Virtuele paasviering: het begin van iets nieuws

Voor de leden van de internationale geloofsgemeenschap Brunstad Christian Church (BCC) is het belangrijk om tijdens de paasdagen samen hun geloof te beleven. Daarom werd de hele organisatie gemobiliseerd om een online evenement tot stand te brengen voor volwassenen, jongeren en kinderen. Het resultaat is een heel nieuw concept: BCC online.

Dit jaar waren er meer dan 10.000 deelnemers verwacht op de internationale paasconferentie van BCC. Ook veel gemeenteleden uit CGN nemen jaarlijks deel aan de paasconferentie op Brunstad in het zuiden van Noorwegen.

Toen de verspreiding van COVID-19 ertoe leidde dat de conferentie werd afgelast, moest er iets heel nieuws worden bedacht. Daarom is er dit jaar een online paasconferentie georganiseerd en een online PaasCamp voor de jeugd, in samenwerking met de kinder- en jeugdverenigingen van BCC: Aktivitetsklubben en BUK.

Nieuwe interactieve tv-studio zorgt voor een geheel nieuwe kijkerservaring

In 20 dagen is een nieuwe interactieve tv-studio ontworpen en gebouwd en hier vandaan wordt het hele paasprogramma uitgezonden. Dit programma bestaat uit live toespraken uit alle hoeken van de wereld, gebed, zang en muziek, en activiteiten die kinderen en jongeren thuis kunnen doen.

“We moesten het anders aanpakken en hebben een belevingsstudio gecreëerd waarbij de kijker via de tv en mobiele telefoon  interactief kan deelnemen aan het evenement,” zegt Arve Solli, één van de studio-ontwerpers. Hij is beeldproducent van het paasevenement.

90% van de studio is gebouwd met apparatuur en onderdelen die BCC al heeft, maar er moesten ook enkele investeringen worden gedaan.

Bekijk een video over hoe de nieuwe interactieve tv-studio in drie weken tijd is opgebouwd. (Ondertiteling in Engels beschikbaar)

Feiten over de studio

  • 116 vierkante meter LED-scherm
  • Het hoofdscherm is in gebogen vorm met afmetingen van 26 × 4 meter
  • 2 apparaat-oplossing: de kijkers kunnen het evenement zowel op de tv als op de app van hun mobiele telefoon volgen
  • Kijkers kunnen inchecken op een interactieve wereldkaart
  • Live beelden vanuit veel verschillende locaties
  • Functies: lessenaar, interviewomgeving, presentatie op LED scherm, en interactie met deelnemers van over de hele wereld via het internet
De studio heeft veel features en kijkers die inloggen op de uitzending worden gevisualiseerd op de grote wereldkaart op het LED-scherm. Foto: BCC
Het online PaasCamp voor jongeren telde zo’n 6000 deelnemers uit de hele wereld, die naast interactieve uitzendingen met woordverkondiging vanuit de Bijbel ook samen activiteiten konden beleven via digitale middelen als ZOOM, games en groepsapps. Foto: BCC.

Veel goede krachten sloegen de handen ineen

Berit Hustad Nilsen. Foto: BCC

“Dit is het begin van iets heel nieuws voor BCC, zowel op creatief, technisch als organisatorisch gebied,” zegt Berit H. Nilsen. Ze geeft dagelijks leiding aan het werk op de media-afdeling.

Door de flexibiliteit van de medewerkers en de betrokkenheid van veel vrijwilligers is het project een succes geworden.

“Dit zal een grote impact hebben op de toekomst, en door samen te werken en alles te doen wat we kunnen, zien we dat deze tijd ons grote kansen biedt. Daarbij denken we aan het bouwen van een platform dat mensen uit vele landen door middel van technologie kan verbinden, en daarnaast om de hele wereld te bereiken met het evangelie.”

Tijdens het online PaasCamp voor jongeren en de digitale variant van de paasconferentie is voorganger Kåre J. Smith een van de studiogasten. Foto: BCC.

Technisch voorbereid om aan de grote vraag te voldoen

Het concept “BCC Online” werd snel gelanceerd en al vanaf de week na de lock-down in Noorwegen was de eerste extra uitzending in de lucht. Twee weken geleden volgden ongeveer 12.000 leden uit 50 landen een testuitzending voorafgaand aan het online paasevenement.

“We hebben onze servercapaciteit verdubbeld om aan de behoefte te voldoen,” zegt Henning Nilsen, die verantwoordelijk is voor de distributie.

“We merkten een enorme interesse van de gebruikers, terwijl de belasting van de server toenam doordat ieder voor zich individueel deelneemt aan de uitzendingen. Dat zorgde onderweg voor een aantal technische uitdagingen, maar ons team kon de problemen die zich voordeden het hoofd bieden door de grote inzet die werd geleverd. We hebben gewerkt aan het beveiligen van een goede technische infrastructuur, zodat we optimaal zijn uitgerust voor de virtuele bijeenkomsten van Pasen.”

Henning Nilsen is één van degenen die de afgelopen weken lange dagen maakte om ervoor te zorgen dat de techniek klaar is voor Pasen. Foto: BCC.

Grote vrijgevigheid voor het project

Berit Hustad Nilsen vindt het belangrijk dat de toewijding en investeringen in de organisatie in overeenstemming zijn met de vrijgevigheid in de internationale organisatie:

“Tijdens de bijeenkomst op zondag 29 maart haalden we online een collecte voor BCC op om een ​​idee te krijgen van hoe het concept werd ontvangen. Er kwam maar liefst 2,6 miljoen Noorse kronen binnen, ongeveer de helft kwam van leden in Noorwegen en de andere helft uit het buitenland, dus het lijdt geen twijfel dat dit iets is waar gemeenteleden in geloven en wat zij willen steunen.”

Het collecteresultaat is meer dan een verdubbeling van wat er binnenkomt op reguliere conferenties, en dat nog wel voordat het online evenement van Pasen was begonnen.

Samenzang is een belangrijk onderdeel van onze samenkomsten. Tijdens de online paasconferentie konden gemeenteleden vanuit hun huiskamers meezingen met een handvol zangers in de studio. (Ondertiteling in Engels beschikbaar)

Online paasevenementen succesvol

Inmiddels zijn er al diverse uitzendingen geweest en hebben duizenden gemeenteleden uit de hele wereld deelgenomen aan de online paasevenementen. Middels videoboodschappen en tekstberichten delen veel deelnemers hun dankbaarheid voor de opbouw en bemoediging vanuit “BCC online”, die ze zeker in deze tijd van de coronapandemie als noodzakelijk ervaren. Ook veel CGN-leden kijken uit naar nieuwe uitzendingen, zowel vanuit BCC, als vanuit de CGN-studio in Nederland.

Een online kindersamenkomst tijdens het afgelopen paasweekend is een concept dat verder zal worden uitgewerkt, en dit voorjaar zullen er meer van zulke uitzendingen worden geproduceerd voor kinderen. Foto: BCC

Dit artikel is met enkele aanpassingen overgenomen uit het Noors van bcc.no: Virtuell påske blir starten på noe nytt