8300 gasten voor het ’treinfeest’ op Brunstad

15 juli jl. was een dag waar de conferentiebezoekers extra naar hadden uitgekeken. Tijdens de conferentie in juli organiseerde de lokale gemeente in Eiker (Noorwegen) een heel bijzonder feest. Die dag kwamen er gasten uit 73 lokale gemeenten vanuit de hele wereld bijeen in de grote zaal op Brunstad.

‘De grote treinreis’ was een leuke, maar ook belangrijke periode voor de lokale gemeenten van Brunstad Christian Church (BCC). De uitdaging om BCC Eiker bij te benen en dus minimaal 50% van het eigen spaardoel te bereiken vóór de zomer van 2017 was een succes, en het feest zou absoluut recht doen aan zulke resultaten.

Feest voor de kinderen

Het feest begon voor de kinderen al om tien uur in de ochtend met activiteiten op en rond het strand van Brunstads conferentieterrein, met muziek en toneel op diverse plekken.

De kinderen krijgen deze ochtend een aanbod van vele leuke en grappige activiteiten. Hier de populaire Totto-Trein.

Een minitrein tufte over het hele terrein, het weer liet zich van zijn beste kant zien en op elke hoek van de straat zorgden straatmuzikanten voor een gezellige sfeer. De kinderen konden naar de kinderboerderij, mee doen met de zeeroversdans en allerlei andere activiteiten. Het werd een onvergetelijke dag waar zowel kinderen als ouders genoten, terwijl de organisatoren druk bezig waren met de laatste voorbereidingen voor het grote avondfeest.

Feest met de Bijbel als basis

Klokslag 17:00 waren alle stoelen in de grote zaal bezet. Er hing een feestsfeer in de lucht toen de openingsfilm begon met de Bijbelse woorden aan Mozes “Hoor, Israël: de HERE is onze God; de HERE is één! Gij zult de HERE, uw God, liefhebben met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw kracht. Wat ik u heden gebied, zal in uw hart zijn.” (Deuteronomium 6:4)

De lokale gemeente van BCC in Eiker had een aangrijpende openingsfilm geproduceerd.

In de openingsfilm kwam ook het ontstaan van onze gemeente naar voren. Johan Oscar Smith was in zijn tijd een reformator die op eigen benen stond en deed wat God in zijn hart werkte. Hij liet ook anderen zelfstandig hun leven leiden en leefde zo dat het individu in verbinding met Christus werd gebracht. Deze gemeenschap met Christus is het fundament waardoor de gemeente kan bestaan en vandaag nog verder bloeit. De Bijbel, Gods woord, is het richtsnoer. En het geloof in God, Hem liefhebben en het houden van Zijn geboden bindt ons samen, door de gehoorzaamheid aan wat God spreekt in het hart van ieder afzonderlijk.

Eenheid en broederschap

Niet elke gemeente in de zaal had het doel waartoe Eiker uitdaagde bereikt, maar zij konden evengoed meefeesten en kregen zelfs de mooiste plekken in de zaal. Zo zat bijvoorbeeld de gemeente uit Zuid-Noorwegen schouder aan schouder met de gemeenten uit Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Canada, de deelnemers die het verst hadden gereisd om erbij te kunnen zijn. De gasten kwamen uit alle uithoeken van de wereld en het was duidelijk dat de lange reistijd geen reden was om weg te blijven, integendeel.

Gasten uit Canada. Velen kwamen helemaal uit Vancouver, aan de westkust van Noord-Amerika, om bij het feest te zijn.

Ook de overige plaatselijke gemeenten in Noorwegen hadden lang uitgekeken naar deze gelegenheid. Jong en oud zat naast elkaar op de stoelen en verheugden zich dat ze samen het doel hadden bereikt, waar ze meerdere jaren voor gewerkt hadden.

De zaal was niet groot genoeg voor alle 8.300 gasten. Daarom waren buiten twee grote tenten neergezet waar de jongeren onder de 18 jaar het feest konden volgen via grote schermen met goed geluid. En nog vele anderen waren ook “op afstand aanwezig” via de live uitzending op BrunstadTV.

Een volle zaal: deelnemers van de Noord-Amerikaanse oostkust met hun bijdrage met zang en film.

Een onvergetelijke avond

Na een ontroerende opening schakelden de hoogtepunten van deze avond zich aaneen. De gastheren van Eiker serveerden een vijf-gangen menu, waarvan de gerechten tussen een twintigtal feestelijke bijdragen door, werden geserveerd. Veel van de deelnemende lokale gemeenten droegen hun steentje bij, het programma was vol geweldige filmbijdrages, aanstekelijke muziek, inhoudsrijke toespraken, en goed entertainment waardoor ook de lachspieren aan het werk moesten.

De gasten uit Nieuw-Zeeland met hun aanstekelijke dans- en muziekbijdrage, geïnspireerd door de Maori, de oorspronkelijke bewoners van dat land.
Ondanks het grote aantal goede bijdrages slaagde niemand erin om de show van de jongeren uit Eiker te overstijgen.

De rij van dankbare en persoonlijke getuigenissen maakte indruk op de luisteraars, en de eenheid en gemeenschap die het feest kenmerkten was misschien wel de sterkste indruk die men mee naar huis zou nemen. Het was echt een heel bijzonder feest, en veel van de aanwezigen zijn het vast eens met de uitspraak van Kåre J. Smith’s aan het einde van het feest, dat dit het meest fantastische feest was dat we hebben meegemaakt.

Arild Tombre (85) was een van de velen die bijdroegen met een inhoudsrijke toespraak.

Een warme dank gaat uit naar de feest organisator Eiker. Vreugde en enthousiasme over het resultaat dat kan worden bereikt door samenwerking, en vooral ook dankbaarheid voor wat er ondertussen in ons innerlijke leven geschapen kan worden, overheerste bij veel gasten toen het laatste lied bijna het dak eraf blies. De inhoudsrijke tekst, geschreven door Elihu Pedersen, maant tot bezinning en tot ijver in ons christenleven: “Al wie ootmoedig is, wordt nieuw van binnen. Het kwaad eruit! Uw goedheid wordt hun deel. Vanuit die schat stroomt rijkelijk hun zegen, en Jezus’ dienaarsgeest vult hen geheel.” (Wegen van de Heer, nr. 353)

Enkele foto’s van de avond:

Deze mooie en sfeervolle bijdrage kreeg een staande ovatie van het publiek.
Central Station: De hele zaal was ingericht in stijl met het treinthema, naar het Central Station.
De vrolijke serveerders hebben een ongelooflijke klus geklaard; alle 8.300 gasten kregen warm eten, warme koffie en een perfecte service.
Ook de conferentiebezoekers uit BCC Hong Kong waren op het feest.
Een van de vele muzikale bijdragen tijdens het feest.
Drie blijde gasten uit Duitsland haalden een frisse neus tijdens een van de pauzes.

Dit artikel is uit het Noors vertaald, met toestemming van BCC.no: 8300 samlet til fest på Brunstad

 

Bewaren

Bewaren