Honderden helpende handen

Wat zou een Meiweek zijn zonder vrijwilligers? Voorafgaand aan de conferentieweek zijn honderden mensen betrokken geweest bij de voorbereidingen, en ook tijdens de Meiweek zijn vele handen nodig om alle programma-onderdelen soepel te laten verlopen.

De bereidwilligheid om mee te helpen is groot, en om dat optimaal te benutten is dit jaar het initiatief “Helpende handen” opgezet, waarbij mensen zich kunnen aanmelden om het evenement te ondersteunen. Naast alle mensen die verantwoordelijkheid dragen voor diverse onderdelen, stellen meer dan 260 vrijwilligers zich beschikbaar om meer dan 500 shifts te vullen. Tijdens de Meiweek assisteren ze bij de meest uiteenlopende activiteiten: van het begeleiden van Speelland voor de allerkleinsten en sportactiviteiten voor de jeugd, tot shifts voor toezicht of het schoonhouden van de algemene ruimtes.

Alle organisatoren en vrijwilligers luisteren op zaterdag 28 april naar een presentatie over veiligheid, samenwerken en hoe je een goede “mentor” kun zijn voor anderen.
Jan-Hein Staal citeert uit de uitnodiging voor de Meiweek – de instelling om zelf tot zegen te zijn, dát is wat deze Meiweek tot een goede en feestelijke week maakt voor jezelf en anderen.

Samen dragen

Sabine is betrokken bij de organisatie van de Meiweek en stuurt het  “helpende handen”-team aan. Ze vertelt: “We hebben geprobeerd iedereen in te delen bij werk dat bij hem of haar past. Jongeren, vaders, moeders, 60-plussers – iedereen is zo enthousiast om mee te helpen! Ik krijg berichtjes als: Is er nog plek? Kan ik nog ergens helpen?”

Geke is een van die vrijwilligers. Ze helpt onder andere mee met de schoonmaak. “Ik ben een doener, stilzitten is niks voor mij. Als mijn kinderen zich vermaken wil ik graag bijspringen waar hulp nodig is – het maakt me niet uit waar! Ik vind het extra leuk dat ik door samen te werken andere mensen leer kennen. We dragen deze Meiweek met elkaar.”

Sabine (rechts) plant alle “helpende handen” in bij voor hen geschikt werk.
Geke: “Ik wil graag bijspringen waar hulp nodig is!”

Niet alleen ‘consumeren’

Ook het echtpaar Johan en Caroline heeft zich opgegeven als “helpende handen”. Ze draaien shifts voor het Grand Outdoor Café waar smoothies, luxe belegde broodjes en andere lekkernijen over de toonbank gaan. Johan vertelt: “Tijdens zo’n evenement wil ik niet alleen ‘consumeren’ – oftewel dingen ‘krijgen’ – maar ik vind het fijn dat ik ook zelf mag ‘geven’ en mij mag inzetten. Als je ziet hoe de anderen genieten, en dat ik daaraan mijn steentje mag bijdragen – daar word ik blij van!” Caroline vult aan: “Dit werk geeft voldoening en het levert je waardevolle contacten op – je investeert in jezelf en in andere mensen. Van geven word je rijk!”

Johan en Caroline draaien shifts voor het Grand Outdoor Café en Ingrid helpt bij de high tea voor de 60-plussers.

De Meiweek volop benutten

Ingrid heeft zich aangemeld om te helpen bij de high tea voor alle ouderen “van 60 tot 100 jaar”. Ze vertelt dat ze de Meiweek volop wil benutten. “Dat betekent dat ik graag onder de mensen ben en erop gericht wil zijn om anderen blij te maken. Met een luisterend oor bijvoorbeeld, of even wat extra aandacht voor de mensen die je helpt. Het geeft mij energie om mij in te zetten.”

Lisette is de organisator van Speelland, een dagelijkse activiteit voor de kinderen van 3 tot en met 7 jaar. “We zijn al weken geleden begonnen met plannen maken”, zegt ze. “Dat geeft al veel voorpret en zo leef je heel bewust en betrokken naar deze week toe. Het is leuk om te zien dat de activiteiten een succes zijn; de kinderen vertrekken met blije koppies en mooie knutselwerkjes. Ik geniet er zelf enorm van.”

Gemotiveerde mensen

Deze betrokken, bereidwillige houding merk je bij vele vrijwilligers. Ook als er onverwachts iets extra’s moet gebeuren, zo heeft Sabine ervaren: “Een paar dagen geleden was er door de storm een tent omgewaaid en daardoor kwam apparatuur in de regen te liggen. Ik stuurde een oproepje en binnen enkele minuten waren er al helpende handen onderweg naar de omgewaaide tent. Het is superleuk om de vrijwilligers in te plannen, want je werkt alleen maar met gemotiveerde mensen. Ik krijg heel vaak ‘Ja!’ te horen als ik mensen vraag om iets te doen. Het loopt echt op rolletjes!”

Lisette: “Het is leuk om te zien dat de activiteiten een succes zijn.”