Internationaal jongerenkamp tussen kerst en nieuwjaar

Samen met bijna 4.000 jongeren uit 27 landen over de hele wereld namen dit jaar 368 jongeren van CGN deel aan het ‘Romjulscamp’ te Brunstad, in het zuiden van Noorwegen.

In Noorwegen wordt de periode tussen kerst en oudejaarsavond ‘romjul’ genoemd. In navolging van het succes van het Paascamp organiseerde Brunstad Christian Church (BCC) dit jaar voor het eerst een Romjulscamp op 28 en 29 december, voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Aansluitend op het camp volgt de jaarlijkse Nieuwjaarsconferentie met ruim 7.000 deelnemers uit alle werelddelen, waaronder 414 Nederlanders.

De multifunctionele sporthal van Oslofjord Convention Center, die door BCC gebruikt kan worden tijdens haar conferenties en jeugdkampen, is officieel geopend. Foto: BCC.
Het uitdragen van de christelijke boodschap middels toespraken, films, muziek en interactieve spelelementen is een onmisbaar onderdeel van elk jeugdkamp. Foto: BCC.

Geestelijke opbouw, sport en extra activiteiten

Het Romjulscamp bestaat uit twee avondsamenkomsten over een Bijbels thema, dat aansluit bij het begrip en de belevingswereld van de jongeren. “BCC werkt eraan om iedereen die dat wil, te leren onderhouden alles wat Jezus ons heeft geleerd,” vertelt Berit Nilsen, bestuurslid van BCC op de website BCC.no. “Daarom is het werken met de volgende generatie belangrijk, en camps maken deel uit van dit werk. Over cultuur- en landsgrenzen heen brengt het jongeren bijeen rond het gemeenschappelijke christelijke geloof.”

Overdag volgt de jeugd een sport- en activiteitenprogramma. “In de nieuwe multifunctionele sporthal hoor je een geroezemoes van stemmen in verschillende talen,” beschrijft Berit. “Een stroom van jongeren met verschillende leeftijden en nationaliteiten komt en gaat in verschillende richtingen. Sommigen spelen ijshockey, anderen voetbal of volleybal. De grote hal heeft diverse velden en faciliteiten voor een verscheidenheid aan activiteiten.”

Teams uit diverse landen doen mee aan de zaalvoetbalcompetitie. Foto: BCC.
De klimwand biedt voldoende uitdaging voor zowel beginners als de meer ervaren klimmers. Foto: BCC.

Op het terrein zijn tenten ingericht waarin jongeren kunnen relaxen, en bijvoorbeeld een bordspel kunnen doen, of een potje bubbelvoetbal. Naast de doelgroep van jongeren tot 18 jaar is een groot aantal jeugdleiders en mentoren betrokken bij het Romjulscamp. Zij dragen er zorg voor dat de jongeren zich op hun gemak voelen.

We vragen enkele deelnemende jongeren uit Nederland naar hun ervaringen.

Geloven is een keuze

Maaike de Lange (17) is een van de deelnemers uit CGN Terwolde. Zij bezoekt jaarlijks diverse conferenties op Brunstad en nu ook voor het eerst het Romjulscamp. Ze vertelt: “Het doet me altijd goed om op Brunstad te zijn. Op de samenkomsten worden de woorden uit de Bijbel heel duidelijk gemaakt! Daardoor kan ik het goed begrijpen en ermee aan het werk gaan. De laatste samenkomst ging over het onderwerp ‘geloof’: Geloven is een keuze. Ik heb besloten om nu gewoon altijd, ook als mijn gevoel tegenzit, te kiezen: ik geloof!”

Ze heeft nieuwe mensen leren kennen, jongeren van haar eigen leeftijd uit verschillende landen. “Ik was deze dagen overdag vaak in de tent waar je spelletjes kon spelen en zo nu en dan kon genieten van live muziek. Daarnaast heb ik veel bij de ijshockeywedstrijden gekeken, dat was heel leuk! Ik vond het extra speciaal dat ik mijn vriendinnen uit Oostenrijk weer kon zien en spreken.”

Maaike (rechts) geniet van ontspannen contact met leeftijdgenoten.

Goed met elkaar opschieten

Ook Hilbert (17) uit CGN Rotterdam neemt deel aan het kamp. Hij doet mee met de zaalvoetbalcompetitie, en zegt hierover: “Het is net anders dan veldvoetbal, maar evengoed superleuk! Het is gaaf om te merken hoe je het met mensen die je nog helemaal niet kent eigenlijk meteen goed kan vinden. Je hebt allemaal dezelfde instelling, en daarom kan je meestal snel met elkaar opschieten.”

Hilbert (links) in actie tijdens zaalvoetbal.

Animatiefilms met een christelijke boodschap

Hanna-Wille (14) komt uit CGN Groningen en geniet van de gezelligheid die ze tijdens het Romjulscamp beleeft. “Ik doe niet mee aan het sporten of klimmen, maar heb voor de ‘extra activiteiten’ gekozen, waarbij je bordspelletjes kon spelen, of spelletjes kon doen waar je kracht voor nodig had.”

Tijdens een van de avondsamenkomsten worden enkele animatiefilms vertoond waarin de christelijke boodschap duidelijk wordt uitgelegd. “Deze films helpen mij om de Bijbel beter te begrijpen. En met zo’n grote groep mensen om je heen besef je dat je er niet alleen voor staat. We hebben allemaal hetzelfde doel.”

Hanna-Wille (midden) samen met haar vriendinnen tijdens het Romjulscamp.

Alleen voor God leven

Ook Jorick (16) uit CGN Almelo keek uit naar het Romjulscamp. “Ik ben zelf niet zo’n sportfanaat, maar ik vond het erg leuk om te kijken bij de wedstrijden, en om natuurlijk sportteams van mijn eigen gemeente te supporten.” Uit CGN Almelo doen een ijshockeyteam, een volleybalteam en een voetbalteam mee, genoeg teams om aan te moedigen!

We vragen hem wat hem is bijgebleven van de samenkomsten. “Ik heb heel veel goede dingen gehoord, maar wat mij het meeste aansprak is om alles wat ik doe voor God te doen, en niet voor de mensen.”

Samen met Maaike, Hilbert, Hanna-Wille en vele andere jongeren verheugt Jorick zich op de camps die in 2019 op het programma staan. Elk camp zal opnieuw een veelbelovende combinatie van opbouw, samenzijn, sport en activiteiten bieden in een unieke internationale setting.

Jorick (rechts) volgt met interesse de sportwedstrijden tussen de verschillende internationale jeugdteams.
Fanatiek spel tijdens het ijshockeytoernooi. Foto: BCC.
De voetbal- en ijshockeyteams hebben een enthousiast publiek. Foto: BCC.