Nieuwjaarsconferentie Brunstad

Als de portemonnee het toelaat (een retourtje Amsterdam – Oslo kost maar 100 euro) bezoeken we graag de conferenties in Brunstad, een internationaal congrescentrum in Noorwegen. Maar voor wie om wat voor reden dan ook thuis blijft, is er een mooi alternatief: die kan de samenkomsten van Brunstad thuis live op tv volgen, omdat ze via de satelliet worden uitgezonden.

In onze regionale gemeenten zien we elkaar meestal meer dan eens per week. Om elkaar ook nationaal te ontmoeten hebben we een keer of 9 per jaar bijeenkomsten op Pagedal in Stadskanaal. We huren dan het Pagedalcomplex voor een weekend, en voor een week in de meivakantie: onze traditionele ‘Meiweek’.

Daarnaast zijn we ook blij dat we internationaal veel contact kunnen hebben met vrienden uit alle windstreken van de wereld. Die vrienden ontmoeten we tijdens meerdaagse conferenties in een congrescentrum aan een uitloper van de Oslofjord in Noorwegen. Vanwege de vele goede herinneringen die de meesten van ons daar in de loop van vele jaren hebben opgedaan heeft “Brunstad” een speciale plek in ons hart gekregen.

Deze keer bezocht ik de Nieuwjaarsconferentie in Noorwegen die begon op oudejaarsdag en eindigde op 2 januari. Leuke bijkomstigheid was dat we weer even live konden zien hoe de bouw van de nieuwe appartementen daar vordert. Later wellicht meer over de plek die Brunstad inneemt in ons gemeenteleven. Nu eerst kort iets over de inhoud van de boodschap die we tijdens deze korte conferentie meekregen.

Een greep uit de onderwerpen die langs kwamen:

  • Het evangelie van God gaat over het werk dat God in Jezus heeft gedaan toen Jezus op aarde was en dat werk wil God nu ook in elke navolger van Jezus doen. Jezus heeft door Gods kracht tijdens zijn dagen als mens op aarde tot eer van God geleefd en heeft afgerekend met al die slechte eigenschappen die zo diep in een mens zitten (egoïsme, arrogantie en noem maar op). Zo geeft God nu ook genade aan wie wil om door het evangelie in Jezus Christus die slechte eigenschappen te overwinnen.
  • Een andere samenkomst ging over nederigheid, en daarbij ging het ook over het voorbeeld van Jezus die tijdens zijn leven kon zeggen: “… leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart.” Als er iets is wat Jezus ons graag wil leren, dan is dat dit. Je kunt kiezen voor die weg in plaats van je eigen naam en eer te willen handhaven. Op de weg van de vernedering weten we ook zeker dat we rust, kracht en alle hulp krijgen die we nodig hebben.
  • Een volgende samenkomst ging over dat we ons bewust moeten zijn van in welk gedachtenspoor wij zitten. We lazen samen hoe Jezus zijn discipelen moest terechtwijzen omdat zij nog aan de oude manier van denken vasthielden (oog om oog, tand om tand) en daarom niet konden begrijpen hoe barmhartig Jezus was.
  • Verder hoorden we bijvoorbeeld over de dubbelhartigheid die voor een christen dichtbij kan liggen, waardoor ze gaan twijfelen en de blijdschap van het geloof verliezen.

Het betekent veel voor mij om op Brunstad te komen, zoals de afgelopen dagen voor deze Nieuwjaarsconferentie.

Als vader neem ik na deze Nieuwjaarsconferentie graag de aansporing mee naar huis om goed en barmhartig te zijn in mijn gezin. Elk verwijt, hard woord of neerbuigende blik is er een teveel. “Kou kun je niet met kou verdrijven,” zei Kåre J. Smith aan het eind van de conferentie. De kinderen voelen zich veilig zolang mijn vrouw en ik intens veel van elkaar houden en zolang ze, ondanks onze tekortkomingen, merken dat wij het beste met ze voor hebben en dat we in oprechtheid met hen omgaan als ouders.

Ik heb al de ervaring dat het geluk op deze manier achter je eigen voordeur ligt en dat het leven je veel heeft te geven naast wat het van je vraagt. Maar het kan meer en beter, daarom ben ik aangespoord naar huis gegaan.

Persoonlijk zou ik onder geen voorwaarde meer zonder de hulp willen die ik krijg door de Bijbel en door de gemeente. Dan kon ik onmogelijk bijvoorbeeld de vrede in mijn huwelijk en gezin beleven die er nu is. Alle eer is daarom aan God.

brunstadEen toespraak van Kåre J. Smith

brunstadMuziek en zang op oudejaarsavond

brunstadArild Tombre

brunstadEen enthousiaste muzikale bijdrage

brunstadVeel gezelligheid tussen de samenkomsten door

brunstadHet ’tuindorp’ waar veel deelnemers overnachten

brunstadMiddernacht: vuurwerk bij de fjord

Bewaren

Bewaren