Het A-team – vrienden voor het leven!

Kenmerkend voor veel van de ontwikkelingen in onze geloofsgemeenschap is dat ze zijn begonnen met een heel eenvoudige gedachte. Dat geldt ook voor het zgn. A-team, het internationale uitwisselingsprogramma voor jonge mensen van onze gemeente.

Op diverse plekken over de hele wereld leven, leren en werken teams van jonge mensen met een zelfde instelling een jaar lang samen. Overdag verdienen de A-teamers als werknemer in het bedrijfsleven de kost en in de avonden en weekends beleven ze van alles samen, van Bijbelonderricht, sport en gezelligheid tot muziek maken, zingen, uitstapjes, het bezoeken van andere jeugdgroepen en reizen naar het buitenland. Zo ontstaat een vriendenkring voor het leven!

Ondertussen is dit zo’n mooie traditie geworden dat velen er al massaal naar uitzien en haast niet kunnen wachten tot zij na hun schooltijd een jaar in het A-team kunnen zijn. Een spontaan bericht van Rianne (18) die zich heeft aangemeld voor het A-team jaar 2017-2018:

“Volgend jaar mag ik ook!! Ik mag naar het A-team! Stel je eens voor: een heel jaar mogen samenwerken met leeftijdgenoten, en vrienden voor het leven van over de hele wereld leren kennen! Samen je schouders ergens onder zetten en samen heel veel lol hebben en feesten meemaken! Wat zie ik er naar uit om na de zomervakantie naar Noorwegen of Duitsland of Nederland of Amerika of naar een andere plek te gaan! En dan te weten dat het sowieso een super gaaf jaar wordt, waar je ook komt! Dat weet ik omdat ik erheen ga met een instelling om mij een jaar in te zetten, en omdat ik mensen om mij heen ga hebben met diezelfde instelling! Ik heb er zin in!”

Amy, (18) uit Engeland:

“I think the A-team life is really fun because everyone has the same mind-set and everyone has come to work and not to live for themselves but to serve those around them. We also get to experience a lot of fun activities and make friends that we will have for the rest of our lives.”

Traditie vanaf de jaren ’50 uit de vorige eeuw

De traditie stamt al vanaf de aankoop van Brunstad in 1956, toen een oude boerderij aan een uitloper van de Oslofjord in Noorwegen werd verbouwd tot conferentieplek. Degenen die er in die beginjaren bij zijn geweest, vertellen nog steeds enthousiast over hun belevenissen.

Rond het jaar 2000 ontstond de gedachte dat bij een nieuwe uitbreiding op Brunstad ook niet alles door externe professionals hoefde te gebeuren, maar dat het voor schoolverlaters een heel waardevolle ervaring zou kunnen zijn als zij er bij mogen zijn. De eerste gedachte was een stuk of 25 jonge mensen de gelegenheid te geven een jaar op Brunstad te werken en wonen. Maar het werden er al gauw meer dan 300 uit tot wel 30 verschillende landen.

A-team als structureel aanbod

Toen in 2004 het grote tentenveld aan de fjord was veranderd in een gezellig dorp met Scandinavische hutten, en “het nieuwe Brunstad” feestelijk was geopend, drongen jonge mensen vanuit de hele wereld erop aan dat zij ook zo’n kans wilden krijgen om een jaar samen te zijn en samen te werken. Daar is naar geluisterd en vanaf dat moment is gezocht naar mogelijkheden om elke jongere na zijn studeertijd zo’n kans te geven.

Dit zou dan niet alleen op Brunstad in Noorwegen zijn. Op conferentieoorden en bij regionale gemeentecentra over de hele wereld is gezorgd voor een continu aanbod om elk jaar een groep van ca. 300 mensen zo’n jaar te laten beleven: in Noorwegen, Duitsland, Denemarken, Engeland, Nederland, Finland, Zwitserland, Amerika, Zuid-Afrika, etc.

Inmiddels kijken duizenden terug op zo’n fantastisch jaar. In de loop van de jaren hebben we vaak gehoord: dit was het beste jaar van mijn leven, dit had ik voor geen goud willen missen!

