Landweekend in het teken van Poerim

“God is goed, en dat vieren we dit weekend!” Met deze woorden wordt het CGN-landweekend van augustus geopend. Ongeveer 1.800 gemeenteleden uit heel Nederland komen bij elkaar op Pagedal om samen een geloofsversterkend weekend te beleven. Een weekend in het teken van ‘Poerim’.

Poerimfeest

Poerim (of Lotenfeest) is een joods feest dat het joodse volk gewoonlijk in het vroege voorjaar viert om te herdenken dat zij ongeveer 2.500 jaar geleden op wonderbaarlijke wijze werden gered van een zekere vernietiging. Het verhaal speelt zich af tijdens het bewind van de Perzische koning Ahasveros. Door de kwaadaardige plannen van Haman, één van de machtigste mannen aan het hof van het Perzische Rijk, lijkt de ondergang van het joodse volk door het lot bezegeld. Maar het optreden van de jood Mordekai en zijn nichtje Ester leidt tot een verrassende uitkomst. Tot op de dag van vandaag vieren joden wereldwijd het poerimfeest, het feest van het lot. Dit is een uitbundig feest, met aandacht voor het geven van geschenken en goed doen aan de mensen om je heen.

Op zaterdagochtend zitten de kinderen vooraan om te luisteren naar een Bijbelverhaal.

Opmerkelijke samenloop van omstandigheden

Terug naar nú en naar dit weekend, waar op zaterdagochtend honderden kinderen verwachtingsvol naar het podium kijken. Wanneer de verteller het Bijbelverhaal van koningin Ester voordraagt, is hij verzekerd van de onverdeelde aandacht van de kinderen en andere aanwezigen. De geschiedenis over een joods meisje dat koningin wordt van het Perzische Rijk en door een opmerkelijke samenloop van omstandigheden tot redding is voor haar volk, maakt duidelijk dat God boven alle machten staat en alle touwtjes in handen heeft, om het even welke kwade opzet van mensen er ook achter kan zitten. Lees hier meer over deze interessante geschiedenis.

Met behulp van filmmateriaal en een spannende vertelling met een slideshow komt het verhaal van Ester tot leven voor het publiek.

Gezamenlijke picknick

Al is eind augustus niet de gebruikelijke tijd voor het poerimfeest, toch is dit besef van Gods nauwkeurige leiding en Zijn almacht alle reden om als christelijke geloofsgemeenschap een eigen feest rond het poerimthema te organiseren. Na de Bijbelvertelling is het tijd voor een mega-picknick met feestelijke activiteiten voor jong en oud. Iedereen is welkom met kleedjes en tuinstoelen, en elke CGN-gemeente heeft voor een lunchgerecht of lekkere versnapering gezorgd om uit te delen. En wil je graag een cadeautje kopen om iemand mee blij te maken, dan kun je bij de cadeautjeskraam terecht. De kinderen en jeugd vermaken zich met de aangeboden spelen en activiteiten, en in het middagzonnetje dat zich op het juiste moment laat zien, is er ook gelegenheid om elkaar uitgebreid te spreken.

Elke CGN-gemeente trakteert! Van fruitbowls, wafels, broodjes worst en hamburger tot echte ‘hamansoren’, traditionele joodse koekjes.
Na enkele buien knapt het weer op en is het goed toeven op het evenemententerrein.
De kinderen kijken naar een korte voorstelling door de jeugd van CGN Terwolde.

Alles werkt mee ten goede

Later dit weekend volgen twee algemene bijeenkomsten en een jeugdsamenkomst, waarin de parallel van het Poerimfeest met wat Paulus een aantal eeuwen later aan de gemeente in Rome schreef helder naar voren komt. ‘Wij weten nu, dat God alle dingen doet medewerken ten goede, voor hen die God liefhebben.’ (Romeinen 8:28 NBG51). De God, die ten tijde van de gebeurtenissen in het Perzische Rijk nauwkeurig de regie had, is vandaag nog steeds dezelfde. Ook in ons leven gebeuren de dingen niet zomaar ‘toevallig’; God heeft met alles een plan. Hij houdt zoveel van ons en wil ons leren om alles wat op onze weg komt uit Zijn hand te nemen en om het als mogelijkheden te zien voor geestelijke groei.

Deze boodschap maakt indruk. De deelnemers, die zondagmiddag weer uitwaaieren naar alle delen van het land om naar huis te gaan, nemen iets mee om over na te denken en om mee aan het werk te gaan.

Aandacht voor de woordverkondiging vanuit de Bijbel tijdens de jeugdsamenkomst op zaterdagavond.
God heeft alles in zijn hand en bestuurt ons leven tot in de details, zo komt op de samenkomsten naar voren. Als je God liefhebt kun je blij en dankbaar zijn in alle omstandigheden.