Internationaal kinderkoorproject

“Jezus maakt mij tot een zonnekind, een zonnekind, dat wil ik wezen voor Hem!” Enthousiast wijzen de kinderen omhoog bij het woordje “Hem”.

Tijdens de kindersamenkomsten van januari tot en met 1 maart 2020 hebben zo’n dertig kinderen in CGN Schermer een kwartier kooroefening voorafgaand aan het bijbelonderwijs. Ze volgen de lessen uit het internationale koorproject dat speciaal gericht is op kinderen.

Vanwege de coronapandemie zijn ook de kindersamenkomsten in CGN sinds half maart afgelast, maar dat weerhoudt koorleider Judith niet om het koorproject door te zetten, zij het in aangepaste vorm. Door middel van video’s met zangoefeningen die Judith thuis opneemt, kunnen de kinderen de oefeningen online volgen en de liedjes meezingen. Als de kinderen op hun beurt het zingen en oefenen thuis met filmpjes delen, lijkt het toch of ze weer een beetje bij elkaar zijn.

(NB De foto’s in dit artikel zijn gemaakt tijdens de laatste “gewone” kindersamenkomst op 1 maart 2020.)

Als koorleider leert Judith (links) de kinderen om met overtuiging te zingen. Daarbij gebruikt ze het gezinszangboek Amandelbloesem dat liederen bevat met een Bijbelse boodschap.

Leren zingen

“Iedere maand staat één bepaald liedje centraal. De kinderen leren de tekst en melodie en bijpassende gebaren,” vertelt Judith, die zelf moeder is van drie jongens. “Zingen doe je met je hele lichaam, dus we beginnen altijd met een warming up om te ontspannen en inzingliedjes om de stembanden op te warmen.”

“Iedere les oefenen we een aantal eenvoudige zangtechnieken. We laten de kinderen ervaren hoe je je stem op verschillende manieren kunt gebruiken: hard en zacht, hoog en laag. Voor sommige kinderen is het nog een hele kunst om de juiste toonhoogte te vinden en vast te houden. Daarom zingen we vaak a capella, zodat de kinderen zichzelf beter horen en hun muzikale gehoor ontwikkelen.”

Plezier in het zingen staat voorop!

Bernd Schneider is de initiatiefnemer van het internationale project “Sing our Songs”, dat wordt georganiseerd en aangeboden vanuit Brunstad Christian Church (BCC). Het was hem opgevallen dat lang niet alle kinderen enthousiast meededen als er kinderliederen gezongen werden in de samenkomsten. Dat kan anders, concludeerde hij, want kinderen horen blij te worden van zingen. Het resulteerde in een wereldwijd kinderkoorproject. In het najaar van 2019 gingen de eerste gemeenten van start en in het eerste kwartaal van 2020 is het project internationaal in gang gezet.

“Het doel van dit project is om alle kinderen te betrekken en op een speelse en ongedwongen manier te laten kennismaken met zang en muziek,” vertelt Judith. “Plezier in het zingen staat voorop! We hopen dat de kinderen zich door de oefeningen wat zekerder voelen en vooral heel erg blij worden van het zingen.”

Zingen en bewegen, daar doen veel kinderen graag aan mee.

Een schat voor het leven

“Om met overtuiging te kunnen zingen, is het belangrijk dat je begrijpt wat je eigenlijk zingt. Daarom bespreken we ook de inhoud van de liedjes. Als we bijvoorbeeld zingen ‘Jezus maakt mij tot een zonnekind’, wijzen we met de gebaren naar boven. Dan staan we even stil bij waarom we naar boven wijzen. De kinderen komen dan al snel met het antwoord: omdat Jezus in de hemel is!”

“De teksten van de liedjes die we zingen zijn heel eenvoudig, maar ze hebben zo’n waardevolle boodschap! De meeste kinderen leren de teksten heel gemakkelijk uit het hoofd. Dat is een schat waar ze hun hele leven wat aan kunnen hebben. Liedjes die je in je kindertijd hebt geleerd, kunnen je later in het leven zomaar weer in gedachten komen en tot hulp zijn.”

Wereldwijde samenwerking

“Er is veel materiaal beschikbaar gesteld om de lokale koorleiders te ondersteunen”, vertelt Judith. Zo is er is een website gelanceerd met instructies, voorbeeldfilmpjes en oefeningen, handig opgedeeld in verschillende lessen.  “Daarnaast hebben we ook een appgroep met alle koorleiders wereldwijd, om elkaar te inspireren en praktische tips uit te wisselen. Het is zo gaaf om te zien hoe over de hele wereld kinderen in allerlei verschillende talen hetzelfde liedje zingen. En allemaal even blij, want de taal van muziek verstaan we allemaal!”

Het kinderkoorproject is bedoeld voor de kinderen in de leeftijd van circa 4 tot 12 jaar.

De boodschap overbrengen

Dit koorproject is Judith op het lijf geschreven: ”Ik houd van zingen! In de gemeente waar ik ben opgegroeid (red. CGN Almelo) was veel aandacht voor zang en muziek. Ik zong veel als kind en tiener en werd nieuwsgierig naar de betekenis van de liederen. Daardoor ging ik me verdiepen in de Bijbelse boodschap.

Ik kreeg de kans om mee te zingen in het CGN koor en heb ook meerdere liederen ingezongen voor mediaproducties. In zo’n periode dat ik bezig ben met een muziekproject, verdiep ik me extra in de inhoud van het lied. Je draagt zo’n lied bij je, de woorden gaan voor je leven, het wordt echt een deel van jezelf! Dat is ook nodig om de inhoud van het lied zo te kunnen vertolken dat je de boodschap kunt overbrengen.”

Liederen waar je houvast aan hebt

“Zingen is voor mij een hulp in de situaties van alledag. Het gebeurt vaak dat er zomaar een regel van een lied door mijn hoofd schiet, precies als ik het nodig heb. Eén zo’n regel waar je houvast aan hebt, kan het verschil maken op een dag!”

“Of ik een lievelingslied heb? Dat is een lastige vraag, want ik heb heel veel lievelingsliederen,” lacht Judith. “Soms zijn er periodes waarin een bepaald lied extra betekenis voor je krijgt. Dan merk je dat de woorden uit zo’n lied je gedachten dicht bij God houden. In de afgelopen periode heb ik veel hulp gehad aan lied 21 uit het zangboek Wegen van de Heer:

‘U kent mijn hart, o Jezus, heel mijn denken,
voor U is niets verborgen of verhuld.
‘k Heb in mijn nood mijn vaste grond gevonden
bij U, die alles in een elk vervult.’

Alleen al zo’n eerste zin is zo inhoudsrijk: dat je je realiseert dat er Iemand is die je helemaal doorgrondt, die al je gedachten kent. Zelfs als alles onzeker lijkt, ben je veilig bij Hem.”

“Wat ik persoonlijk gekregen heb door de liederen, wil ik graag doorgeven aan de kinderen,” besluit Judith. “En dat is precies de reden waarom ik mij zo graag inzet voor dit kinderkoorproject!”