The Village International

De Eiffeltoren, Golden Gate Bridge en de Empire State Building op nog geen honderd meter afstand van elkaar… Wat is hier aan de hand?

De Meiweek-deelnemers die afgelopen weekend arriveerden zullen verwonderd hebben opgekeken: metershoge replica’s van beroemde bouwwerken pronkten op het evenemententerrein. Tijdens de officiële opening werd al gauw duidelijk dat deze objecten het decor vormen van dé jongerenactiviteit van deze week: The Village.

Zumba-dansende meisjes op een levensgroot schaakbord voor de Eiffeltoren

Jaarlijks terugkerende activiteit

Ruim 200 jongeren tussen de 12 en 18 jaar bouwen gedurende de week samen met hun groepsleiders aan een heus ‘dorp’, dat daadwerkelijk tot leven komt tijdens de afsluitende Familiemiddag, op zaterdag 7 mei. Alle gasten kunnen dan genieten van een grote variatie aan eten en drinken, activiteiten en vermaak. Eerdere Village-edities leverden onder andere een typisch Noord-Hollands dorpje en een stoer Western stadje op, dit jaar wordt uitgepakt met het thema: International.

“Onze groep heeft ‘België’ als onderwerp en we maken een chocolaterie,” vertelt Mieke (15 jaar). Tijdens de Familiemiddag verkopen ze bonbons en andere lekkernijen. Haar leeftijdgenootje Eline werkt aan een ijskraam uit ‘Groenland’, samen met een team meisjes uit diverse CGN gemeenten. “Het is leuk om nieuwe mensen te leren kennen tijdens het werken!”

Naast deze categorie ‘Food & drinks’ kent The Village nog de categorieën ‘Construction’, waarbij de focus ligt op bouwen, en ‘Entertainment’ met onder andere toneelspel, dans en freerunning. Zo is er voor elk wat wils en komen onvermoede talenten tevoorschijn. Aan het einde van de Familiemiddag wordt voor elke categorie een winnaar bekend gemaakt.

Vanaf de Golden Gate Bridge legt de jury uit waar ze per categorie op zal letten
Aan de slag!

Gemotiveerde begeleiding

Veel begeleiders zijn maar net iets ouder dan de jongeren zelf. Zoals Elze, 19 jaar, die een groep meisjes aanstuurt. “Wij zijn bezig met Spaanse tapasbar. Al weken van tevoren hebben we de deelnemers erbij betrokken door een groepsapp aan te maken voor het spuien van ideeën. Het is zo gaaf om met deze jongeren te werken, ik vind het belangrijk om een band met ze op te bouwen.”

Arent-Jan (21 jaar) bouwt met zijn team aan een klimmuur. “Het ligt mij goed om met jongeren te werken, ik wil graag meehelpen om de Meiweek voor hen tot een fijne tijd te maken. Het is motiverend dat we echt een product leveren voor de Familiemiddag.”

Tegenover de Spaanse tapasbar ontstaat een Grieks restaurant
Ook een Hollandse molen is aanwezig
Binnen twee weken van winterse naar zomerse temperaturen

Veiligheid

Een activiteit als deze vergt veel voorbereiding, en daarbij is ook aan het waarborgen van de veiligheid gedacht. Siemen is verantwoordelijk voor de veiligheidscontroles bij The Village. “Meerdere keren per dag loop ik langs alle onderdelen. Daarbij controleer ik de constructies en ben ik alert op het ontstaan van gevaarlijke situaties, zoals scherpe, uitstekende onderdelen waaraan mensen zich kunnen bezeren.” Zaterdag moeten alle bouwwerken uiteraard helemaal veilig zijn. “Zo wordt de klimmuur van tevoren uitgebreid getest. Maar ook tijdens het bouwen moet op een verantwoorde manier worden gewerkt.”

Een veilige klimmuur bouwen is een serieuze taak!
Ook voor de kleinsten zal er genoeg te beleven zijn tijdens de Familiemiddag

Under Construction

De eerste dagen was het vooral een gesleep met hout, gereedschap, verf en andere benodigde materialen, maar langzamerhand krijgt The Village vorm: de Zwitserse bobsleebaan (oftewel waterglijbaan) is vrolijk groen en rood geschilderd en enkele kinderen popelen om alvast een poging te wagen – met een nat pak als resultaat. Ernaast valt de toren van Pisa bíjna om, en blijkt het nog een uitdaging om de Oosterse gevechtstempel op tijd af te krijgen. Aan de andere kant van het veld oefent een stel meisjes voor de zoveelste keer hun Zumba-dans, en zo leggen veel groepen de laatste hand aan hun project.

Met op de achtergrond de vrolijke muziek van het voor de gelegenheid opgerichte radiostation ‘The Village On Air’ en inmiddels zomerse temperaturen, is het goed toeven op het evenemententerrein, zowel voor de deelnemers als de vele geïnteresseerde toeschouwers. We zien uit naar de Familiemiddag!

Hier worden zaterdag Oosterse gevechtssporten beoefend
The Village by night