Afsluiting van een inhoudsrijk jaar op Brunstad Bijbelschool

Op een warme zomeravond kwamen alle 260 leerlingen van Brunstad Bijbelschool bijeen voor een afsluitingsweekend, samen met de andere groepen van het internationale Youth Exchange Program (YEP). Het programma voor de afsluiting van dit schooljaar bestond uit feestelijkheden en activiteiten aan de Noorse kust.

Het weekend begon vrijdagavond met een afsluitingsfeest. Toen we de grote zaal op Oslofjord Convention Center binnenkwamen was de vreugde van het weerzien groot bij de verschillende YEP-groepen die waren gekomen voor de afsluiting van de Bijbelschool. Alle leraren en andere vrijwilligers die met de jongeren hadden gewerkt waren er dit weekend ook bij.

Feestavond met terugblik en toekomstvisie

De vrijdagavond had een gevarieerd programma, en werd een onvergetelijk afscheidsfeest. We hoorden onder andere hoe we goede mentoren en ‘aanmoedigers’ kunnen worden wanneer we weer naar huis gaan en naar onze lokale gemeenten, een boodschap die naar voren werd gebracht met toespraken, muziek en een panelgesprek op het podium.

Een van de zangbijdragen, hier door het koor van Brunstad Bijbelschool. Foto: BCC

Tegelijkertijd was het een gelegenheid voor een terugblik op het afgelopen jaar en voor dankbaarheid voor alles wat er is gebeurd en wat we deze periode hebben geleerd. We hebben veel meegemaakt en vrienden voor het leven gekregen! Dat inspireert echt om ook zelf de goedheid en warmte die we hebben ervaren te verspreiden wanneer we thuiskomen.

Later op de avond was het tijd voor de finaleshow van een wat onserieuze talentenjacht die het afgelopen halfjaar had plaatsgevonden in de YEP-groepen. De bijdragen van deze avond werden desondanks gekenmerkt door heus talent, en op het podium zag je onder andere  dans, geheugenspelletjes en een mondharmonica-optreden voorbijkomen.

We zagen ook een terugblik van eerdere rondes waarin de andere deelnemers nog even de revue passeerden, voordat de danser Maddy de eerste prijs in ontvangst nam.

Groot applaus en veel blijdschap als de winnaar van de finale van de talentenjacht door jurylid Gershon Twilley wordt bekendgemaakt. Foto: BCC

Activiteitendag aan de Noorse kust

Zaterdagochtend stonden de touringcars klaar, iedereen stapte in en we zetten koers naar het zuidelijker gelegen eiland Risøya. Hier waren diverse buitenactiviteiten voorbereid, van duiken en golf tot bijlwerpen en darten.

Er was voor elk wat wils, een onvergetelijke dag waarbij het weer zich van zijn beste kant liet zien. De zon stond hoog aan de hemel vanaf aankomst tot vertrek, en dat maakte deze dag helemaal perfect.

Zon en een idyllisch Risøya, waar diverse activiteiten waren voorbereid voor de jongeren. Foto: BCC
De hoogte wordt maximaal benut om 400 jongeren op één foto te krijgen. Circa 25 deelnemers komen uit Nederland. Foto: BCC

We deden ook een poging om een groepsfoto te maken met iedereen die op Risøya was. Het is niet eenvoudig om foto’s te maken van bijna 400 jongeren, maar het resultaat is niet eens zo slecht geworden.

Herinneringen voor het leven

In de avonduren kwamen we bij elkaar bij het hoofdgebouw op het eiland, waar een klein podium was opgesteld. Hier luisterden we naar een interessant panelgesprek met enkele leraren van de Bijbelschool. We werden nog meer bemoedigd, onder andere om thuis tot hulp en blijdschap te zijn voor alle mensen die we tegenkomen in het dagelijks leven.

Bjørn Nilsen, één van onze leraren die het bijbelschooljaar zo interessant en leerrijk heeft gemaakt, deelde ook deze avond levenservaring en bijbelkennis. Foto: BCC
De laatste bijeenkomst op de Bijbelschool werd een weemoedige, maar fijne belevenis. Foto: BCC

Vandaag op Risøya gaf de constatering dat het jaar op de Bijbelschool spoedig voorbij zou zijn, ons toch een wat triest en weemoedig gevoel. Ik herinner mij goed hoe gespannen ik was toen ik vorig jaar naar de Bijbelschool kwam. Nu, na bijna een jaar lang iedere dag samen te hebben opgetrokken, gestudeerd en gewerkt als vrijwilliger met zoveel fantastische jongeren, voelt het heel vreemd om terug te keren naar het leven van alledag.

Tegelijkertijd heb je zoveel nieuwe vrienden en herinneringen gemaakt die je nooit zult vergeten! Ik wil iedereen bedanken die werkt met het jeugdprogramma en die bij dit jaar betrokken is geweest – ik kan niet beschrijven hoeveel dit voor mij heeft betekend.

Eén van de vele groepsfoto’s die werd genomen tijdens het afsluitingsweekend. Foto: BCC

Dit artikel is vertaald uit het Noors overgenomen van bcc.no: Avslutning av et innholdsrikt år på Brunstad bibelskole