Pasen heeft de wereld voorgoed veranderd

Het valt niet mee om de historische en feestelijke sfeer van Palmzondag tijdens het jeugdpaaskamp (9-13 april) in woorden te vatten. Maar de herinneringen leven voort in de harten van duizenden jongeren, als een ervaring die hen hun leven lang zal bijblijven.

Voor zo’n 5.000 jongeren die deelnamen aan het internationale paaskamp van Brunstad Ungdomsklubb (Brunstad Jeugdclub), kwam de geschiedenis tot leven. Met als thema “Jeruzalem 33 AD” werd dankzij duizenden vrijwillige uren een compleet unieke belevenis gecreëerd, om de paasboodschap aan de nieuwe generaties te verkondigen.

De Bijbelse verhalen komen tot leven in een stad uit het jaar 33

Toen de BCC-gemeenten Oslo en Follo de taak op zich namen om het stadsleven van Jeruzalem in het jaar 33 te doen herleven, zetten zij zich daar volledig voor in:

Honderden acteurs en figuranten in kostuums passend bij die periode zijn slechts een deel van wat de deelnemers meemaken op deze Palmzondag. Schapen, duiven en zelfs een kameel zijn ingehuurd, terwijl straatmuzikanten op de pleinen spelen en traditioneel Israëlisch eten wordt bereid op de grote barbecues tussen de huisjes op het terrein van conferentiecentrum Brunstad, in het zuiden van Noorwegen.

Zowel tijdens het toneelstuk in de zaal als op het terrein kom je veel mensen tegen in klederdracht uit het jaar 33. Foto: BUK

Ongeveer twintig verhalenvertellers lopen rond; sommigen beelden bekende gebeurtenissen uit de Bijbel uit, anderen vertellen de geschiedenissen door in gesprek te gaan met de jongeren die ze tegenkomen. Omdat er bijna dertig nationaliteiten op het jeugdkamp aanwezig zijn, spreken ze in verschillende talen, om met zoveel als mogelijk te kunnen communiceren.

“Het is onze taak om de bekende verhalen over mensen uit de tijd van Jezus te vertellen, maar op een manier die levendiger is dan ze misschien eerder hebben gelezen,” zegt Susi. Ze is gekleed in een rood gewaad, met een lichte sjaal over haar hoofd, en zegt dat ze ter voorbereiding de gebeurtenissen in de vier evangeliën grondig heeft doorgelezen. “Ik ontdekte interessante details die me nog niet eerder waren opgevallen, en zo kwamen de verhalen ook voor mij veel meer tot leven. Bijvoorbeeld hoe Petrus door angst werd bevangen toen Jezus niet meer bij hen was, ook al was hij eerder zo dapper geweest. Toen deed hij wat echt totaal ondenkbaar voor hem was, en ontkende dat hij Jezus kende. Maar Jezus gaf hem niet op, Hij wist van tevoren wat er ging gebeuren en had nog steeds alleen maar geloof en hoop voor Petrus. Dat is iets dat ik met dit verhaal aan de jongeren wil overbrengen; ook voor hen is er hoop en geloof, want Jezus houdt van hen.”

Thema-avond: Pasen veranderde de wereld

Alles is in gereedheid gebracht voor de grote thema-avond. Als het optreden in de grote zaal begint, staan 170 acteurs, figuranten en zangers van BCC Grenland klaar achter het podium. Een grote technische crew verzorgt licht, geluid, beeld en regie en daar komt veel bij kijken.

“Het idee en het script voor de show werd eigenlijk twee jaar geleden geschreven, voor Pasen 2020. Maar toen de wereld op slot ging door de pandemie, werd alles on hold gezet,” zegt Trine Sandersen, die samen met Randi Fosse verantwoordelijk is voor de regie van de avond.

Sindsdien is de videogame BibleX, die in 2020 nog in de schetsfase zat, doorontwikkeld tot een bètaversie. De laatste twee maanden hebben de jongeren de game kunnen testen.

“Tijdens de testperiode hebben ze iets ervaren van wat er gebeurde tijdens de laatste dagen van Jezus, door dit Bijbelse speluniversum te betreden. Daardoor zijn ze goed voorbereid op wat er tijdens de thema-avond plaatsvindt,” zegt Trine.

De hoge verwachting in de zaal is voelbaar. Foto: BCC

Ze vertelt dat de visie achter het toneelstuk, de show en al het andere is dat de jonge mensen de betekenis van Jezus’ dood en opstanding in het jaar 33 gaan begrijpen, en welke enorme mogelijkheden dit heeft gecreëerd voor ons in deze tijd. Deze mogelijkheden staan open voor iedereen die zelf de verlossing aanvaardt en het verbond aangaat waartoe Jezus ons uitnodigt.

Een krachtige thema-avond waarbij alle middelen worden ingezet

Het is helemaal donker in de zaal als de show begint. Dan licht het enorme LED-scherm achter het podium op. Filmfragmenten uit de game Bible X en een nog nooit eerder getoonde speelfilm tonen de indrukwekkende gebeurtenissen uit de laatste dagen van Jezus. Acteurs en zangers ondersteunen het geheel, net als de muziek die voor de gelegenheid is gecomponeerd.

