Landweekend juni 2017

Een groot aantal vrijwilligers is in touw om van dit zonnige CGN-landweekend een aangename en opbouwende belevenis te maken voor jong en oud. Het is vrijdagavond 16 juni en we staan aan de start van een weekend met de 10 regionale gemeenten van Christelijke Gemeente Nederland op Pagedal. Als bezoeker aan de landweekenden op Pagedal wil ik weleens weten: wat drijft deze – veelal jonge – vrijwilligers om zich in te zetten voor zo’n weekend en wat levert het weekend hen op?

Ik hoor gejuich op de voetbalvelden op steenworp afstand van Pagedal, waar op vrijdagavond al de eerste voetbalwedstrijden van het weekend worden gespeeld. Op het programma voor zaterdag en zondag staat een aantal opbouwende bijeenkomsten. Daarnaast vindt het voetbaltoernooi plaats en ‘Olympische kinderspelen’. Ik besluit een paar vrijwilligers op te zoeken en een praatje met ze te maken.

Opbouw, sport en ontspanning

Hanjo (20) is een van de organisatoren van de Pagedal Cup. De Pagedal Cup is een jaarlijks voetbaltoernooi tussen de regionale gemeenten van CGN.

Hanjo vertelt enthousiast: “Wat een opbouwend en sportief weekend is dit. Naast het voetbal zie ik enorm uit naar de jeugdsamenkomst vanavond, waar ik zoveel geestelijke hulp en aansporing krijg!” Terwijl langs de zijlijn het publiek hun favoriete team aanmoedigt, zet Hanjo de uitnodiging voor de finalerondes van vanavond op het Instagram-account. Wat Hanjo drijft om mee te helpen? “De mogelijkheid om mee te mogen helpen bij activiteiten waarin mijn interesses liggen en dat ik eraan kan bijdragen om het tot een onvergetelijk feest voor de jongeren te maken!”

Uiterste inspanning voor de felbegeerde 1ste plaats
Damesteam van CGN Schermer werd winnaar bij de dames

Olympische kinderspelen

Op het speelveld op Pagedal zie ik Laura (25), een van de begeleidsters van de kinderspelen, tussen een groep kleine atleten zitten, midden in het parcours ‘Olympische spelen’.

Laura vertelt: “Ik vind het fantastisch dat ik eraan mee kan werken om er een feest van te maken voor de kinderen. Zij verdienen het om later met een dankbaar hart op een blije kindertijd terug te kunnen kijken. En daarom moeten zij omgeven worden door liefde en veel positieve belevenissen krijgen. Al die blije gezichten van de kinderen zijn voor mij een mooie beloning voor alle inspanningen. Tegelijkertijd voorziet dit weekend voor mij in een behoefte aan geestelijke opbouw. Het leven wordt buitengewoon goed als ik God de leiding geef in mijn leven en het geloof daarin wordt enorm versterkt in dit weekend.”

Ook de allerkleinsten kunnen vissen

Opbouw  en hulp

Wat me opvalt, is dat Laura, en Hanjo ook, het niet alleen hebben over een gezellig, ontspannen, of sportief weekend. Wat centraal staat: deze weekenden zijn opbouwend! Waaruit bestaat die opbouw? Natuurlijk is er tussen alle activiteiten veel informeel contact waarbij op een hele natuurlijke manier het delen van je christelijke geloof plaatsvindt. Daarnaast staan naast allerlei activiteiten de bijeenkomsten rond de christelijke Bijbelse boodschap heel centraal. Dit weekend zijn er daarvoor vier bijeenkomsten, waarvan één speciaal voor de jongeren (vanaf 12 jaar) en één voor de senioren is.

Heilig in al uw wandel

De zaterdagmiddagsamenkomst volg ik vanaf een hogere plek waar ik een mooi overzicht over de zaal heb, namelijk bij Rolf (22), de lichttechnicus.

Terwijl de zaal volstroomt met zo’n duizend deelnemers vertelt Rolf: “Eigenlijk moet het licht op de sprekers niet opvallen. Het moet precies goed zijn, zodat schaduwen of overbelichting niet kunnen afleiden van de boodschap.” Zittend bij het mengpaneel horen we over 1 Petrus 1:15: “Maar gelijk Hij, die u geroepen heeft, heilig is, wordt (zo) ook gijzelf heilig in al uw wandel”. God wil heel graag in verbinding komen met onze geest. Hij spreekt tot ons en wil ons zo graag onderscheid leren tussen heilig (goed) en onheilig (kwaad). Als wij Zijn liefdevolle hart voor ons begrijpen en hier de juiste keuzes maken, dan gaat het goed in ons leven.

Bezoek uit Noorwegen: Sverre Riksfjord

Rolf zet aan het einde van de bijeenkomst de lichten op het podium uit. Hij is bemoedigd en vertelt: “Dus God gaat een weg met ons. Soms gaan dingen anders dan ik verwacht of misschien zou willen. In die situaties kan ik vasthouden aan het onwankelbare woord van God en niet vertrouwen op mijn gevoel of verstand. Dan blijf ik bewaard in een leven met God, mijn hemelse Vader, en ben ik niet aan het wankelen te brengen door de omstandigheden”.

Aan het einde van het weekend denk ik na over wat ik gehoord heb. Als mijn geest in verbinding is met God, dan heb ik de sleutel tot een inhoudsrijk en volmaakt gelukkig leven. Daarvan heb ik iets mogen proeven bij degenen die ik dit weekend heb gesproken.

De zomer ligt voor ons. Tijdens de zomervakantie gaan de meesten van ons naar Brunstad voor de zomerconferentie in juli of augustus, en een flinke groep gaat naar het ‘treinfeest’. Eind augustus is weer het eerste landweekend, vlak voordat de scholen weer beginnen. Intens dankbaar voor afgelopen weekend en voor mijn vrienden zwaai ik Pagedal vaarwel tot Augustus.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren