Voetbaltoernooi tijdens een landweekend van CGN

De voetbalteams zijn er klaar voor: even de spieren opwarmen, een korte teambespreking, en daar rennen ze het veld op in hun vrolijk gekleurde tenues. Kom maar op met die bal!

Meer dan 200 jonge voetballers maken zich op voor een tweedaagse competitie tussen de regionale CGN-gemeenten. De PagedalCup vindt plaats tijdens het landweekend van juni, op een sportveld in de omgeving van Stadskanaal. Naast de flinke groep jeugd op de velden staan coaches, scheidsrechters, reporters en EHBO’ers paraat voor ondersteuning en begeleiding. Vanaf de rand van het veld klinken aanmoedigende kreten van vaders, moeders en andere toeschouwers.

Maaike (centrum van de foto) is een van de organisatoren van het voetbaltoernooi: “Ik geniet ervan om jongeren te zien sporten, om hen daarin aan te moedigen, en ik vind het heerlijk om ook zelf mee te doen.”

Teamsport werkt samenbindend

Maaike Flietstra is betrokken bij de organisatie van diverse sportactiviteiten voor de jeugd, zowel op nationaal als regionaal niveau. Samen sporten heeft veel voordelen, vertelt ze. “Teamsport werkt samenbindend, het draagt eraan bij dat jongeren zich thuis voelen en hun plek vinden binnen het team. Je leert samenwerken, communiceren, aan anderen denken en niet alleen aan jezelf. Je leert grenzen aangeven en je grenzen te verleggen, en voor elkaar door het vuur gaan.”

Het is waardevol voor de jeugdgroepen van CGN dat ze elkaar op deze manier leren kennen, vindt Maaike. “Het is belangrijk dat je elkaar niet alleen op de samenkomsten spreekt wanneer het over de Bijbel gaat, maar ook daarbuiten samen dingen onderneemt waar het christen zijn ook in praktijk kan worden gebracht. Zo vinden de jongeren aansluiting bij leeftijdsgenoten binnen de gemeente, ze krijgen voorbeelden waar ze zich aan kunnen optrekken en je ziet vriendschappen ontstaan.”

De 10 jongensteams zijn opgedeeld in de categorieën 11 t/m 15 jaar en 16 t/m 23 jaar, waarbij in elk team twee iets oudere spelers mee kunnen doen (‘dispensatiespelers’).
De 7 damesteams bestaan uit meiden van 11 t/m 23 jaar, met per team maximaal twee spelers die iets ouder zijn.

Voetbalplezier ondanks niveauverschil

Het doel van zo’n voetbaltoernooi is vooral dat de jongeren het naar hun zin hebben, benadrukt Maaike. “Iedereen van 11 tot en met 23 jaar mag meedoen, of je nu goed kunt voetballen of niet. Degenen die iets ouder zijn hebben vooral de opdracht om de positieve sfeer te bewaken, en bij te sturen waar nodig.”

In sommige CGN-gemeenten wordt elke week fanatiek getraind, waarbij de coaches hun best doen om de spelers naar een hoger niveau te tillen en met de training voldoende uitdaging te blijven bieden aan voetbaltalentjes. In andere gemeenten is er beduidend minder animo voor voetbal. Toch doen ook die teams nu enthousiast mee en sommige gemeenten vormen samen een gecombineerd team.

“Je merkt dat bij sommige teams de kwaliteit van het voetbal een stuk hoger is dan bij andere teams”, zegt Maaike. “Maar ook als je minder gevoel hebt voor de sport kan zo’n toernooi leuk zijn. Samen vorm je een team, samen strijd je ervoor en doe je gewoon je best. In dat opzicht geldt: meedoen is belangrijker dan winnen!”

Elkaar sportief aanmoedigen en feliciteren hoort er helemaal bij!
De onderlinge sfeer is nog belangrijker dan de winst.
Maar natuurlijk gooi je alles in de strijd …
… en als je wint is dat een extra feestje waard!
Zondag worden de finales gespeeld.
Deze wedstrijd eindigt in een penaltyreeks …
Ook hier blijft het nog even spannend.
Feestvreugde bij de andere teams die als toeschouwers langs de kant staan als er een doelpunt wordt gemaakt.
Het winnende damesteam neemt de medailles in ontvangst.
Deze jongens van 11 t/m 15 jaar vieren hun overwinning.
En ook dit team van 16 t/m 23 jaar heeft hun beker in ontvangst genomen.
Voor de jonge kinderen zijn spelactiviteiten georganiseerd bij de sportvelden.
Ondanks bewolking is het warm en droog; prima weer voor roetsjen over een zeepbaan!