De A-teamhuishouding

De essentie van het A-team is samen optrekken en verantwoordelijkheid leren dragen. Het heeft daarom ook een gemeenschappelijke “huishouding”. Door de jaren heen is de organisatie daarvan steeds verder verbeterd. Er is goed geluisterd naar de wensen en ideeën van de jonge mensen zelf en de huishouding wordt ingericht naar de actuele regelgeving in de betreffende landen. In Nederland heeft het A-team sinds 2014 een eigen stichting die de huishouding organiseert: huisvesting, catering, transportmiddelen, uitjes, buitenlandse reizen, enz. Elke A-teamer betaalt contributie. Daarbij is de groep solidair aan elkaar. Wie wat ouder is en meer verdient, draagt extra bij, om zo de kosten te kunnen dekken van degenen die wat minder verdienen.

Een gevarieerd programma met Bijbelonderricht als hoogtepunt

In de vrije tijd onderneemt en beleeft dit team van alles samen. De accenten van het programma variëren van jaar tot jaar en van land tot land, mede afhankelijk van de interesses van de groep.

Samen werken, ontspannen en plezier beleven horen bij een goed A-teamjaar. Maar wat vrijwel alle deelnemers het meest waarderen, is het Bijbelonderricht. Ook al zijn de meesten opgegroeid met de Bijbel, de inhoud van de Bijbel gaat op een nieuwe manier voor ze leven. Ze ontdekken de samenhang in de Bijbelse boodschap en zien de lijnen in de geschiedenissen van het joodse volk en de eerste christenen. Die christelijke boodschap komt op die manier heel dichtbij en je gaat zien welke mogelijkheden die boodschap anno 2016 voor jou persoonlijk te bieden heeft.

Lisa (19) uit Noorwegen:

“Als je meer inzicht in jezelf krijgt, geeft dat je echte blijdschap. Door het Bijbelonderricht leer je heel goed hoe je je omstandigheden kunt hanteren.”

Het is een prachtig concept geworden: het leren werken, rekening houden met elkaar en je inzetten voor elkaar, onvergetelijke belevenissen in een andere omgeving. En dan in dat alles de christelijke begrippen en waarden beter leren kennen. Alles bij elkaar is het een investering van onschatbare waarde. De opgedane ervaringen zijn waardevol voor de rest van het leven.

Als de jongeren elkaar later weer tegenkomen op een nationale of internationale conferentie, dan begroeten ze elkaar als vrienden voor het leven. Niet zelden zien we dan de ontroering van blijdschap.

Nog wat citaten van enkele van de huidige A-teamers in Nederland:

Simone (22) uit Duitsland:

“Het was al jaren mijn wens om naar het A-team te gaan, omdat ik graag meer wilde leren over Gods Woord en de gemeente en natuurlijk ook om nieuwe mensen te leren kennen. Het is nooit saai, er gebeurt altijd wel wat leuks. Je leert elkaar heel goed kennen, omdat je bijna 24/7 met elkaar optrekt, zowel in het werk als ’s avonds. Daardoor leer je ook veel over jezelf.”

Ewout (18) uit Nederland:

“Ik wilde graag iets terugdoen voor een gemeente die veel voor mij heeft gedaan. De eenheid die we meemaken, ondanks de verschillende persoonlijkheden en nationaliteiten, maakt het A-team extra waardevol voor mij.”

Anna (19) uit Polen:

“We praten veel samen over verschillen tussen culturen en ik kan mijn talen hier goed oefenen. Ik ben van nature niet zo open, maar hier leer ik om steeds meer mijzelf te zijn en minder naar verwachtingen van anderen te leven. Wat zo leuk is, is dat we samen wonen en samen werken. We gaan samen op stap en beleven van alles. Ik wilde meer begrip krijgen van Gods Woord en leren om te werken. Ik wilde een jaar lang samen zijn met mensen die hetzelfde doel hebben in hun leven! Het Bijbelonderricht geeft ons een gezond begrip.”

Lisa (19) uit Noorwegen:

“Ik had ontzettend veel zin om een extra goede start te geven aan mijn volwassen leven, door te werken en te leren hoe je iets voor de ander  en voor de gemeente kunt doen. En ik wilde graag een heel jaar samenzijn met goede voorbeelden om mij heen.”

Zie voor een extra indruk ook de website van Brunstad Christian Church.

Bewaren

Bewaren

Bewaren