Huttenbouwfeest!

Vlug een oude broek en regenlaarzen aan – en daar rennen ze al, richting de Huttenbouw. Drie middagen achtereen timmeren zo’n 200 kinderen van 7 tot en met 12 jaar er lustig op los.

Met het continue getik van hamertjes als achtergrondmuziek bewonderen de vele ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden de bouwwerken die uit de grond verrijzen. Hier en daar klinkt een zoemende schroefmachine, en ook de handzaag komt eraan te pas. De grond is niet erg droog, maar het weer blijft dat gelukkig wél.

Bekijk een reportage over de Huttenbouw!

Het plezier van de kinderen staat centraal

‘Vikingen’ is het thema van dit jaar. De kinderen zijn verdeeld over vijftien groepen met elk een volwassen groepsleider en assistent, en iedere groep bouwt aan een eigen Vikingschip of -hut. Er zijn dagprijzen te winnen voor de stevigheid en de stoerheid van het bouwwerk, maar het draait uiteraard wel om de eindbeoordeling door de vakkundige jury.

“Natuurlijk zit hier behoorlijk wat voorbereiding in, maar ik vind het alleen maar leuk om dit te organiseren,” vertelt Jesse, die verantwoordelijk is voor deze activiteit. “De kinderen hebben plezier, en het is goed om te merken dat de groepsleiders zo gericht zijn op de kinderen.”

Vanaf het begin worden zij actief betrokken bij de bouw van hun Vikingschip: “Elke groep krijgt een heel globale schets, en sommige groepen nemen dan echt de tijd om dit ontwerp samen verder uit te denken. Het plan groeit steeds verder in de drie dagen dat we bouwen.”

 

Vikingschepen in wording

Variatie in activiteiten

Tussendoor krijgen de kinderen opdrachten om samen puzzels op te lossen en nemen ze deel aan workshops. Zo leren ze pannenkoeken bakken, smoothies maken, en laten ze een broodje garen aan een stok boven het vuur. Naast een grote legertent zetten ze stoelen en tafels in elkaar, die goed van pas komen in de hut. Bij de survivalopdracht beschieten de groepen elkaar als echte vechtersbazen met – gelukkig geheel ongevaarlijke – pijlen.

“Dat vond ik superleuk,” glundert Steven (7 jaar). “Maar het allerleukste van de huttenbouw vind ik toch het timmeren met de hamer. We hebben hele aardige groepsleiders.”

 

Broodjes bakken boven het vuur

Huttenbouwcafé

Rondom de houten kiosk midden op het terrein gonst het van de stemmen en vaak hoor je de vrolijkheid boven de tikkende hamertjes uit. Hier schuiven de toeschouwers met elkaar aan de picknicktafels voor een kop koffie of een andere consumptie, terwijl ze de bedrijvigheid om zich heen observeren. “Het is heel bijzonder dat er zoveel mensen zijn die hun vrije tijd inzetten om het allerbeste voor je kinderen te organiseren,” zegt Sophia. Twee van haar kinderen doen dit jaar mee met de huttenbouw. “Ze hebben er enorm naar uitgekeken, vooral mijn dochter van zeven, die nu voor het eerst meedoet. Ik merk dat ze door het samenwerken ook leert om aan anderen te denken: vanochtend had ze een zak snoep gekocht, om uit te delen in haar groep.”

Drie dagen huttenbouwplezier eindigt met een Smulmaaltijd voor alle hardwerkende timmermannen en -vrouwen. Terwijl ze hun hotdogs, fruit en frisdrank verorberen maakt de jury de eindwinnaar bekend. Moe en vies, maar met stralende ogen vertrekken de kinderen weer naar hun huisje of caravan. Een warme douche is beslist geen overbodige luxe!

Hoera, gewonnen!
De hele dag door hebben de jonge timmermannen en -vrouwen veel bekijks