Kinderconferentie 2019: God is dichtbij, blijf dicht bij Hem!

Ongeveer 400 kinderen zoeken verwachtingsvol een plaatsje in de zaal, liefst helemaal vooraan. Zouden ze ook dit jaar weer zo’n spannend verhaal te horen krijgen?

De kinderconferentie op de eerste zondag van de Meiweek is een vast onderdeel van het jaarlijkse christelijke evenement van CGN, en bestaat gewoonlijk uit twee samenkomsten met een Bijbels thema. De Bijbelverhalen, verteld op het niveau van de kinderen, ondersteunen de boodschap dat God van hen houdt en voor hen zorgt. Dit jaar staat het Bijbelverhaal van Daniël en zijn vrienden centraal.

De zaal is gevuld met de kinderen en natuurlijk hun ouders en andere Meiweek-deelnemers, die uitkijken naar wat er gebeuren gaat.

Bijbelverhaal over Daniël komt tot leven

Als ballingen in het verre land Babel bleven Daniël en zijn vrienden trouw aan de wetten van God, zelfs al was dat moeilijk! Maar God zorgde voor hen. De organisatie van de kinderconferentie heeft dit verhaal aangegrepen om het thema “God is dichtbij, blijf dicht bij Hem!” te onderstrepen. Een team van vrijwilligers brengt het verhaal tot leven middels toneel en zang, en neemt de kinderen mee in twee belangrijke gebeurtenissen in het leven van Daniël.

Als ik aan Frans (11 jaar) vraag hoe hij de samenkomst ervaren heeft, laat hij enthousiast zijn aantekeningen zien. “Ik kende al best veel Bijbelverhalen, ook over Daniël, maar het verhaal van vanochtend had ik nog nooit gehoord!”

Ook Frans (midden) volgt aandachtig wat er op het podium gebeurt.
De koning wil dat Daniël en zijn vrienden eten van de koninklijke maaltijden om sterk en gezond te worden.
Eten wat God aan het Joodse volk verboden heeft? Daniël en vrienden denken er niet aan. Hun besluit staat vast.
Om de boodschap goed te kunnen onthouden, is er elk jaar een kinderconferentielied. De kinderen hebben van tevoren geoefend, en kunnen uit volle borst meezingen.
Tussen de samenkomsten door zijn er allerlei buitenactiviteiten voor de kinderen.
In groepjes verdeeld verspreiden ze zich over het terrein om leuke spelletjes te doen
Ondersteunend materiaal voor de kinderconferentie: een werkboekje met Bijbelverhalen over Daniël en verwerkingsmateriaal, en een kaart waarop de kinderen hun besluit kunnen zetten.

Door te bidden blijf je dicht bij God

Tijdens de avondsamenkomst gaat het toneelstuk verder. Daniël houdt zich ook als hij oud geworden is heel dicht bij God. Zelfs als het gevaarlijk wordt en hij in de leeuwenkuil belandt! In een podiumgesprek wordt aan de kinderen uitgelegd hoe belangrijk het is om goede besluiten te nemen, en om tot God te bidden dat Hij zal helpen om aan die besluiten vast te houden.

Frans vertelt mij dat hij volgend jaar naar de middelbare school gaat. “Dan kan ik goed gebruiken wat ik nu geleerd heb.” Alle kinderen hebben vandaag een werkboekje gekregen, zodat de boodschap extra goed blijft hangen. Op de bijgevoegde kaart schrijft Frans zijn besluit op: hij wil in de Bijbel lezen, veel bidden en de juiste keuzes maken. En het boekje? Dat komt naast zijn bed te liggen!

Deze raadsheren van het koninkrijk komen met een gemeen voorstel bij de koning om Daniël uit de weg te ruimen. Een wet die zegt dat je niet meer mag bidden!
Zelfs in de leeuwenkuil vertrouwt Daniël op God en de leeuwen laten hem met rust.
Na het toneelstuk zingen we samen “Bidden tot God is een sterke macht!”
We zien een korte film over Thomas die terugdenkt aan de kinderconferentie en net als Daniël vast wil houden aan zijn besluit. Wat wordt hij blij als dat lukt!
Na afloop is het Outdoor Café op het evenemententerrein speciaal geopend voor de kinderen, en ze krijgen allemaal een tasje met lekkers.
IJs eten en lekker lang opblijven met je vrienden – een leuke afsluiting van de kinderconferentie!