Zendingswerk: “Het is tijd voor Afrika!”

Het internationale zendingsfeest met Pinksteren stond in het teken van Afrika en was een indrukwekkende mijlpaal van eenheid, ongeacht cultuurverschillen en landsgrenzen. Er zal na dit feest nauwelijks iemand zijn in Brunstad Christian Church die de uitdrukking Simunye – Zulu voor “Wij zijn één” niet kent.

Ongeveer 6.000 conferentiedeelnemers woonden zaterdagavond het feest bij in de grote zaal van het Oslofjord Convention Center. Het evenement was een samenwerking tussen de BCC-gemeenten in Horten en Zuid-Afrika, en belichtte het zendingswerk op het Afrikaanse continent aan de hand van het thema “Het leven is het licht van de mensen.”

De opmaat voor het feest was een wereldwijde inzamelingsactie voor zendingswerk in Afrika, die gemeenten en geloofsgenoten op elk continent had geïnspireerd. Voorafgaand aan het feest was het resultaat maar liefst 49 miljoen Noorse kronen (4,8 miljoen euro), maar het bedrag bleef gedurende de avond oplopen tot meer dan 50 miljoen kronen (4,9 miljoen euro).

Op het feest hoorden we meer over het zendingswerk waar het geld naar toe gaat. Het werk omvat onder meer de bouw van zendingscentra, samenkomstzalen, christelijk sociaal ondernemerschap, verspreiding van christelijke media-inhoud en een multicultureel jongerenprogramma.

De BCC-gemeente in Horten was één van de organisatoren van het zendingsfeest en leverde meerdere indrukwekkende muziekbijdragen. Foto: BCC

Zendingswerk en draagkracht

We hoorden het verhaal over de bouw van een nieuw zendingscentrum in Yaounde, Kameroen in 2013, wat het begin was van een nieuw tijdperk. Veel jongeren in de gemeente waren toen werkloos, maar door dit project kregen ze onderwijs en training in verschillende vakgebieden, waardoor ze ook heel nieuwe mogelijkheden voor werk kregen om op de lange termijn in hun eigen onderhoud te voorzien. Bovendien kregen de gemeenten zelf de knowhow en bekwame mensen om de centra verder te runnen, op een manier die praktisch en financieel draagkrachtig is.

Om gemeenten in Afrika te laten groeien en bloeien, zijn er plaatsen nodig waar je kunt samenkomen. Na het succesvolle project in Kameroen wilden een aantal gedreven mensen achter het project het werk elders volgens een soortgelijk model voortzetten. De afgelopen jaren zijn daarom verschillende eigendommen en zendingscentra ontwikkeld, onder meer in DR Congo, Bafoussam in Kameroen en Malawi.

Op het feest kregen de kijkers meer van het zendingswerk te zien door middel van een aantal interessante themafilms. Hier zie je er één van:

“Je hebt geen speciaal profiel nodig om zendeling te zijn”

Na het project in Kameroen is in Zuid-Afrika een doorlopend jongerenprogramma opgezet, voor jongeren van het hele Afrikaanse continent. Zo werd het zendingswerk echt een onderdeel van het gemeenteleven in Vanderbijlpark, zegt Tielman Slabbert, die verantwoordelijk is voor het werk.

“De jongeren van het uitwisselingsprogramma komen uit diverse Afrikaanse landen en culturen. Ze worden hier onderdeel van de gemeente, werken met ons samen en nemen deel aan alles wat er gebeurt; werk voor kinderen en jeugd, bijbelonderwijs, gemeentesamenkomsten en diverse activiteiten.”

Toen de gemeente in Zuid-Afrika het nieuwe jeugdprogramma vorm gaven, ondervonden ze zelf dat de eerdere ideeën over wat het betekent om een zendeling zijn niet voldeden.

“We werden op de proef gesteld en merkten dat wat overeind bleef datgene is wat Paulus aan Timoteüs schreef: ‘Zie toe op jezelf en op de leer, en volhard hierin. Want als je dit doet, zul je zowel jezelf als degenen die je horen behouden.’ Je kunt ook zeggen ‘degenen die jou meemaken’. Wie dit doen zijn echte zendelingen.”

“Je hoeft geen speciaal profiel te hebben om zendeling te zijn, je kunt loodgieter, timmerman, kok of accountant zijn. De jongeren maken ons mee, zij ervaren hoe het evangelie in de praktijk wordt gebracht. Het leven wat je in de praktijk leeft, dát is wat telt,” zegt Tielman Slabbert.

Tielman Slabbert uit Vanderbijlpark in Zuid-Afrika, waar vandaan veel van het zendingswerk wordt uitgevoerd. Foto: BCC

“We zien dat zo’n jaar in het jongerenprogramma iets doet met de jonge mensen, ze veranderen en worden zelf enthousiast voor het evangelie. En wat ze hebben geleerd en ervaren, nemen ze mee naar huis, ze gebruiken het, en er komt een positieve geest en een sfeer die leven om hen heen brengt.”

Door praktische en geestelijke training en de deelname aan het gemeenteleven, kunnen de jongeren daarom zelf zendeling worden, door de gemeente thuis verder te bouwen.

Simunye – wij zijn één

Voor velen bleef na het zendingsfeest vooral één strofe hangen in de gedachten “Simunye – we are one”, woorden waarmee de Afrikaanse gemeenten in de weken voor het feest geloofsgenoten over de hele wereld hadden geïnspireerd.

William Goxo (op drums) en verschillende bezoekers uit Afrika leverden een schitterende bijdrage die staande ovaties van het publiek ontving. Bekijk dit in de onderstaande film. Foto: BCC

Bijna 50 deelnemers uit vijf verschillende Afrikaanse landen waren afgereisd om de Pinksterconferentie bij te wonen, en een aantal van hen bracht een sprankelende live-versie van het bovengenoemde tafereel ten tonele. Eén van hen is William Goxo uit Zuid-Afrika, die vertelt dat velen niet alleen hebben bijgedragen aan een historische collecte van de gemeenten in Afrika, maar ook lang hebben gespaard om de conferentie te kunnen bijwonen.

“Ze hebben hun tijd, geld en energie voor dit doel gegeven, wat maakt dat het extra goed is om hier te zijn, met gelijkgestemden van over de hele wereld,” zegt hij.

Over landen, culturen en grenzen heen

Jezus heeft ons geroepen om leden van zijn lichaam te zijn – een bijbels beeld van Christus en de gemeente. Hier worden we één, ongeacht cultuurverschillen en landsgrenzen. In dit lichaam hebben alle leden elkaar nodig. En als we samenwerken en in eenheid het werk aanpakken, is het verbazingwekkend wat we samen kunnen bereiken.

Tielman Slabbert is enthousiast over de eenheid die zowel de collecte als de voorbereidingen voor het feest kenmerkte.

“Als we denken aan het lied Simunye, ‘wij zijn één’, en aan alle toewijding die onze dierbare vrienden van over de hele wereld hebben getoond voor het zendingswerk in Afrika, ervaren we dat de gemeente het lichaam van Christus is en dezelfde roeping, dezelfde geest en hetzelfde doel heeft. Ik ben ongelooflijk dankbaar dat we hieraan mee kunnen doen; arm en rijk, jong en oud, op basis van gelijkheid en de mogelijkheden van ieder persoonlijk.”

Dit artikel is uit het Noors overgenomen van bcc.no. Lees de Engelse versie hier: Mission: It is Africa’s time