Een brief van Petrus

Afgemat door de modder kruipen, jonge kinderen en hun ouders bij het springkussen, met honderden mensen samen in de Bijbel lezen uit de brief van Petrus, senioren samen rond de koffie – dit waren ingrediënten van het landweekend op 24 en 25 september.

De deelnemers komen meestal op vrijdagavond of zaterdagochtend. Op zaterdag zijn er wisselende activiteiten en bijeenkomsten voor iedereen. Voorafgaand aan de middagsamenkomst kunnen de kinderen en jeugd hun hart ophalen met spel- en sportactiviteiten, nadat de senioren op zaterdagochtend hun eigen bijeenzijn hebben gehad.

Op deze zonnige zaterdagmiddag stond er een ‘mud and obstacle run’ op en rond Pagedal op het programma. Blijkbaar zijn er genoeg zo gek om zich helemaal af te matten en door de modder te kruipen om er aan het eind van de run uit te zien zoals je hieronder op de foto’s kunt zien. En het lijkt erop dat ze het echt leuk vonden.

Zaterdagmiddag om 16.30 uur was er een samenkomst in de omgebouwde tennishal. Na zang en gebed (waarin we onder andere naar aanleiding van opening staten generaal en algemene beschouwingen gezamenlijk voor ons land en onze overheid hebben gebeden) begon Jan-Hein Staal de samenkomst. Hij vertelde over de eerste brief van Petrus die in de Bijbel staat.  Meer dan 30 jaar na de kruisiging van Jezus was Petrus nog steeds gegrepen van een leven als christen en van de opbouw van de gemeente. Petrus richtte zijn brief aan diverse regionale gemeenten van die tijd en hoopte dat deze in die gemeenten zou worden voorgelezen. Als je de brief van Petrus leest, dan zie je dat hij vol was van Jezus. Hij had Jezus van dichtbij meegemaakt, maar Petrus begreep pas echt wie Hij was nadat Petrus op de Pinksterdag de heilige Geest had ontvangen. Aan het eind van zijn bief schrijft Petrus na vijf hoofdstukken dat hij maar kort had geschreven! Wat hij schreef was dan natuurlijk wat hem het allermeest op zijn hart lag.

Dichtbij

“Wat komt Petrus dichtbij en wat ga je van Petrus houden als je dit zo leest,” zei Jan-Hein Staal een aantal keren tijdens het lezen van de brief. Petrus gebruikte als voormalig visser geen academische woorden, maar schreef recht uit zijn hart over wat hij zelf meemaakte. Hij gebruikte wat hij zag in het dagelijks leven als beeld bij wat hij uitlegde. Bijvoorbeeld een pasgeboren baby die nodig gevoed moet worden – zo verlangt als het goed is iemand die als christen wil leven naar geestelijk voedsel.

Lijden en geluk

Petrus schrijft onder andere veel over ‘het lijden van Christus’. Hij bedoelt daarmee niet in de eerste plaats het lijden op Golgota of uiterlijk lijden. Ook al maakten de gemeenten in die tijd ook veel uiterlijk lijden mee. Dit lijden waar Petrus over schrijft vindt in onze dagelijkse omstandigheden binnenin ons plaats als wij Jezus volgen. Dit lijden heeft een uitwerking in ons en heeft een vrij en gelukkig leven als resultaat. Daarom schrijft Petrus minstens zoveel over zaligheid, verlossing en heerlijkheid als over lijden.

Bij het lezen van zijn brief krijg je een indruk van een door en door gelukkig man die wist hoe zijn meester geleefd had en Hem met grote toewijding navolgde. Als je zo leeft wordt je geluk onafhankelijk van omstandigheden.
Na het voorlezen van de brief hoorden we veel anderen met geloofsversterkende getuigenissen en aanvullingen. Daaruit merk je dat de woorden van Petrus anno 2016 directe hulp bevatten voor ons dagelijks leven in de uiteenlopende omstandigheden die wij hebben.

Jeugdsamenkomst

Tijdens de jeugdsamenkomst op zaterdagavond werd er opnieuw voorgelezen uit de brief van Petrus. Het is voor jonge mensen heel bemoedigend om aan Petrus te denken. Petrus was in zijn jonge jaren zelf eerst zwak en laf en verloochende zelfs Jezus, terwijl hij intens van zijn Meester hield. Maar Petrus werd sterk en kwam vast te staan in de genade nadat hij de heilige Geest had ontvangen en daaraan gehoorzaam was geworden.

Zondag

Zondagochtend was de laatste samenkomst van dit landweekend. Opnieuw lazen we samen diverse gedeelten uit die eerste brief van Petrus. Opnieuw werd het een bijzonder inspirerende samenkomst met enthousiaste en geloofsvolle getuigenissen en aanvullingen uit de brief van Petrus. Je krijgt gewoon zin in het leven waar Petrus over schrijft. Ik denk dat er heel wat zijn die komende week deze brief van Petrus voor zichzelf nog eens rustig doorlezen.

Sommigen bleven nog zo lang mogelijk op deze zondagmiddag om nog  even van het extra mooie weer te genieten, zwaaiend naar anderen die alweer op weg naar huis gingen.

Bewaren

Bewaren