Feestelijk weekend met Bjørn Nilsen

Feestelijk gestemd kwamen afgelopen weekend ca. 1.600 mensen uit het hele land naar Pagedal voor een weekend met geloofsopbouw, sport & spel en een feest. Het verhaal uit de Bijbel over Nehemia die de muren van Jeruzalem herbouwde, liep als een rode draad door het weekend.

Speciale gast tijdens dit weekend is Bjørn Nilsen uit Noorwegen. Hij heeft sinds zijn kindertijd deel uit gemaakt van Brunstad Christian Church (BCC), zoals onze christelijke geloofsgemeenschap in Noorwegen heet. Hij is al zijn hele leven (inmiddels 72 jaar) zeer actief zowel in de geestelijke opbouw van onze geloofsgemeenschap als ook in allerlei bouwprojecten in Noorwegen en op vele plaatsen elders in de wereld.

Het weekend start met een samenkomst voor jong en oud op zaterdagmorgen.
“De jaren gaan voorbij en dan is het belangrijkste dat we iets met ons leven doen. Laat Jezus Christus het fundament zijn van het levenshuis dat wij bouwen,” was zijn oproep.

Bjørn Nilsen met tolk tijdens de samenkomst

Feest voor de kinderen

Voor de kinderen is op zaterdagmiddag ‘Het Grote Bouwspel’ georganiseerd, waarbij teams uit de gemeenten langs posten gaan om bouwstenen te verdienen om daarmee de ‘bres in de muur’ te dichten. Het is druilerig weer met een koude wind, maar dat kan de pret niet drukken; overal op het park rennen enthousiaste teams van kinderen en jeugdige teamleiders heen en weer om de muur te bouwen.

Tijdens een kinderprogramma later op de middag in de tot samenkomstzaal omgebouwde tennishal komen we meer te weten over Bjørn Nilsen. Twee kinderen nemen hem op het podium een interview af. Hij vertelt dan over zijn kindertijd en wat hem zo enthousiast maakt voor de gemeente en voor Brunstad, onze internationale ontmoetingsplek. En hij vertelt bijvoorbeeld hoe blij hij nu als opa is met zijn (55!) kleinkinderen en hoe hij zijn best doet om het leuk voor ze te maken elke keer als ze op bezoek komen.

Het grote bouwspel
Een activiteit waarbij bouwstenen konden worden verdiend voor het bouwspel
Ook aan de jonge kinderen is gedacht
Twee meisjes interviewen Bjørn Nilsen over zijn leven en zijn familie

De feestavond

Aansluitend aan het kinderfeestprogramma genieten we van een fantastisch verzorgd diner met live achtergrondmuziek van het CGN-orkest.

De feestavond staat in teken van het thema ‘Nehemia’. Zoals Nehemia bouwde aan de muren van Jeruzalem, zo willen wij aan de gemeente bouwen. En dan gaat het in de eerste plaats om de opbouw van ons geloofsleven. En natuurlijk ook om de bouw van faciliteiten waar we elkaar kunnen ontmoeten.

Nehemia zag iets voor zich, hij had een visie. De grote vraag is: wat zien wij? Zien we problemen en moeilijkheden of heffen we onze ogen op in de situaties waarin we zijn en zien we de mogelijkheden die voor ons liggen? Door een levend geloof in die mogelijkheden kan God in ons persoonlijk en in ons als gemeente een werk doen.

Het is een avond met een gevarieerd programma, waarop we naast een geloofsversterkende boodschap en vele korte bemoedigingen ook genieten van muziek, van opbouwende liederen, een rap met een mini-musical over Nehemia, en nog veel meer. Elke regionale gemeente had voor dit feest wel iets voorbereid.

Het weekend eindigt met een opbouwende samenkomst op zondag, waarna iedereen weer naar huis reist met zin in de toekomst.

Wie bouwt de hoogste toren?
Na het diner volgt een feestavond met een gevarieerd programma
Een lied van CGN Schermer, waarbij meerdere generaties vertegenwoordigd zijn

‘De grote treinreis’

Alle tien CGN-gemeenten hebben enkele jaren geleden spaardoelen gesteld voor toekomstige lokale investeringen. Dit weekend werd feestelijk gevierd dat alle 10 CGN-gemeenten hun spaardoel voor het jaar 2016 hebben gehaald.

En daarmee is dit weekend meteen ook een ‘tussenstation’, een feestelijke prikkel voor een volgend station van deze lokale spaardoelen. De gemeente BCC Eiker in Noorwegen heeft de gemeenten wereldwijd uitgedaagd om deel te nemen aan ‘De grote treinreis’. De gemeenten die 50% van hun eigen lokale spaardoel voor de zomer van 2017 halen, zijn uitgenodigd op een groots ‘treinfeest’ tijdens de zomerconferentie in juli 2017 op Brunstad in Noorwegen. Voor sommige gemeenten is dat nog best een uitdaging, maar het is leuk en motiverend om samen bezig te zijn met zulke plannen.

Voor wie er meer over wil lezen, zie het artikel ‘Met visie voor de toekomst’ op onze internationale website’.

Mini-musical over Nehemia
Swingend lied over ‘de trein’