Jongerenreis naar Israël maakt diepe indruk

Israël – een onvergetelijke ervaring. Van een bezoek aan de Olijfberg waar Jezus zich terugtrok om te bidden, de rondgang door het Holocaust museum met een brok in mijn keel, het bezoeken van historierijke plaatsen uit de Bijbel, tot en met een christelijke conferentie op een Kibboets.

De kennismaking met de orthodox Joodse levenswijze, de mengelmoes aan culturen en de ontmoetingen met vriendelijke mensen, het overnachten in een bedoeïenkamp en het veelzijdige en kleurrijke eten zullen mij ook altijd bij blijven.

Het is een greep uit mijn belevenissen van begin oktober, tijdens een reis naar Israël met ongeveer 50 jongeren vanaf 16 jaar uit CGN Schermer. Tegelijkertijd met onze groep arriveren ook twee andere jongerengroepen van Christelijke Gemeente Nederland.

Jongeren van CGN Schermer hebben drie jaar lang toegeleefd naar deze reis.
Helena (tweede van links) vertelt over haar ervaringen tijdens een jongerenreis naar Israël.

Aanbod voor jongeren van CGN en BCC

Naast jeugdgroepen uit CGN komen we deze week ook jongeren tegen uit Duitsland, Noorwegen, Amerika en Frankrijk met dezelfde christelijke geloofsovertuiging. Iedere groep volgt zijn eigen programma, maar sommige plaatsen bezoeken we tegelijkertijd.

Binnen onze internationale geloofsgemeenschap is een bezoek aan Israël al vele jaren een vast en belangrijk onderdeel van het aanbod voor jongeren, om hen de gelegenheid te geven het land te beleven en dan met name de plaatsen die vanuit Bijbels en christelijk perspectief betekenis hebben.

Gedegen voorbereiding

Voor christelijke jongeren die de Bijbel als leidraad hebben is een reis naar Israël een groot hoogtepunt. Drie jaar lang hebben wij als jongerengroep gespaard voor deze reis en voorafgaand aan de reis hebben we ons voorbereid met Bijbelonderricht en geografische en historische studie over diverse plaatsen in Israël. Zo komen de Bijbelse boodschappen dichterbij als we eenmaal in Israël zijn.

Op de Olijfberg vertelt gids Milenko over het leven van Jezus. Dit is de plek waar Jezus vaak uitrustte en zijn discipelen onderricht gaf. Daar steeg Hij ook op naar de hemel, en we geloven dat Hij op dezelfde wijze zal terugkeren.
De Hof van Getsemané ligt aan de voet van de Olijfberg, waar Jezus met zijn discipelen na het laatste avondmaal heen ging om te bidden voordat Hij door Judas werd verraden en werd gearresteerd.

Gedreven gidsen

Begeleid door diverse gedreven gidsen volgen we letterlijk in de voetstappen van Jezus en bezoeken we de plaatsen waar David zich schuilhield voor koning Saul, waar Gideon met maar driehonderd man een gigantisch leger Midianieten versloeg, en nog vele andere Bijbelse plaatsen. Gids Milenko, zelf een enthousiaste Israël-bezoeker en jongerenwerker binnen BCC, schildert ons de verhalen zo levend voor ogen dat we het gevoel hebben dat we er zelf bij zijn geweest.

Bij de Western Wall (Klaagmuur) in Jeruzalem heerst een feestelijke stemming onder de Joden als de Thora-rollen weer gelezen zijn. Een stel jongeren van CGN Schermer sluit aan bij een Joodse dans. Als christenen zijn ook wij blij met de Bijbel, het woord van God, en we voelen ons nauw verbonden met het volk van Israël.
In Yad Vashem Holocaust Memorial Museum in Jeruzalem loop je in chronologische tijdsvolgorde door het museum heen. Je kunt gerust veel tijd uittrekken om de verschillende films, monumenten en beelden te bekijken die de verschrikkingen weergeven die de Joden hebben doorgemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Een rondvaart over het Meer van Galilea waar Jezus destijds over het water wandelde.
Bezoek aan Kafarnaüm, de plek waar Jezus gewoond heeft en waar Hij mensen begon te genezen.

Christelijke conferentie in een Kibboets

De reis eindigt voor onze jongerengroep in de Kibboets Shefayim, een plaats waar meer dan duizend gelovigen van over de hele wereld samenkomen. Het is voor de 19e keer dat Brunstad Christian Church (BCC) een conferentie in Israël organiseert, waarbij de nadruk ligt op geloofsversterkende bijeenkomsten in het land waar de Bijbelse geschiedenis  zich grotendeels heeft afgespeeld.  Tijdens  drie bijeenkomsten krijgen we een diep begrip over het leven dat Jezus geleefd heeft.

Dat de boodschap aanspreekt is te merken aan de vele getuigenissen van dankbare jongeren die graag met hun hele hart voor Jezus willen leven en enthousiast zijn over de reis die ze hebben meegemaakt.

Een grote groep luistert met aandacht tijdens een van de geloofsversterkende bijeenkomsten.

Thuis in een ver land

Ik spreek niet voor alleen voor mijzelf wanneer ik zeg dat deze reis een diepe indruk heeft achtergelaten. Het land kent een continue dreiging van oorlogen en aanslagen, maar ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Ik heb veel vriendelijke mensen ontmoet die mij een kijk gunden in hun leven en hun tradities. Hun open houding en positieve uitstraling maakte dat ik mij op mijn gemak voelde in het land waar Jezus heel lang geleden tussen de mensen woonde en leefde.

Wat me altijd bij zal blijven is de ijver en het enthousiasme van de Joden voor hun geloof; hoe ze zich verheugden over de Thora-rollen, hoe ze allemaal haast leken te hebben wanneer ze langsliepen en hun expressieve manier van bidden bij de Klaagmuur. Hun gedrevenheid is voor mij tot voorbeeld om thuis, in mijn dagelijks leven, ook ijverig te zijn om voor God te leven.

En Israël – ik kom graag terug! Voor mij voelde het als thuiskomen.

In de woestijn maken we een rit op een kameel, het vervoersmiddel dat in de tijden van Abraham heel gewoon was.
We overnachten in een bedoeïenenkamp in Kfar Handokdim een oase middenin de woestijn.
In de avond voegen jongerengroepen uit Frankrijk en Seattle zich bij onze groep uit Nederland rond het kampvuur en worden we bemoedigd met Gods Woord.
Nazareth, waar een enthousiaste Joodse gids vertelt over de strijd tegen de Kanaänieten bij de berg Tabor in de tijd van Debora, het dal waar Gideon met Gods hulp de Midianieten versloeg, we zien de berg Gilboa waar Saul en zijn zonen zijn gesneuveld, en ten slotte aan de rechterkant het Karmelgebergte waar God door profeet Elia korte metten maakte met de Baäl priesters.
Wat al deze punten verbindt, is het dal van Harmageddon, dat in de Bijbel een belangrijke plaats inneemt.