280 nieuwe leerlingen voor Brunstad Bijbelschool deze herfst

“Heel hartelijk welkom!” Met zijn luide stem en daverende lach vult Bjørn Nilsen, directeur van de Brunstad Bijbelschool, het hele lokaal. De ruim 300 aanwezige jongeren luisteren direct geïnteresseerd. Afgezien van de zacht fluisterende vertaling naar verschillende talen, kun je een speld horen vallen.

Het is september en een nieuw schooljaar van de Brunstad Bijbelschool in Noorwegen staat op het punt van beginnen. In de loop van augustus zijn er 280 studenten gearriveerd en hebben zich gehuisvest in de appartementen in de nabije omgeving van de school. Zij zullen hier een jaar blijven wonen terwijl ze het opleidingsprogramma van de school volgen. Deze opleiding bestaat uit diepgaand bijbelonderricht, maar ook uit solide onderwijs in de Noorse cultuur en taal.

Geïnteresseerd: Het onderwijs gaat gepaard met humor en verhalen uit eigen ervaring, dat betrekt de studenten.

Internationale scholing in een goede omgeving

De studenten komen dit jaar uit ongeveer 30 verschillende landen en nemen deel aan een actieve scholing met goede faciliteiten en een vol programma, zowel op professioneel als sociaal gebied. Als onderdeel van het praktische onderwijs werken zij bovendien mee aan het plannen en uitvoeren van diverse arrangementen van BCC op Brunstad en krijgen zij de mogelijkheid om, naast het onderwijs, vrijwilligerswerk te doen.

Het leslokaal, het schoolkantoor, de bibliotheek en het studiecentrum liggen maar een steenworp van elkaar verwijderd en de school maakt dankbaar gebruik van de omliggende natuur en de outdoor-faciliteiten van Oslofjord Convention Center. Hier zijn alle mogelijkheden om zowel de Noorse als buitenlandse studenten goed te laten kennismaken met de Noorse natuur, cultuur, met bijbelkennis en het gemeenteleven. De school heeft zeven leraren die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs, en daarnaast zijn er velen die bijdragen aan een gevarieerd vrijetijdsaanbod voor de jongeren.

Klaar voor de les: Velen hebben zich verheugd op het klassikale onderwijs, waar de diverse YEP-groepen elkaar tegenkomen in de leslokalen van de Brunstad Bijbelschool.

Klassikaal onderwijs met diverse YEP-groepen

Deze avond hangt er een verwachtingsvolle sfeer in de lucht want het eerste gezamenlijke onderwijs van dit jaar, met YEP-deelnemers uit Oslo en Hamar, gaat beginnen. Dit is de officiële start, en de verwachtingen zijn hoog, evenals het volume van de gesprekken en het gelach van de jongeren die vanavond het hele lokaal van de school vullen.

De YEP-jongeren die uit Oslo en Hamar zijn gekomen, zijn ook deelnemers aan het jeugduitwisselingsprogramma, maar zijn geen dagelijks studenten in de Bijbelschool. De Bijbelschool heeft echter zo’n goed onderwijsaanbod dat zij graag deel willen nemen aan onderdelen hiervan. Brunstad Bijbelschool is tegemoetgekomen aan deze wensen en heeft beide groepen uitgenodigd voor wekelijkse avondsessies met gezamenlijk onderwijs gedurende het hele schooljaar. Andere YEP-groepen in binnen- en buitenland die langer moeten reizen, volgen de uitzending via livestreaming.