Dit alles maakt grote indruk. Van de paasmaaltijd die Jezus met zijn discipelen houdt, zijn intense gebed in de hof van Getsemane, de woedende menigte bij Pilatus tot aan Jezus’ laatste woorden vanaf het kruis op Golgotha.

Op het podium worden de gebeurtenissen in de hof van Getsemane getoond. Foto: BUK

Alle middelen worden ingezet zodat de volgende generatie een goed begrip krijgt van wat er tijdens Pasen gebeurde bijna 2000 jaar geleden; toen Jezus de Joodse Paschatraditie op zijn kop zette en de tijd van het christendom begon.  De gebeurtenissen behoren tot de meest ingrijpende gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis, en misschien wel de belangrijkste: ze creëerden compleet nieuwe mogelijkheden voor ieder die in Hem wil geloven.

Voorganger Kåre J. Smith nam deel aan de thema-avond en inspireerde de jonge mensen tot een leven waarin ze God in waarheid dienen. Hij bracht naar voren hoe God een machtig verlossingswerk in ons kan doen, als wij ons laten reinigen in gedachten, woord en daad.

Kåre J. Smith nam op verschillende manieren deel aan de thema-avond, onder meer als onderdeel van het speluniversum Bible X. Hij reisde terug naar het jaar 33 en beantwoordde vragen van hoofdpersoon Max terwijl ze over het tempelplein wandelden. Foto: BCC
De jongeren werden aangemoedigd om God in waarheid te dienen. Foto: BUK

400 gezinnen stelden hun huisjes open voor een paasmaaltijd

De geschiedenis die wordt verkondigd maakt veel indruk, maar de avond is nog niet voorbij. In de huisjes op het terrein van het conferentiecentrum gaat het feest verder. 400 gezinnen hebben hun huisjes opengesteld en jeugdgroepen uit verschillende landen en nationaliteiten vinden de weg naar hun gastheren of -vrouwen. Dit illustreert ook hoe de Joden in Jezus’ tijd bij de lokale bevolking werden ondergebracht wanneer zij het Pascha vierden in Jeruzalem. Alle gastgezinnen zijn verkleed volgens de klederdracht van die tijd en de gastvrijheid is groot, ondanks de beperkte plaats in de huiskamers.

Op het menu staat lang gegaard paaslam met bijgerechtjes volgens Israëlisch recept, terwijl de muziek en de festiviteiten op straat doorgaan. Vrolijke jonge mensen zingen in de schemering, terwijl fakkels en vreugdevuren een magische sfeer creëren tussen de huisjes. Het wordt een onvergetelijke ervaring en voor de meesten eindigt het feest niet voor middernacht, wanneer de jongeren deze Palmzondag hun eigen appartement opzoeken.

“Het beste camp tot nu toe” – deelname uit Nederland

Ook verschillende jeugdgroepen uit CGN reisden af naar het paaskamp van 9 tot en met 13 april. Deelname vanuit Nederland wordt georganiseerd door Active sport en activiteitenvereniging, waarbij vrijwilligers uit de CGN-gemeenten groepjes jongeren begeleiden. We vroegen enkele deelnemers uit CGN Groningen om een reactie:

“Dit was voor mij het eerste Påskecamp (Noors voor paaskamp, red.) waaraan ik deelgenomen heb en het heeft een diepe indruk gemaakt! Wat dit camp zo speciaal maakte is dat we meer gehoord en beleefd hebben over Jezus: over de nieuwe weg die Hij voor ons geopend heeft. Jezus wil ons helemaal vrij maken van de zonde die ons zo plaagt! Als ik net als Hij mijn eigen wil opgeef, en Gods wil doe, dan ga ik steeds meer de rust en vrede ervaren die Jezus had. Tijdens de thema-avond hebben we de laatste dagen van Jezus’ leven hier op aarde mogen meemaken: het voelde even alsof ik er zelf bij was in het jaar 33. Ik ben enorm dankbaar dat ik deze hoopvolle boodschap mag horen en er zelf deel aan kan krijgen.”
– Josine (29)

“Voor mij was dit absoluut het beste camp tot nu toe. Om na zo’n lange tijd weer allemaal bij elkaar in de zaal te kunnen zitten was echt fantastisch. Wat ik hier op Brunstad hoor is bepalend voor mijn leven, daarom wil ik hier zo vaak mogelijk zijn! De thema-avond maakte een enorme indruk op mij: Jezus was een mens precies zoals wij, en heeft een weg voor ons gebaand. Ik heb extra geloof gekregen dat ik Hem kan volgen op die weg. Daar ben ik zo dankbaar voor! Ik zie nu alweer uit naar het volgende camp!”
– Lotte (20)

Red. CGN

Dit artikel is (deels) overgenomen uit het Noors van bcc.no:  Påsken som endret verden for alltid