Kerstconcert door gemeenten in 14 landen

Duizenden mensen volgden op 5 december het online kerstconcert van Brunstad Christian Church (BCC), een feestelijke avond in kerstsfeer waarbij de kerstboodschap centraal stond.

Brazilië, Zuid-Afrika, India, Duitsland en de VS waren slechts enkele van de 14 landen die vanuit hun deel van de wereld een bijdrage leverden met muziekuitvoeringen en kerstgroeten. Ook Nederland droeg bij aan het kerstconcert, onder andere met de Christmas Gospel “Go tell it on the mountain”:

Het kerstconcert verbond vrienden en gemeenten over de landsgrenzen heen en bracht de internationale diversiteit naar voren die BCC kenmerkt. Kinderen en jongeren zongen ons toe vanaf de stranden van Para in de Amazone, maar we hoorden ook muzikanten en koorzangers vanuit het winterse Noorwegen. “Jingle-bells” van het kinderkoor uit Detroit verspreidde de Amerikaanse kerstsfeer en Indiase zangers zongen hun kerstlied in het Farsi.

Het kerstconcert draaide om de kerstboodschap, die doorklonk in vele bijdragen. Bijna 500 vrijwilligers uit 15 landen namen deel aan de productie, met veel hoogwaardige bijdragen.

De gemeente in Zuid-Afrika zond het lied “Voor de mensen die leefden in ’t duister, is verschenen een schitterend licht” in:

“Voor dit kerstconcert wilden we graag bijdragen uit alle continenten ontvangen. We hebben hier heel goede ervaring mee opgedaan tijdens eerdere online conferenties dit jaar. Het internationale perspectief verrijkt ons. Voor de kinderen hier in de noordelijke regio’s kan het interessant zijn om te horen over degenen die midden in de zomer Kerstfeest vieren en te zien welke kersttradities ze hebben, en omgekeerd ook,” zegt Astrid Hauptmann, redacteur van BCC Media.

De uitzending begon met een kinderkoor, samengesteld met kinderen uit vele landen

Het concert werd uitgezonden vanuit de hoofdstudio in het Oslofjord Convention Center in Vestfold, maar had ingezonden bijdragen vanuit de hele wereld. In de studio zetten zangers, muzikanten en een klein kinderkoor de toon, van de sfeervolle opening tot aan de laatste bijdrage “Deilig er jorden.” (In het Nederlands: “Schoonste Heer Jezus,” red.)

Hauptmann vertelt dat het idee was dat degenen die het concert volgden van de gelegenheid gebruik konden maken om familie en vrienden uit nodigen voor een gezellige avond, waarbij zowel muziek, lekker eten als de kerstboodschap tot de ingrediënten behoorden. Dit kwam ook tot uiting op social media, waar velen foto’s en filmpjes van de avond plaatsten.

Hier zie je “Englenes Sang” (“Lied van de engelen”), met het kinderkoor dat de uitzending opende:

Hij kwam naar de aarde als klein kind

Voorganger Kåre J. Smith sprak ook een kerstgroet uit met een boodschap over Jezus, die als kind naar de aarde kwam: Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, en de heerschappij rust op Zijn schouder. En men noemt Zijn Naam Wonderlijk, Raadsman, Sterke God, Eeuwige Vader, Vredevorst. (Jesaja 9:5).

“Hij is degene waar de hele wereld naar verlangt, die ware vrede kan geven. Dit kleine Kind, dat geen gedachten over Zichzelf had, maar dat groeide en sterk werd in zijn God en Vader. Door Hem hebben wij ook vrede en vergeving van onze zonden gekregen, en door Zijn leven kunnen wij ook verlost worden, zodat het kleine Kind zich in ons kan ontwikkelen en groeien. Een ontwikkeling waarin Zijn leven, Zijn wezen en Zijn deugden in ons toenemen.”

VIDEO: Bekijk ook deze uitvoering waarbij een soliste en harpiste uit Nederland samen met een Noorse solist, orkest en koor het lied “The Holy City” ten gehore brengen.

Dit artikel is met enkele aanpassingen overgenomen uit het Noors van bcc.no: Julekonsert fra 14 land