Online zondagsschool voor kinderen over de hele wereld

Een online kinderuitzending met een Bijbelse boodschap, nagesynchroniseerd naar 12 talen. Het verzoek van BCC Online om een van de zondagsschool-afleveringen te produceren was voor CGN een interessante, creatieve en muzikale uitdaging die we graag hebben opgepakt.

Producent Hanna Kook zette haar ervaring met het maken van CGN Online uitzendingen in voor het internationale project, ondersteund door een team van vrijwilligers. “De productie is tot stand gekomen met meer dan vijftig mensen. Omdat we sinds juni geen vaste studio meer hebben is speciaal voor de gelegenheid een studio ingericht.”

Zaterdag 5 september was de opnamedag voor de aflevering die op zondag 20 september werd uitgezonden via BrunstadTV, het online tv-kanaal van Brunstad Christian Church (BCC). Cameramensen, een regie-assistent, een floormanager, licht-, geluid- en videotechnici en diverse coaches om de zangers en presentatoren op het podium aanwijzingen te geven – het is een greep uit de vrijwilligers die Hanna bijstaan om een mooie productie neer te zetten.

Producent Hanna Kook in de studio die voor de gelegenheid was ingericht.
VIDEO: “Ben je verdrietig of heb je ’t naar? Jezus kan jou wel begrijpen!” De kinderen zingen met overtuiging het lied uit gezinsliedboek Amandelbloesem.

Een positieve boodschap over God voor kinderen

Een goede voorbereiding is de sleutel om de eenvoudige maar leerzame boodschap zó te brengen dat het kinderharten kan raken. “BCC Online richt zich erop om de kinderen een hele positieve boodschap over God mee te geven,” vertelt Hanna. “Binnen dat kader hadden we de ruimte om zelf met goede ideeën te komen en die uit te werken.”

In de uitzending staat het Bijbelverhaal van Daniël centraal, een man die zich dicht bij God hield, waardoor God dicht bij hem was. Het thema is al eerder aan bod geweest tijdens de kinderconferentie van Meiweek 2019, zodat het kinderconferentielied over Daniël weer met veel overtuiging gezongen kon worden in deze zondagsschool-aflevering.

Jonge zangers en getalenteerde muzikanten verzorgen de muzikale bijdragen van de aflevering.
Meer dan vijftig vrijwilligers hebben zich ingezet voor de BCC Online aflevering vanuit Nederland.

Kinderkoor uit verschillende CGN-gemeenten

Een extra mooie uitdaging van deze productie was dat er kinderen bij betrokken waren, vertelt Hanna. “Bij eerdere uitzendingen van CGN Online ontvingen we vooral volwassenen in de studio. Omdat we geen officieel CGN-kinderkoor hebben, hebben we voor deze zondagsschool-aflevering een kinderkoor samengesteld uit diverse CGN-gemeenten. De ouders hebben thuis heel goed met ze geoefend, en tijdens de opnamedag waren jeugdwerkers aanwezig die de kinderen ondersteunden en coachten.”

Hanna vond het best spannend hoe de opnamedag zou gaan verlopen. “Kinderen hebben een korte spanningsboog, en het doel was om drie liederen op te nemen op één dag. Dat betekent dat we niet teveel takes opnieuw wilden doen, maar snel raak wilden schieten. Samen met het technisch team hebben we dit heel gedegen voorbereid. We willen graag dat de kinderen veel plezier aan de opname zouden beleven. Regelmatig een pauze, lekker eten en drinken, en ruimte om te spelen tussendoor, dat zorgt ervoor dat het leuk blijft!”

“Het was extra fijn dat we alle liederen al eerder in een geluidsstudio hadden opgenomen, zodat de kinderen tijdens deze opnamedag mee konden zingen met hun eigen zang en we nu alleen maar bezig hoefden te zijn met filmbeelden. Dat maakte dat de opnames behapbaar werden voor de kinderen,” zegt Hanna.

VIDEO: “Niemand kan zo veilig wezen, als de kinderen die God vrezen.” Het lied uit gezinsliedboek Amandelbloesem sluit aan bij de boodschap van de aflevering.

