Youth Camp, een live podcast en samenwerking tussen meerdere generaties

Vereniging Active

Wanneer bijna 4.000 jonge mensen samen zijn op Brunstad in Noorwegen voor het Summer Camp, staat de kern van het christen-zijn centraal. De samenwerking tussen meerdere generaties is de sleutel tot succes bij het verkondigen van het evangelie aan de jongeren op een eenvoudige, duidelijke en inspirerende wijze.

Het Summer Camp wordt georganiseerd door Brunstad Christian Church (BCC) voor christelijke jongeren vanuit de hele wereld, waaronder uit Nederland.

Podcast met publiek

Een rond podium met een nagebouwde podcast studio en LED-screens met de hoogste resoluties verwelkomen de bijna 4.000 jongeren wanneer zij deze avond de grote zaal van Brunstad beginnen te vullen. Ze hebben een dag achter de rug waarin ze samen optrokken bij allerlei activiteiten, terwijl de Noorse zomerzon zich uitbundig liet zien. Het evenement van vanavond gaat beginnen: een live podcast van “Fra Kåre”. Veel jongeren luisteren dagelijks naar deze podcast die op werkdagen (vakanties uitgezonderd) wordt uitgezonden en per keer zo’n 5 tot 10 minuten duurt.

De podcast wordt vertaald naar 15 talen en bereikt dagelijks meer dan 8.000 gemeenteleden wereldwijd. Alhoewel alle generaties onder de luisteraars te vinden zijn, bestaat de belangrijkste doelgroep uit jonge mensen die willen leven als discipelen van Jezus.

Het evangelie op een eenvoudige manier uitgelegd

De boodschap van vanavond wordt overgebracht met behulp van moderne middelen en podiumgesprekken. Het hoofddoel is hetzelfde als die van de podcast: bij de jonge mensen in de zaal een verlangen wekken om Jezus te volgen, en om tijd en energie te investeren in hun dagelijkse geloofsleven.

De presentator is Bernt Aksel Larsen, een drijvende kracht achter het podcast project. Hij interviewt voorganger Kåre J. Smith op het podium, en tussendoor zijn er korte films en liederen die de onderwerpen in het gesprek onderstrepen.

Musici en een zangkoor uit Bergen dragen bij aan de uitzending met live muziek en zang. Dit team produceert de liederen van de dagelijkse podcast, en ondersteunt daarmee de boodschap op een uitstekende wijze. Foto: BCC.

Technologie als middel om de doelgroep te bereiken

Backstage en in de zaal zijn er bijna 30 medewerkers en vrijwilligers in touw ter ondersteuning van deze avond, naast een koor en orkest van circa 20 personen. In het team bevinden zich kundige technici, een regisseur, een producer en andere medewerkers met competenties op het gebied van media. Een van hen is Hans Georg Bertelsen.

“Deze boodschap te mogen delen door middel van films, animatie, muziek, licht en beelden, dat is absoluut mijn grootste motivatie. De technologie is een heel belangrijk middel om onze doelgroep, die uit duizenden jongeren bestaat, te bereiken.”

Hij vertelt dat het team al drie maanden heeft gewerkt aan de voorbereidingen, en dat de samenwerking tussen meerdere generaties een cruciale rol heeft gespeeld om de jongeren in de zaal het beste te geven.

Samenwerking tussen jongeren en ouderen geeft resultaat

“Tijdens de planningsfase hebben Kåre Smith en Bernt Aksel Larsen onderwerpen en gedachten aangedragen die tot een actuele boodschap zouden kunnen leiden. En wij die ervaring hebben met regisseren en tv-uitzendingen hebben onze creatieve expertise gebruikt om die inhoud op een praktische manier tot leven te laten komen. Dit is het zesde project dat we samen doen, en de samenwerking op deze manier gaat echt heel goed,” vertelt Hans Georg Bertelsen.

Soundchecks eerder op de dag: Een mediateam van meer dan 26 mensen is in touw om de avond voor te bereiden. Foto: BCC.

Interactie met het publiek in de zaal

In de weken voor het Summer Camp heeft het team sociale media ingezet om hun doelgroep te betrekken, en veel jongeren stuurden vragen naar Kåre Smith, die deze vragen vervolgens live beantwoordde. In de loop van de avond werden er winnaars gekozen uit degenen die antwoorden hadden ingezonden tijdens een online wedstrijd.

Vanaf het podium komt er  onophoudelijk goede raad en inspiratie. Het duo op het podium neemt de jeugd ook mee in een aantal grappige  belevenissen uit vroegere tijden op Brunstad, die voor veel hilariteit en enthousiasme zorgen bij de jongeren in de zaal.

Jonge deelnemers luisteren aandachtig naar de goede raad, inspiratie en verhalen vanaf het podium. Foto: BCC.

Muziek, humor en verhalen als middel

Hans Georg Bertelsen vertelt dat het team het doel heel helder heeft, namelijk om de jongeren te inspireren tot een actief christenleven. Maar daarbij kunnen zij de jeugd het beste bereiken met kortere sessies en een variatie aan podiumbijdragen.

“Daarom knippen we het programma op, met onder andere humoristische elementen, goede verhalen en muziek. Humor en plezier inzetten bij het overbrengen van een boodschap heeft een grote meerwaarde,” zegt hij, en vervolgt enthousiast: “In de introductie hoorden we dat voor Kåre Smith godsvrucht en plezier twee kanten zijn van dezelfde medaille. En ik denk dat velen dat vanavond ervaren hebben. De humor en de verhalen, gecombineerd met een godvrezend leven maakten de avond tot een inspiratie en bemoediging voor de jongeren om een oprecht discipelleven te leiden.”

Een jeugdkoor uit Oslo sloot het programma van de avond af. Foto: BCC.
Bijna 300 jongeren deden mee aan de afsluitende bijdrage. Foto: BCC.

Dit artikel is overgenomen vanuit het Noors van bcc.no: Ungdomscamp, live podcast og samarbeid mellom generasjoner