Bjørn Nilsen, de enthousiaste directeur van de Bijbelschool, verwelkomt alle studenten voor wat voor hen een gevarieerd en anders jaar zal worden. Foto: BCC

Het eerste thema

Het herfstsemester begint met het thema “Wat is een mens?”, en dat is de titel voor de les van vandaag. “Jullie, die hier zitten, hebben enorme mogelijkheden voor de toekomst”, zegt Bjørn Nilsen. Hij gaat helemaal op in het thema en boeit de studenten met zijn eenvoudige taal en verhalen uit zijn dagelijkse leven. “Feitelijk bestaat een mens voor 60% uit water, en we hebben een paar miljard zenuwcellen en ongeveer 5 miljoen haren. Ik niet, maar jullie wel”, zegt hij lachend, en de zaal lacht mee. “Omgerekend naar carbon, weegt een persoon slechts zo zwaar als twee zakken houtskool. De waarde ligt dus niet in het fysieke. Toch zijn we zo waardevol dat God zijn eigen, eniggeboren Zoon naar de mensen heeft gestuurd. Zoals jij bent, in die mens kan God iets doen. Hij wil je toekomst en hoop geven, en een prachtig leven. Je bent verlost door Jezus Christus, en nu heb je een toekomst waarin jij je in het goede zal ontwikkelen”, benadrukt hij.

Mathilde Ødegård

Tijdens de pauze wordt wat lekkers geserveerd, en meer dan 300 jongeren verzamelen zich rond de buffettafel terwijl de gesprekken in de wachtrijen losbarsten. “De leraren hier zijn echt enthousiast, dit is heel anders dan tijdens een gewoon lesuur”, zegt Mathilde Ødegård uit Molde. “Ik kijk uit naar de rest van het jaar, want hier wil ik meer van weten. Wanneer ik later een studierichting kies, leer ik iets wat ik nodig heb voor de beperkte periode van mijn professionele carrière. Maar wat we hier horen, daarvan weet ik dat ik er mijn hele leven wat aan heb, niet alleen op mijn werk. Wat ik tot nu toe heb gehoord en geleerd, dat smaakt naar meer, de rest van het opleidingsjaar”, concludeert ze.

Jongeren een goede basis geven om hun eigen keuzes te maken

“Het doel van de onderwerpen is om de studenten de centrale thema’s van de verkondiging van de gemeente bij te brengen, zodat elke student een solide basis heeft om hun eigen, goede keuzes te maken voor hun persoonlijke leven”, vertelt Bjørn Nilsen na het einde van de les. “De studenten krijgen het lesmateriaal van tevoren, zodat ze zich kunnen voorbereiden. In totaal behandelen ze acht thema’s in de loop van een jaar. Daarnaast worden ook de kernliteratuur en de personen uit de bijbelse geschiedenis behandeld. Het feit dat ze samen in een internaat wonen en verschillende werkzaamheden samen uitvoeren, doet iets met hen. Ik heb er veel gezien die zich gedurende zo’n jaar hebben ontwikkeld tot verantwoordelijke en evenwichtige, maar ook minder egoïstische jongeren”, besluit hij met een glimlach.

Bjørn Nilsen heeft een talent voor het opvangen en omarmen van jongeren en gaat ervoor dat iedereen die komt, tijdens dit jaar gedegen kennis krijgt van de leer van de gemeente en het Bijbelse begrip. Foto: BCC

Voor de groep uit Oslo was de avond ook geen teleurstelling. “Volgende week komen we weer, en zien er nu nog meer naar uit, nu we dit voorproefje hebben gehad”, zeggen Laurence uit Nederland, Mia uit Denemarken, Julie en Rune uit Noorwegen, net voordat ze de deur uitrennen naar de wachtende auto buiten.

Tevreden gasten: Voor Laurence, Julie, Mia en Rune was de avond de hele reis vanuit Oslo waard. Foto: BCC
Vertaler: De les wordt ook vertaald naar het Chinees. Hoewel veel mensen Noors spreken voordat ze komen, duurt het enige tijd om zo veel van de taal te leren dat zij de volledige les kunnen volgen. Foto: BCC.

Dit artikel is overgenomen uit het Noors van BCC.no: Brunstad Bibelskole tar imot 280 nye elever i høst

Bewaren