3.900 jongeren bij elkaar voor het herfstcamp in Noorwegen

Vereniging Active

Op 25 oktober begon het Herfstcamp 2019 – in een goed gevulde Oslofjord Arena met jongeren uit 27 landen. De belangrijkste doelgroep voor het camp zijn de 13-18 jarigen, en Brunstad Ungdomsklubb (Brunstad Jeugdclub) heeft hard gewerkt om het evenement voor te bereiden. Hier ontmoeten christelijke jongeren uit veel verschillende culturen elkaar voor geloofsonderricht, activiteiten en feestelijke bijeenkomsten.

Vanuit Nederland wordt deelname aan de camps van Brunstad Ungdomsklubb georganiseerd en gefinancierd door vereniging Active, waar veel jongeren uit CGN lid van zijn. Ongeveer 400 Nederlandse jongeren en jongvolwassenen nemen deel aan het herfstcamp.

Herfstcamp dit jaar voor het eerst

Dit jaar organiseert Brunstad Ungdomsklubb voor de eerste keer een herfstcamp, dat plaatsvindt tijdens het weekend van 25 t/m 27 oktober. Vrijdagmiddag al kwamen er grote groepen vanuit de hele wereld aan op Brunstad (Zuid-Noorwegen), en de appartementen in de nieuwe gebouwen werden gevuld met verwachtingsvolle jonge mensen en enthousiaste mentoren. De jongeren zijn er met hun lokale jeugdclubs en ze hebben er enorm naar toegeleefd om naar het camp te kunnen komen.

In de zaal wachtte een openingsfeest dat indruk maakte. De opwekkende christelijke boodschap, gecombineerd met boeiende podiumeffecten, muziek en lekker eten maakte het tot een geweldige aftrap voor het weekend. Het avondprogramma vond plaats in de nieuwe Oslofjord Arena, die meer dan voldoende mogelijkheden biedt voor zowel het formele als het informele deel van het programma.

Het openingsfeest bracht een hoopvolle boodschap aan de jongeren en was een mix van inspiratie voor een persoonlijk geloofsleven, entertainment en muziek. Foto: BCC

Jongvolwassenen nemen deel als mentor en supporter

“De belangrijkste doelgroep voor het camp is de jeugd tussen 13-18 jaar, maar we hebben ook wat oudere deelnemers, naast alle mentoren en volwassen vrijwilligers die ondersteuning verlenen,” vertelt Judith Grimes van Brunstad Ungdomsklubb.

“In feite zijn er meer mentoren aangemeld dan gewone deelnemers. Dat is om er zeker van te zijn dat iedereen, inclusief de jongsten, het goed en fijn hebben en begeleid worden door jongvolwassenen die hen kennen. Daarnaast zijn veel mentoren betrokken bij het organiseren en uitvoeren van de vele activiteiten. Er zit gewoon een fantastische vrijwilligersinzet achter dit evenement!” zegt Judith Grimes.

Er zijn meer dan 2000 mentoren aangemeld voor het camp, die zich graag willen inzetten voor de jongeren in de doelgroepen. Hier het E-sporttoernooi van vrijdagavond. Foto: BCC

Een gevarieerd aanbod waarbij aan iedereen is gedacht

Er is voor elk wat wils: overdag kunnen de deelnemers kiezen uit 21 verschillende activiteiten. De aandacht is tijdens dit herfstcamp vooral gericht op LAN/E-sports, naast verschillende sporttoernooien, muziek, foto’s en nog veel meer. Voor ’s avonds zijn er zowel interessante als belangrijke bijeenkomsten voorbereid met geloofsonderricht voor de jongeren.

Het organiseren van zo’n camp voor bijna 4.000 jongeren is een enorme taak voor de organisatoren. Maar niet alleen het team van Brunstad Ungdomsklubb is hier volop mee bezig geweest. Vrijwilligers over de hele wereld, vooral uit Noorwegen, hebben gewerkt aan het voorbereiden van de verschillende activiteiten waaraan de jongeren deelnemen.

Twee lokale jeugdclubs, BUK Drammen en BUK Oslo Follo, hebben de uitvoering van de avondevenementen op zich genomen. Daarnaast heeft BrunstadTV film- en toneelproducties gemaakt en hebben voorgangers en ervaren jeugdwerkers bijgedragen aan de inhoud en de woordverkondiging.

Judith Grimes (links) en Peter Tischhauser (tweede van rechts) van Brunstad Ungdomsklubb, samen met het team dat het openingsfeest heeft georganiseerd. Foto BCC

Een goede mix van activiteiten, gezamenlijke belevenissen en geloofsonderricht

“Het doel is dat iedereen die hier komt hele goede belevenissen meemaakt, en dat het elke keer als een hoogtepunt wordt ervaren,” zegt Peter Tischhauser, die de leiding heeft van de Brunstad Ungdomsklubb. “We hebben ongeveer vijf maanden aan het camp gewerkt en tot nu toe verliep het volgens plan.”

“De camps moeten een bijdrage leveren aan de sociale, persoonlijke en geestelijke ontwikkeling. Dit betekent bijvoorbeeld dat jonge mensen worden gesterkt in het geloof voor zichzelf en dat ze er geloof voor krijgen dat het christenleven voor hen is. Onze wens is om de jeugd te inspireren om discipelen te worden. Dit willen we doen op een manier die interessant en innovatief is, en we willen een goede combinatie van een serieuze inhoud en leuke programma-onderdelen met een wow-factor. De jeugd heeft beide nodig,” zegt Peter Tischhauser glimlachend.

Bijna 4.000 jonge mensen waren aanwezig bij de opening in de Oslofjord Arena en het lijkt erop  dat het programma in de smaak valt. Foto: BCC
Een enthousiaste groep uit Grenland, Telemark. Foto: BCC

Dit artikel is met een kleine aanvulling overgenomen uit het Noors: 3.900 ungdommer samlet til høstcamp i Norge