Klaar voor zomerweken met conferenties en opbouwend samenzijn

De zomer is het hoogseizoen voor christelijke conferenties, en Brunstad Christian Church (BCC) vormt hierop geen uitzondering. Deze zomer komen bijna 18.000 gemeenteleden vanuit binnen- en buitenland samen voor de twee conferenties die plaatsvinden in Oslofjord Convention Center in het zuiden van Noorwegen. Voor veel van de deelnemers is dit een van de hoogtepunten van de zomer.

De volwassenen zien uit naar geloofsopbouwende bijeenkomsten waar ze geestelijk voedsel zullen krijgen. Voor kinderen zijn er speciale kinderdagen en een activiteitenaanbod gedurende de hele conferentieperiode. Ook worden diverse thema-avonden georganiseerd voor jongeren waarin de Bijbelse boodschap op een eenvoudige manier wordt uitgelegd, passend bij de leeftijdsgroep.

Creatieve manieren om de christelijke boodschap te verkondigen tijdens thema-avonden voor jongeren. Foto: BCC.

Meer dan 100 jaar conferenties

“Dank U, o God, dat U ons bijeenbrengt, een kleine vriendenschare vanuit oost en west,” schreef Johan Oscar Smith in 1922, toen de gemeente nog een ongeorganiseerde groep van vrienden was die hun eerste officiële samenkomstzaal in Horten in gebruik nam. De traditie om bijeen te komen voor jaarlijkse conferenties gaat inmiddels meer dan 100 jaar terug in de tijd.

Tegenwoordig is BCC een openbaar geregistreerde geloofsgemeenschap met meer dan 8.000 Noorse leden en een verspreiding over 57 landen, maar er is nog steeds een feeststemming in de zaal wanneer dit lied wordt gezongen tijdens de openingssamenkomst van zomerconferentie 2018.

Een internationale gemeenschap

De christelijke gemeenschap die ontstaat wanneer vele duizenden gelovigen elkaar ontmoeten in de loop van enkele hectische zomerweken is van zeer groot belang voor de internationale saamhorigheid die de leden van BCC ervaren.

Circa 40% van de conferentiegasten komt uit landen buiten Noorwegen, en deze zomer zijn er meer internationale deelnemers dan ooit tevoren. Samen gebruiken ze de volledige capaciteit van Oslofjords conferentiecentrum tijdens deze zomerweken.

De grote zaal van Oslofjord is volledig bezet, en de verwachting voor de komende conferentie vulde de ruimte tijdens de openingssamenkomst van vrijdag 20 juli. Foto: BCC.

Veel animo voor traditionele zomerconferenties

Vele generaties BCC-leden hebben verscheidene zomerweken doorgebracht op Brunstad, en er zijn veel goede herinneringen verbonden aan de plaats waar BCC nu al meer dan 60 jaar conferenties organiseert.

In 2005 begon BCC met het organiseren van twee zomerconferenties per jaar, om plaats te bieden aan alle internationale gasten die wilden deelnemen.

De laatste jaren is Oslofjord Property verantwoordelijk voor een grootschalige ontwikkeling van de hotelcapaciteit, en deze zomer zijn twee nieuwe hotelcomplexen klaar om conferentiegasten te ontvangen in moderne en praktische familiesuites die ook de volgende generaties conferentiegasten goede ervaringen zullen bezorgen.

De volgende generatie conferentiegasten: veel nieuwe families hebben een overnachtingsplek tijdens de conferentie nu de nieuwe hotelgebouwen klaar zijn. Foto: BCC.

Verblijfsondersteuning voor mensen die dat nodig hebben

BCC biedt al vele jaren ondersteuning aan mensen in landen met weinig koopkracht, zodat velen van hen die dat willen de mogelijkheid hebben om de conferenties te bezoeken en deel te hebben aan de geestelijke opbouw. Dat is ook dit jaar het geval.

Hoofd van de BCC’s evenementenafdeling, Lise Østermark Larsen, vertelt dat dit jaar ongeveer 460 personen een uitnodiging hebben gekregen voor conferentiedeelname waarbij ze ondersteuning kregen voor huisvesting, verblijfs- en reiskosten. Er is grote interesse om de BCC-conferenties in Noorwegen bij te wonen voor deze groep en groepen uit andere landen.

Buddysysteem: Gasten die voor de eerste keer naar Brunstad komen worden verwelkomd door hun eigen “Brunstad Buddies”, die hen wegwijs maken met het programma en activiteitenaanbod en hen helpen met het maken van nieuwe vrienden uit vele landen. Zowel Naomi uit Australië als Anne Kari uit Drammen zijn hierbij betrokken. Foto: BCC

Bovendien worden de geloofsopbouwende samenkomsten van de conferentie via BrunstadTV volledig uitgezonden naar leden over de hele wereld. De uitzendingen worden vertaald naar ongeveer 20 talen en worden ook gevolgd door honderden BCC-leden die niet aanwezig zijn.

Vrijwilligers organiseren activiteiten voor kinderen

Een verheugend feit is dat bijna 50% van de zomerconferentiegasten kinderen en jongeren zijn onder de 21 jaar. Daarom heeft BCC extra nadruk gelegd op het faciliteren van deze groep tijdens de zomerconferenties.

Verschillende lokale gemeenten zijn bij dit werk betrokken en onder meer leden van de Noord-Duitse gemeenten hebben een dagelijks activiteitenaanbod voorbereid voor alle kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

In “JuniorPoint” zijn kinderen dagelijks welkom, hier is onder andere een creatieve zone, een speelzone en een “chillzone”, en er worden verschillende themadagen georganiseerd, zoals hier een “Wilde Westen”-dag. Foto: BCC.

“Er zijn veel jongeren en volwassen betrokken bij het werk om goede belevenissen te creëren voor de jongere kinderen,” vertelt Lise Østermark Larsen.

Vernieuwd aanbod voor diverse doelgroepen

Sinds januari heeft de evenementenorganisatie van BCC extra aandacht besteed aan de zomerconferenties voor 2018. “Met de hulp van vrijwilligers uit vele lokale gemeenten in verschillende landen hebben we het aanbod tijdens de conferenties naar een hoger niveau getild,” zegt ze enthousiast.
“Wat zo fantastisch is, is dat de hele gemeente een bijdrage mag leveren, wat maakt dat het evenement een internationaal karakter krijgt en dat het eigenaarschap van het evenement wordt versterkt.”

“Het doel is dat de activiteiten die worden aangeboden aan de verschillende leeftijdsgroepen zullen bijdragen aan een goede ervaring voor iedereen,” besluit Lise Østermark Larsen.

Een foto van de familiedag van afgelopen weekend. Veel van de gasten maakten van de gelegenheid gebruik om vakantie te vieren met familie en vrienden in de week voorafgaand aan de conferentie. Foto: BCC

Dit artikel is vertaald uit het Noors overgenomen van bcc.no: Klart for sommeruker med konferanser og fellesskap