Een ander soort zomer: de online conferentie van BCC is in volle gang

Dit jaar zijn twee zomerconferenties van Brunstad Christian Church (BCC) samengevoegd tot één. Vanwege de coronapandemie vindt het programma online plaats. Deze weken verzorgt een grote technische crew de uitzendingen met virtuele opbouw voor gemeenteleden in alle uithoeken van de wereld.

Normaal gesproken zou de grote zaal van het conferentiecentrum in Vestfold, Noorwegen, nu gevuld zijn met bijna 7.000 deelnemers, maar de zomer van 2020 zal er voor bijna de hele wereldbevolking anders uitzien.

“Hier zouden nu mensen van alle continenten bij elkaar zijn geweest, en het zou gegonsd hebben van allemaal verschillende talen,” zegt Berit Hustad Nilsen.

Ze is voorzitter van het bestuur en hoofd communicatie van BCC. Nu staat ze midden in een lege hal, voor iets dat lijkt op een grote zwarte doos.

Berit H. Nilsen voor de studio. Deze zomer worden de opbouwende bijeenkomsten en de activiteiten vanuit deze studio georganiseerd. Foto: BCC

“Alles staat dit jaar op zijn kop. Dat geldt voor het programma voor de conferentie, de deelnemersinkomsten die de huur van het congrescentrum zouden moeten dekken en de contentproductie. Maar we hebben ervoor gekozen om creatief te denken en het samenzijn als gemeente op nieuwe manieren te beleven.”

Als we over het zwarte tapijt naar binnen lopen, verschijnt er een ultramoderne interactieve studio. BCC is een geloofsgemeenschap met een internationale spreiding en gebruikt veel verschillende middelen om de diverse doelgroepen te bereiken.

Vanuit deze tv-studio is er interactie met alle continenten. Foto: BCC

De mogelijkheden van de nieuwe studio zijn geen kinderspel. Op het ruim 100 m2 grote LED-scherm in de vorm van een boog worden honderden profielfoto’s van ingelogde leden getoond. Op de achtergrond is een wereldkaart, en overal waar mensen zijn ingelogd zie je de kaart oplichten. Twee weekenden lang zijn er momenten van opbouw en activiteiten online, met een actieve deelname van gemeenteleden vanuit de hele wereld.

Virtuele conferentie verbindt tussen de 10.000 en 15.000 leden

Berit Hustad Nilsen vertelt dat de grote inzet die eerder dit voorjaar is verzet, om oplossingen te vinden voor een online alternatief, zeer nuttig is geweest.

“We berekenden dat de virtuele conferentie tussen de 10.000 en 15.000 kijkers zal trekken, en na het online paasevenement ontvingen we zeer positieve reacties.”

Zang en muziek zijn een belangrijk onderdeel van de opbouw, en diverse vrijwilligers dragen hieraan bij. Foto: BCC

De geloofsgemeenschap heeft in meer dan 50 landen gemeenten die gebaseerd zijn op dezelfde geloofsgrondslag (waaronder Christelijke Gemeente Nederland, red.), en op veel plaatsen komen mensen in groepen bij elkaar om samen naar de uitzendingen te kijken. Dit gebeurt vaak in combinatie met activiteiten, en gezellig en opbouwend samenzijn. Via de BrunstadTV app kunnen deelnemers foto’s van zichzelf uploaden die worden gedeeld via de tv-uitzendingen.

LEES MEER: Virtuele paasviering: het begin van iets nieuws

Grote internationale betrokkenheid bij online zomerconferentie

“Internationale diversiteit” is een belangrijk thema van de zomerconferentie, en de tv-productie heeft bijdragen ontvangen van gemeenteleden uit alle continenten.

“Vrijwilligers hebben films gemaakt over de gemeenten op de verschillende plaatsen, en die laten een glimp zien van het land, de cultuur en het lokale gemeenteleven. We denken dat het een gevoel van eenheid en gemeenschap zal creëren, ook al kunnen we dit jaar niet fysiek samenzijn,” zegt Hustad Nilsen.

VIDEO: Bijdrage van de gemeente in Hong Kong die werd vertoond tijdens de online conferentie.
VIDEO: Zangbijdrage van Christelijke Gemeente Nederland aan de zomerconferentie van BCC (Nederlandse ondertiteling beschikbaar). Tijdens de conferentie wordt voornamelijk Noors gesproken, en dit wordt simultaan vertaald naar diverse talen, waaronder Nederlands.

Zowel ‘s morgens, ‘s middags, als ‘s avonds worden programmaonderdelen uitgezonden, wat een hectische tijd betekent voor de producenten. De volgende programma’s worden in juli vanuit BCC uitgezonden:

  • 4 opbouwende samenkomsten voor volwassenen
  • 2 samenkomsten voor jongeren
  • 3 samenkomsten voor kinderen
  • 3 informatie-uitzendingen

Daarnaast zijn er activiteitenprogramma’s die iedereen thuis kan downloaden, met tips voor activiteiten, recepten voor maaltijden en wedstrijden die je kunt doen met familie en vrienden op de plek waar je bent.

Voorganger Kåre J. Smith sprak tijdens de opening van de online conferentie van BCC. Foto: BCC

Alle continenten doen mee

Naast de woordverkondiging door de voorgangers van BCC, zal de deelname van gemeenteleden in veel landen belangrijk zijn tijdens de online zomerconferentie.

Elke bijeenkomst bevat dus bijdragen vanuit diverse continenten, en de eerste online samenkomst bevat bijvoorbeeld verkondiging en bijdragen vanuit lokale gemeenten in heel Europa. Introductiefilms, muziek en interviews worden lokaal geproduceerd en tijdens de uitzending worden live toespraken en getuigenissen geüpload van leden over de hele wereld. De media-afdeling heeft video’s ontvangen van ongeveer 30 lokale gemeenten, naast diverse muzikale bijdragen.

Dit artikel is vanuit het Noors overgenomen van bcc.no: En annerledes sommer: BCCs online stevne er i gang

VIDEO: Zangbijdrage van Christelijke Gemeente Nederland aan de zomerconferentie van BCC (Nederlandse ondertiteling beschikbaar).