Pinksterviering in de digitale wereld

Het vieren van het pinksterfeest is een belangrijk onderdeel van het geloof en leven van christenen. De belangrijkste boodschap van de wereld doorkruist landsgrenzen en nationaliteiten nu we voor het tweede jaar op rij als gemeente digitaal samenkomen met Pinksteren.

De Pinksterconferentie wordt georganiseerd door Brunstad Christian Church (BCC) en leden uit de hele wereld volgen de conferentie, waaronder gemeenteleden uit CGN. De conferentie begon vrijdagavond met een internationale bijeenkomst, met een aansprekende boodschap voor het publiek en de deelnemers aan de bijeenkomst. Veel geloofsgenoten, mannen en vrouwen uit verschillende continenten, droegen bij met toespraken en getuigenissen, en leden van de gemeenten in Telemark en Vestfold verzorgden de zang en muziek.

Pinksteren is een belangrijke feestdag voor christenen, en de kracht die met de Heilige Geest naar de aarde is gekomen hebben we vandaag nog altijd nodig om in het licht van Jezus te wandelen.

“De Heilige Geest kwam met kracht naar Jeruzalem, en de discipelen kregen een Geest die er nog nooit eerder was geweest. Nu hadden ze iets om over te getuigen voor de mensen: Jezus, onze Here, is werkelijk opgestaan! Hij woont nu bij God en pleit voor ons die geloven,” zei Kåre J. Smith, die de Pinksteruitzending opende.

Zangers en muzikanten uit de christelijke gemeenten in Telemark en Vestfold. Foto: BCC Media

Openingsbijeenkomst inspireert om in Gods licht te wandelen

Vanwege de lengte kan de inhoudsrijke bijeenkomst niet in zijn geheel worden weergegeven in dit artikel, maar we noemen een deel van de inhoud die de deelnemers aan de digitale samenkomst enthousiast maakte.

Kolossenzen 1:12-13 was het uitgangspunt: “Daarbij danken wij de Vader, Die ons bekwaam heeft gemaakt om deel te hebben aan de erfenis van de heiligen in het licht. Hij heeft ons getrokken uit de macht van de duisternis en overgezet in het Koninkrijk de Zoon van Zijn liefde.”

“We zijn uit onszelf niet bekwaam om deel te hebben aan de erfenis van de heiligen in het licht, het is God die dat mogelijk maakt,” zei Kåre J. Smith. “We werken eraan dat kinderen en jongeren ook het koninkrijk van Gods Zoon zullen ervaren, en we zullen het kinder- en jeugdwerk nog beter maken, zodat ze enthousiast worden voor Jezus,” vervolgde Smith.

Juist dit kinder- en jeugdwerk is een van de aandachtsgebieden van Brunstad Christian Church. Vooral in de afgelopen anderhalf jaar is dat extra waardevol gebleken. De basis die al was gelegd door het inzetten van actieve mentoren en gemeenschappelijke activiteiten en doelen, zorgde ervoor dat veel jonge mensen werden gezien en konden worden opgevangen in plaats van eenzaam te zijn toen zowel scholen als vrijetijdsactiviteiten met tussenpozen waren gesloten of niet konden doorgaan.

In de samenkomst werd ook voorgelezen uit Handelingen 26:22-23, waar Paulus spreekt over de profetie dat de Messias moest lijden, en dat de eerste opstanding van de doden licht zou verkondigen aan de volken en aan de heidenen.

“Stel je eens voor om licht te verkondigen – dat kun je alleen doen met je leven. Als je een kind van licht bent en in het licht wandelt, word je zelf een levenslicht voor de mensen,” zei Smith.

Kåre J. Smith opende de bijeenkomst. Foto: BCC Media

“Jezus dan sprak opnieuw tot hen en zei: ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben.” (Johannes 8:12)

“We zullen in het licht wandelen, we zullen dienen en geven om de mensen te helpen, hen te versterken en de lasten te verlichten waar we kunnen. Dat is wat een dienstknecht van de Here behoort te doen,” zei Smith.

Vijf digitale bijeenkomsten – zendingsfeest als afsluiting van pinksterweekend

Op zaterdag ging het programma verder met de online zondagsschool, dit keer geproduceerd in samenwerking met BCC-gemeenten in Engeland. Er was een programma voor de allerkleinsten en voor kinderen tot twaalf jaar. De uitzendingen worden nagesynchroniseerd, zodat kinderen uit alle uithoeken van de wereld ze in hun taal kunnen zien en horen.

BEKIJK de uitzending hier, en kies de taal in het menu: online zondagsschool van 22 mei

De zondagsschool werd opgenomen in het prachtige Warwick Castle in Engeland. Foto. BCC Media

Ook de andere uitzendingen zijn gericht op een breed internationaal publiek en worden in vele talen vertaald. Zaterdagavond was er een speciale uitzending voor jongeren, waarbij een nieuwe aflevering in het project ‘Vanaf het begin’ werd uitgezonden.

LEES OOK: Inspiratie voor een persoonlijk leven met God

Op zondagavond wordt de pinksterviering afgesloten met een zendingsfeest.

Dit artikel is met enkele aanpassingen overgenomen van bcc.no: Pinsefeiring i den digitale verden