Focus op het ondersteunen van de boodschap

De inzet van een gedreven team leidde tot een geslaagd resultaat. Hanneke ondersteunt Hanna in haar vrije tijd als regie-assistent bij het maken van diverse online producties en vertelt over de uitdagingen van haar werk: “Tijdens de opnames vertel ik de cameramensen en regisseur wat er gaat gebeuren, zodat ze op tijd de juiste mensen in beeld kunnen brengen: een solist die begint met zingen, of een muzikant die een mooie melodielijn speelt. Ze vertrouwen voortdurend op mijn informatie; dat betekent dus dat ik niets moet vergeten en mocht dat toch gebeuren, dat ik snel de draad weer weet op te pakken. Als wij als team gefocust zijn, kunnen we met de camerabeelden de boodschap ondersteunen en onderstrepen, dát is ons doel!”

Hanneke zorgt er als regie-assistent voor dat iedereen voortdurend de juiste informatie krijgt.

“Ik wil graag iets teruggeven”

Jesse is een van de presentatoren van deze kinderaflevering. Het thema van de uitzending is voor hemzelf ook van grote betekenis, vertelt hij: “Het is zo veilig om je dichtbij God te houden. Door te bidden leer je God ook beter kennen, dan merk je hoe enorm veel Hij van je houdt en krijg je zin om te doen wat Hij graag wil. Tijdens de opname, als ik in studio tegen een camera praat, probeer ik de kinderen voor me te zien die het uiteindelijk horen. Dat helpt mij om het blij en enthousiast te presenteren.”

Hij vindt het een voorrecht om samen met zoveel vrijwilligers in relatief korte tijd een uitzending te maken. “Dat het lukt, komt ook omdat iedereen zich bewust is van de waarde van de uitzending en daarom zijn schouders er onder zet. Zelf heb ik dankzij de inzet van anderen sinds mijn kindertijd het evangelie gehoord. Dit heeft mij een gelukkige christen gemaakt, en ik ben blij dat ik op deze manier iets terug kan geven aan de volgende generatie.”

Presentator Jesse: “Ik probeer de kinderen voor me te zien die het uiteindelijk horen.”

De boodschap de harten in zingen

Martine is als een van de jongerenwerkers gevraagd om samen met een groep kinderen een lied over Daniël te zingen. “Van tevoren ben ik natuurlijk al veel bezig met zo’n lied. Ik denk na over de tekst, en op welke manier dat het beste gezongen kan worden, zodat de boodschap duidelijk overkomt. Overdag kunnen zomaar zinnetjes in mijn gedachten komen: ‘Hij nam het besluit, ‘k bewaar me rein.’ Zo is het lied voor mij ook tot hulp in de dagelijkse omstandigheden. Ik vind het mooi dat ik aan de kinderen mag vertellen wat mij zo heeft geholpen en zo gelukkig maakt! En dan bid ik ervoor dat het de harten van de kinderen in gezongen mag worden.”

Martine: “Ik bid ervoor dat de boodschap de harten van de kinderen in gezongen mag worden!”
VIDEO: “Dicht, heel dicht bij U ben ik veilig, en dat maakt mij blij,” zingen de kinderen in een lied over Daniël.

Internationaal bereik in een bijzondere periode

Een heel team aan het werk in de studio vraagt om extra aandacht voor veiligheidsmaatregelen in verband met het coronavirus. “Op het podium en in de zaal zorgen we voor voldoende ruimte om anderhalve meter afstand te houden,” vertelt Hanneke. “Dat betekent dat we niet veel volwassen zangers tegelijk op het podium kunnen zetten, of dat we het podium moeten uitbreiden om toch alle zangers een plek te geven. Van tevoren aanmelden, verplicht handen wassen en duidelijke looproutes – het hoort er allemaal bij in deze tijd.”

Na de opnames wordt de aflevering door dubbing-teams van BCC nagesynchroniseerd naar 12 talen voordat BrunstadTV deze uitzendt. Zo bereikt de uitzending kinderen over de hele wereld met een hoopvolle boodschap over een liefdevolle God die voor ze zorgt, hoe de omstandigheden ook zijn.

Bekijk meer video’s op het Youtube-kanaal van Christelijke Gemeente Nederland