Feestelijke conferenties: eindelijk kunnen we weer bij elkaar komen

Na een lange pandemie maakt Brunstad Christian Church (BCC) weer plannen voor een rijkgevuld conferentieprogramma voor 2022, en in het weekend van 11 t/m 13 maart kwamen duizenden vrouwen bij elkaar op conferentielocatie Brunstad in het zuiden van Noorwegen. Ook veel gemeenteleden van CGN namen deel.

Christelijke conferenties zijn voor onze geloofsgemeenschap de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar, en elke keer als we bij elkaar komen is het feest!

Sinds het begin van onze gemeente, meer dan 100 jaar geleden, hebben conferenties centraal gestaan, en al meer dan 65 jaar worden ze georganiseerd op Brunstad. De conferenties zijn een oase van geloofsopbouw, gemeenschapszin en vriendschap tussen geloofsgenoten van vele nationaliteiten, culturen en generaties, en ze zijn cruciaal geweest voor de ontwikkeling van de gemeente tot een internationale gemeenschap.

In het afgelopen decennium is de conferentiefaciliteit van Brunstad, die BCC huurt voor zijn conferenties, uitgebouwd voor 3,6 miljard Noorse kronen. Nu is het project klaar, en het is een unieke plek geworden om de conferenties en jongerenkampen verder te ontwikkelen. BCC heeft onder andere als belangrijk doel om te borgen dat ook de volgende generatie mogelijkheden heeft om samen te komen rond het evangelie.

Zang en muziek ondersteunen de boodschap van de conferenties. Foto: BCC.

Voorafgaand aan de conferentie ontmoeten we Peter Tischhauser, de leider van BCC Event die de BCC-conferenties organiseert. Hij vertelt enthousiast: “De coronapandemie heeft de geplande ontwikkelingen een paar jaar stilgelegd, maar nu is de samenleving weer open, en wij zijn waar we moeten zijn.” Peter is niet onbekend met het organiseren van grote conferenties, aangezien hij eerder het project van het ontwikkelen van internationale jeugdkampen heeft aangestuurd. Dat werd een groot succes, en jongeren uit alle werelddelen zijn het hele jaar door betrokken bij de kampen.

Peter Tischhauser geeft leiding aan BCC Event. Foto: BCC

De conferenties brengen ons samen

“Parallel met de uitbreiding van Oslofjord (het conferentiecentrum te Brunstad, red.) heeft BCC Event zich erop voorbereid om de vorm van de conferenties verder te ontwikkelen. 2022 is een belangrijk jaar voor ons omdat er veel nieuwe dingen gebeuren,” zegt Peter. “Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat iedereen op zijn eigen kamer of appartement zit te eten als we hier samen zijn.”

Hij benadrukt dat BCC Event zich bewust inzet voor het samenzijn rondom de maaltijden en de activiteiten voor kinderen een jongeren. “Gezamenlijke maaltijden tijdens de conferenties zorgen ervoor dat iedereen op gelijke wijze deelneemt aan het conferentieprogramma,” zegt Peter. “Dit verkleint het risico op eenzaamheid en uitsluiting onder degenen die weinig familie hebben of weinig mensen kennen op de conferentie.”

“Dat is ook de reden dat veel van de activiteiten voor kinderen en jongeren in de prijs zijn inbegrepen, zodat iedereen op gelijke voorwaarden kan deelnemen als ze hier zijn, zonder extra te betalen voor dit aanbod.”

Omdat het nu een overgangsperiode is, en het tijd kost om op gang te komen na de coronapandemie, heeft BCC Event er bij alle verantwoordelijken in de BCC-gemeenten op aangedrongen om erop te letten of er mensen zijn met financiële uitdagingen die ondersteuning kunnen gebruiken. Geloofsgenoten uit landen met een lage koopkracht krijgen al vele jaren steun om deel te kunnen nemen aan de conferenties.

Tijdens de openingssamenkomst van de conferentie van 11-13 maart werden de deelnemers aangemoedigd om je naaste lief te hebben. Foto: BCC.

Negen conferenties

In 2022 heeft BCC Event negen conferenties gepland. Dit zijn er meer dan vroeger en Peter verklaart:

“Normaalgesproken houden we zes tot zeven conferenties per jaar, en sinds 2005 hebben we twee zomerconferenties moeten organiseren om iedereen die wil deelnemen tegemoet te komen. Dit jaar zien we dat de capaciteit voor zowel de Paas- als de nieuwjaarsconferenties volledig wordt benut. Afgelopen najaar, toen het erop leek dat de coronapandemie aan het afnemen was, nodigden we de gemeenteleden uit voor twee extra weekendconferenties, de ‘Brunstad-weekenden’, ter compensatie van de eerder geannuleerde conferenties. Dit was met enkele duizenden aanmeldingen een groot succes en daarom zetten we dat ook dit jaar voort.”

De eerste conferentie in 2022 was tijdens het weekend van 11-13 maart, waaraan 4.700 vrouwen in de leeftijd van 13 tot 100 jaar deelnamen. Het is inmiddels twee jaar geleden dat de laatste zusterconferentie plaatsvond en de hooggespannen verwachtingen zijn waargemaakt!

Deelname uit Nederland

Ook veel Nederlandse dames namen deel aan de zusterconferentie van 11-13 maart. Op het plein voor het hoofdgebouw treffen we op zaterdag vijf zussen met hun moeder die naar de conferentie zijn afgereisd. Een van de zussen woont inmiddels in Noorwegen, een ander in Oostenrijk, maar op de conferentie zijn ze compleet; iets waar ze naar hebben uitgezien!

“We verblijven samen in een appartement,” vertelt Jacomien. “En naast dat we alles willen meemaken wat hier gebeurt, hebben we natuurlijk ook uitgebreid bijgekletst!” Ze is twee jaar geleden voor het laatst op Brunstad geweest, ook tijdens de zusterconferentie. “Toen ik gisteravond in de zaal zat kreeg ik echt een brok in mijn keel! De zaal zat zó vol, en je kunt het eindelijk weer van dichtbij meemaken. Wat bij mij echt binnenkwam was om geen eisen of verwachtingen te hebben naar anderen toe, maar om in de liefde te blijven. Dan kun je echt tot nut zijn voor je medemensen en je gezin. Ik heb zin om daarmee aan de slag te gaan!”

Jacomien (rechts) met haar moeder en zussen.

(Red. CGN)

De diverse gezelschapsruimtes bieden volop gelegenheid om vrienden uit de hele wereld te ontmoeten. Foto: BCC

Dit artikel is (gecomprimeerd) overgenomen uit het Noors van bcc.no: Høytidsstevner: Endelig kan vi samles igjen
Afbeeldingen © 2022 BCC