Online programma voor geloofsopbouw

Een periode met flinke uitdagingen, maar zeker ook nieuwe kansen. Vanwege de coronapandemie heeft CGN in rap tempo stappen gezet om, in plaats van nationale conferenties, nu online uitzendingen te verzorgen met geloofsopbouw voor de gemeenteleden.

Ook voor Hanna Kook is dat even omschakelen. Gewoonlijk geeft zij leiding aan het evenemententeam dat de nationale conferenties organiseert op de evenementenlocatie Pagedal te Stadskanaal, maar nu is ze plotseling producent van het tv-programma ‘CGN Online’.

Hanna Kook

Behoefte aan geloofsopbouw

“De jaarlijkse Meiweek komt te vervallen, en in ieder geval zijn ook de landweekenden van maart en juni afgelast,” vertelt ze. Dat geldt ook voor de overige bijeenkomsten in de CGN-gemeenten. Maar natuurlijk is er nog steeds behoefte aan onderling contact en geloofsversterkende momenten voor de gemeenteleden, die anders deze bijeenkomsten en conferenties zouden bezoeken.

“Ik merk dat de voorgangers van CGN een groot hart hebben voor de gemeenteleden en hen willen versterken in hun geloof, zeker in deze coronaperiode. Daarom is er in korte tijd een studio ingericht in de zaal van CGN Schermer, waarmee we programma’s kunnen produceren die online bekeken kunnen worden. Het is heel fijn om zo’n locatie ter beschikking te hebben waarvandaan we elkaar kunnen opbouwen en bemoedigen. Zo hebben we toch nog het idee dat we bij elkaar zijn.”

Bekijk een fragment van de aflevering die gisteravond (16 april) online is gekomen, over twee discipelen van Jezus: Petrus en Johannes.

Veilig werken

De tijdelijke studio heeft de uitstraling van een huiskamer met een zithoek voor interviews, een grote tafel voor een tafelgesprek, en een hoek met een vleugel en ruimte voor nog een enkele muzikant waar zang en muziek ten gehore wordt gebracht. Ook zijn er videoschermen aangebracht om te kunnen communiceren met mensen vanuit hun thuissituatie. De ruimte is beperkt, en dat geeft natuurlijk uitdagingen bij het maken van een productie en het tegelijkertijd in acht nemen van de veiligheidsmaatregelen in verband met de coronacrisis.

“Het is noodzakelijk dat we ons aan de maatregelen houden en de anderhalve meter afstand in acht nemen. Daardoor borgen we ook het voortbestaan van de studio, die afhankelijk is van een gezonde technische crew. Daarom werkt de crew in hun eigen zones en zorgen we ervoor dat er telkens zo weinig mogelijk mensen in de studioruimte zelf zijn,” legt Hanna uit. “Een van de oplossingen is bijvoorbeeld om te werken met op afstand bestuurbare camera’s, zodat er geen cameraploeg in de studio zelf aanwezig hoeft te zijn.”

Het design van de studio zoals deze is ingericht in de zaal van CGN Schermer.

Teamwork door vrijwilligers

Hanna werkt nauw samen met de presentatoren, muzikanten en zangers, en met de terugkerende studiogasten waaronder voorgangers Jan-Hein Staal en David Nooitgedagt. Ook achter de schermen werken gedreven vrijwilligers mee om het programma tot een succes te maken: een floormanager, de technische crew met mensen van geluid, licht, beeld en techniek, projectleiders en video-editors die de opnames bewerken tot het gewenste eindresultaat.

“Het valt me op dat in deze periode zoveel creativiteit en talent naar boven komt om de gemeenteleden op een digitale manier te zegenen en te bemoedigen,” zegt Hanna. “We hebben ook nog nooit in zo’n korte tijd zoveel muziek opgenomen en zoveel video’s geproduceerd.”

Zowel in beeld als achter de schermen helpen gedreven vrijwilligers mee om het programma tot een geloofsversterkend geheel te maken.
Bekijk een zang- en muziekuitvoering tijdens de aflevering van donderdag 16 april.

Inhoudsrijk programma

De verwachting is dat het samenkomen in grotere groepen de komende weken tot maanden nog niet mogelijk zal zijn. Gelukkig staan er al diverse opnames gepland voor de komende periode. “In elk geval zullen we elke week een uitgebreide uitzending produceren die bestaat uit geloofsopbouw, een gesprek rond een Bijbels thema, en muziek en zang. Daarnaast nodigen we elke aflevering enkele gasten uit een van de CGN-gemeenten uit om iets te vertellen over hoe het gemeenteleven in hun gemeente er nu uitziet. En alhoewel de Meiweek niet doorgaat, zullen we in de meivakantie toch diverse uitzendingen verzorgen, onder andere voor kinderen en jongeren.”

Daarbij wordt ook nuttig gebruik gemaakt van materiaal dat al voor de Meiweek werd geproduceerd. “We hebben bijvoorbeeld een video gemaakt over ‘De Bijbel, het Woord van God’, die tijdens de kinderconferentie van Meiweek 2020 zou worden getoond. Uiteraard kunnen we deze nog steeds heel goed gebruiken in onze uitzendingen in de meivakantie. Datzelfde geldt voor het kinderconferentielied, dat zoals elk jaar weer speciaal voor de gelegenheid wordt geschreven en ingezongen. Het wordt anders dit jaar, maar zeker heel mooi en inhoudsrijk,” vertelt Hanna enthousiast.

De laatste instructies van floormanager Julia voor opname van een programmaonderdeel met gasten uit CGN Groningen.

Online evangelisatie

Nu we door omstandigheden vooral gericht zijn op het maken van online producties, wordt er tegelijkertijd ook nagedacht over extra manieren om naast de eigen gemeenteleden ook de wereld om ons heen via digitale middelen te bereiken met het evangelie. Dit gebeurde al via onder andere de website christenzijn.nl en sociale mediakanalen, maar online zending komt nu wel in een stroomversnelling terecht.

“We willen bijvoorbeeld meer muziek produceren en op YouTube plaatsen, en uitzendingen of delen daarvan publiceren op onze publieke website,” zegt Hanna. Een voorbeeld daarvan is het programma dat ter gelegenheid van Pasen is gemaakt en de bijbehorende muziekvideo. Kijk deze nog eens terug: Pasen – de grootste overwinning in de wereldgeschiedenis.

Tafelgesprek over een Bijbels thema, deze week over de discipelen Petrus en Johannes die alles achterlieten om Jezus te volgen.