De paasmorgen stilt het verdriet

“De paasmorgen stilt voor eeuwig het verdriet,
zij heeft ons in de dageraad licht en leven gegeven!”

Duizenden mensen zullen deze regels van een bekend Noors gezang zingen tijdens onze paasconferentie op Brunstad. Op eerste paasdag zullen deelnemers uit meer dan 36 landen samen staande en uit volle borst het lied “Påskemorgen slukker sorgen” ten gehore brengen in de grote conferentiezaal, en dat in het Noors. Ongeacht uit welk land de bezoekers komen, al meer dan 60 jaar komen christelijke gemeenten met dezelfde grondslag als Brunstad Christian Church (BCC) voor internationale conferenties bijeen in het zuiden van Noorwegen. Ook veel gemeenteleden uit Christelijke Gemeente Nederland (CGN) zullen dit jaar weer afreizen naar de paasconferentie, en veel anderen volgen de bijeenkomsten via BrunstadTV.

Pasen – telkens weer een wereldgebeurtenis

Elke eerste paasdag benadrukt dit bekende Noorse paasgezang de verbondenheid tussen christenen in Noorwegen. We delen ons geloof in en onze dankbaarheid voor de paasboodschap, ongeacht tot welke kerk of christelijke gemeente we in het dagelijks leven behoren. Ja, Pasen is in veel opzichten een jaarlijkse wereldgebeurtenis voor alle christenen. Ook in Nederland komen vanzelfsprekend met Pasen vele christenen bijeen voor een paasviering. Jezus’ kruisiging en opstanding worden wereldwijd herdacht en gevierd door alle christelijke gemeenschappen, of ze nu katholiek, orthodox, oosters, anglicaans of protestants zijn.

Lees ook: Pasen – een onmisbaar christelijk feest

Is onze paasviering meer onzichtbaar dan zichtbaar?

Als christelijke gemeente zijn wij waarschijnlijk verhoudingsgewijs veel minder gericht op rituelen dan veel andere denominaties. In vergelijking met de massabijeenkomsten en paasceremonieën van de katholieke en orthodoxe kerken, vind je bij ons bijna geen verwijzingen naar rituelen of uiterlijke symbolen, afgezien van de traditie om samen te komen voor de paasconferentie.

Net zoals veel andere mensen genieten we ook graag van de lentezon en dagjes uit naar bijvoorbeeld bos of strand, als daar voor of na de paasconferentie gelegenheid voor is. We hebben dezelfde gezellige paastradities die de meeste mensen wel kennen: een paasontbijt op school, kinderen die leuke, zelfgemaakte paasdecoraties meenemen naar huis, samen eieren schilderen en paaseitjes zoeken om die tijdens het paasweekend op te eten.

Maar gaan we dan niet oppervlakkig om met de boodschap van Pasen? Nee, integendeel. Wanneer we samen “De paasmorgen stilt het verdriet” zingen op onze paasconferentie, dan doen we dat met eerbied en dankbaarheid in het hart. Dankbaarheid voor het grote werk dat Jezus in zijn tijd door Zijn dood en opstanding heeft bewerkstelligd voor alle mensen – maar ook een onuitsprekelijke dankbaarheid voor het leven dat Hij ons heeft laten zien door Zijn voorbeeld en Zijn woorden.

“Påskemorgen” wordt elk jaar met toewijding en dankbaarheid gezongen, tijdens de eerste samenkomst op eerste paasdag. Sinds de jaren vijftig worden op Brunstad paasconferenties georganiseerd. Foto: BCC.

De paasboodschap leeft het hele jaar door

De boodschap van het kruis, de paasboodschap, leeft dagelijks in onze harten en in al onze samenkomsten, of dat nu tijdens de internationale christelijke conferenties is, of gewoon op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar. Als we samenkomen voor geloofsopbouw verdiepen we ons in Jezus’ leven en Zijn onderwijzing. We lezen over Zijn eerste navolgers, bijvoorbeeld over Paulus, Petrus en Johannes; alles wat zij hebben gezien en geleerd over Jezus, waar wij nu veel van kunnen leren. Dit geeft ons veel hulp en blijdschap in het leven, niet alleen met Pasen, maar elke dag, tijdens een drukke werkdag en in het gezinsleven.

Deze Pasen zullen weer kinderen, jongeren en volwassenen uit alle werelddelen bijeenkomen voor onze traditionele paasconferentie, precies 100 jaar nadat onze eerste paasconferentie werd gehouden in Sarpsborg in 1919. En de boodschap die we met Pasen vieren, wordt verkondigd met behulp van moderne multimedia en aan nieuwe generaties die willen horen en leren over wat Jezus voor ons heeft mogelijk gemaakt, op die bijzondere paasmorgen van meer dan 2000 jaar geleden.

Påskemorgen 

Tekst: N.F.S. Grundtvig – Melodie: L.M. Lindeman

Påskemorgen slukker sorgen,
slukker sorgen til evig tid;
den har oss givet lyset og livet,
lyset og livet i dagning blid.
Påskemorgen slukker sorgen,
slukker sorgen til evig tid.
De paasmorgen stilt voor eeuwig het verdriet,
zij heeft ons in de dageraad licht en leven gegeven!

Redningsmannen er oppstanden,
er oppstanden i morgengry!
Helvede greder, himlen seg gleder,
himlen seg gleder med lovsang ny.
Redningsmannen er oppstanden,
er oppstanden i morgengry!
De Verlosser is in de ochtendschemer opgestaan.
De hel beeft! De hemel verheugt zich met een nieuw lofgezang.

Sangen toner, vår forsoner,
vår forsoner til evig pris;
han ville bløde for oss å møte,
for oss å møte i paradis.
Sangen toner, vår forsoner,
vår forsoner til evig pris.
Het lied klinkt tot eeuwige lofprijzing van onze Verzoener.
Hij wilde bloeden om met ons samen te zijn in het paradijs.

Dit artikel is een vertaalde en bewerkte versie van een Noors artikel geschreven door Tom Blekstad op BCC.no: Påskemorgen slukker sorgen