boodschap, dat wij als ranken in verbinding staan met Jezus, sluit aan bij de uitzending op zaterdagavond: Jezus nodigt ons uit Hem na te volgen. Net als bij de wijnstok de ranken één zijn met de wijnstok, is het de bedoeling dat wij één worden met Jezus, de ware wijnstok. We krijgen ‘geestelijk sappen’ vanuit dezelfde bron. We laten ons ‘snoeien’ door God, we laten het Woord van God onze gedachten besturen en vormen en daardoor dragen we vrucht. Wie in Hem, in de wijnstok blijft, is daarmee ook onder Gods veilige hoede. Want God zelf is zoals Jezus het omschrijft de landman die heel goed voor zijn wijngaard zorgt.

Ook deze zondagochtend wordt de boodschap ondersteund door zang en muziek, en we horen geloofsgetuigenissen vanuit de verschillende studiolocaties. En ondanks dat we natuurlijk veel liever allemaal weer bij elkaar waren gekomen kunnen we terugkijken op een fantastisch weekend als afsluiting van een bijzonder jaar!

“Er is een wijngaard! Zing daarvan met heel je hart en wezen,” zingen deze zangers. Het Bijbelse beeld van de wijngaard en de wijnstok komt naar voren tijdens het CGN Magazine op zaterdagavond en werkt door in de toespraken van zondagochtend.