Romjulscamp 2019 – Afsluiting van een fantastisch campjaar

Vereniging Active

“Vier keer per jaar gaan we een activiteitencamp voor de jeugd organiseren op Brunstad”, zo kondigden de organisatoren van het jongerenwerk in Brunstad Christian Church (BCC) aan. Dat het plan voor vier camps in het jaar zo’n impact zou hebben had niemand durven dromen…

Jongeren vanuit de hele wereld sloten vriendschappen over landsgrenzen heen, ontdekten hun talenten, deden succeservaringen op en beleefden onvergetelijke momenten samen – en velen van hen hebben tijdens zulke camps bewust gekozen voor een leven samen met God.

Het enthousiasme voor deze ontwikkelingen heeft een grote groep jongeren over de hele wereld tot actie aangezet om zoveel als mogelijk deel te nemen aan deze camps in het zuiden van Noorwegen.

Eind december werd het eerste jaar met vier camps feestelijk afgesloten met het ‘Romjulscamp’, dat net zoals in 2018 plaatsvindt tussen kerst en oudejaarsdag (de periode die ‘romjul’ wordt genoemd in Noorwegen).

Samen optrekken met jongeren uit allerlei landen en culturen – een verrijking voor je leven!

Tweedaags activiteitenprogramma

Samen met ruim 4.500 jongeren uit 27 landen, waarvan ruim 400 uit Nederland, kwamen we met de jongerengroep uit CGN Groningen vol verwachting op 27 december op Brunstad aan. Een prachtig tweedaags programma stond ons te wachten, met geloofsopbouw, activiteiten, shows en feestelijkheden.

Bij aankomst werden we direct ondergedompeld in een sfeervol ‘Winter Wonderland’. Overal zagen we lichtjes, vuurschalen en verlichte boompjes. Verder maakte een skischans midden op Brunstad ons bijzonder nieuwsgierig wat daarmee gebeuren zou…

De twee dagen daarop stonden bol van de activiteiten waar je je van tevoren voor hebt kunnen aanmelden. Veel jongeren gingen skiën of ijshockeyen, maar met nog 23 andere activiteiten was er genoeg keuze voor iedereen.

Het leren omgaan met professionele videocamera’s behoort ook tot het activiteiten- en cursusaanbod.

Inhoudsrijke avondprogramma’s

Op de eerste avond was het tijd voor het hoogtepunt van het camp: het Romjulsfeest. Met behulp van video, muziek en toespraken werd het evangelie uit de Bijbel levend voor ons gemaakt. Zo hoorden we dat God ons de Heilige Geest wil geven, die ons wil helpen om naar de wil van God te leven.  In hoe we praten, doen en zelfs in hoe we denken. We lazen onder andere in Efeziërs 2:10: “Want zijn maaksel zijn wij, in Christus Jezus geschapen om goede werken te doen.”

Tijdens de tweede avond werden we in een jeugdsamenkomst aangemoedigd om op God te vertrouwen, die alle macht in hemel en op aarde heeft. Aan het einde van de jeugdsamenkomst, toen we de tijd namen om samen te bidden, was het ontroerend om te zien dat zoveel jongeren een verlangen hebben naar een leven met God.

Kåre J. Smith spreekt de jongeren toe tijdens het Romjulsfeest.
Goede zang en muziek verhoogt de feestvreugde!

Spectaculaire afsluiting en vooruitblik

Na de samenkomst stond buiten warme chocolademelk op ons te wachten en werden we getrakteerd op een show met spectaculaire salto’s en sprongen van skiërs over een hoge schans. Het camp sloot af met een muzikale buitenshow waarin we onder andere een voorproefje kregen voor het PaasCamp. Daarin zal het Bijbelboek Hebreeën centraal staat, en vanaf januari werken we hier in 13 weken naar toe met informatieve video’s, tv-uitzendingen en interactieve Bijbelstudies.

Enkele reacties van Nederlandse deelnemers

Als je tijdens het camp rondloopt op Brunstad zie je veel blije gezichten. Ik vroeg enkele jongeren naar hun ervaringen van het afgelopen camp-jaar.

Ook Jiska (13 jaar) uit CGN Groningen nam deel aan drie van de camps in 2019. Als dagactiviteit heeft ze gekozen voor de barista cursus. “De camps zijn voor mij echt een prioriteit! Voor volgend jaar is het mijn droom vier camps mee te maken. Ik merk dat God dichtbij is op zo’n camp, en de avonden zijn voor mij een hoogtepunt. Ik ben super dankbaar voor de organisatoren, dat ze zich zo inzetten om het zo fijn te maken voor ons.”

Jiska (rechts) leert hoe je lekkere koffie maakt.

Een van de andere cursussen is ‘Proback music’, waarin je leert om elektronische muziek te produceren. Hiervoor heeft Lars (14 jaar) uit CGN Twente zich opgegeven. “De activiteiten zijn super leuk en er is veel keuze voor iedereen! Ook buiten de activiteiten om, in ons appartement, hebben we het heel gezellig met onze groep vrienden. Ik ga graag met ze op reis naar Noorwegen!”

Irene (22 jaar) uit CGN Groningen is een van de jongvolwassen mentoren die de tieners begeleiden bij het camp. “Elk camp is weer een mega grote belevenis. Als ik aan de camps van 2020 denk, dan verwacht ik weer heel veel plezier, opbouw, gezelligheid, avontuur en blijdschap!”

Irene (tweede van rechts) is naar het camp gereisd met een groep meiden uit CGN Groningen.
Lars (rechts) doet mee aan een cursus ‘Proback music’ maken.